Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

salt

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • #16
    Ok, jag tänkte först att du kanske hade förväxlat procent med promille eller något. Själv så har jag salt i mitt kar som motsvarar det du skriver om men (numera)då i promille och knappt det.....
    //Stefan Lindstedt

    Kommentera


    • #17
      Ok, jag tänkte först att du kanske hade förväxlat procent med promille eller något. Själv så har jag salt i mitt kar som motsvarar det du skriver om men (numera)då i promille och knappt det.....
      //Stefan Lindstedt

      Kommentera


      • #18
        Hej
        Lite spekulationer om salt: Den viktigaste orsaken är väl att försöka efterlikna salthalten i det vatten fiskarna är vana vid. Går fisken i för saltfattigt vatten måste fiskens celler hela tiden arbeta för att upprätthålla den osmotiska balansen. Detta kan leda till stress. Diskussionen om huruvida salt överhuvudtaget är nödvändigt må fortgå, men man kan även se det som så, att saltbalansen är en av flera olika faktorer som bidrar fill fiskarnas välmåga och som vi akvarister kan påverka.

        Betr. jod: Jod tillsättes i bordssalt för att jodbrist kan leda till skador på sköldkörteln. (Hos mäniskor alltså, ingen aning om huruvida fiskar har sköldkörtel eller om den behöver jod eller om de annars får i sig tillräckligt).

        mvh
        Mikael W
        (NCS-medlem sedan 1981)

        Kommentera


        • #19
          Hej
          Lite spekulationer om salt: Den viktigaste orsaken är väl att försöka efterlikna salthalten i det vatten fiskarna är vana vid. Går fisken i för saltfattigt vatten måste fiskens celler hela tiden arbeta för att upprätthålla den osmotiska balansen. Detta kan leda till stress. Diskussionen om huruvida salt överhuvudtaget är nödvändigt må fortgå, men man kan även se det som så, att saltbalansen är en av flera olika faktorer som bidrar fill fiskarnas välmåga och som vi akvarister kan påverka.

          Betr. jod: Jod tillsättes i bordssalt för att jodbrist kan leda till skador på sköldkörteln. (Hos mäniskor alltså, ingen aning om huruvida fiskar har sköldkörtel eller om den behöver jod eller om de annars får i sig tillräckligt).

          mvh
          Mikael W
          (NCS-medlem sedan 1981)

          Kommentera


          • #20
            Om man nu siktar på 0.1%, då är ju en dl/100 liter precis lagom antar jag. Då det gäller jod så anser jag det vara onödigt att köpa salt med jod då ju det faktiskt kan vara farligt i för stora doser och då fiskarna ju inte alls behöver det. Det finns säkert inga risker med det, men varför medvetet köpa det när det finns jodfritt?

            Saludos,
            Zaphi
            www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

            Kommentera


            • #21
              Om man nu siktar på 0.1%, då är ju en dl/100 liter precis lagom antar jag. Då det gäller jod så anser jag det vara onödigt att köpa salt med jod då ju det faktiskt kan vara farligt i för stora doser och då fiskarna ju inte alls behöver det. Det finns säkert inga risker med det, men varför medvetet köpa det när det finns jodfritt?

              Saludos,
              Zaphi
              www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

              Kommentera


              • #22
                Men varför sikta på 0,1 %? Varken i Malawisjön eller Tanganyika sjön så förekommer dessa höga värden av salt och fiskarna där lever och trivs nog rätt bra...
                //Stefan Lindstedt

                Kommentera


                • #23
                  Men varför sikta på 0,1 %? Varken i Malawisjön eller Tanganyika sjön så förekommer dessa höga värden av salt och fiskarna där lever och trivs nog rätt bra...
                  //Stefan Lindstedt

                  Kommentera


                  • #24
                    Vad jag tror att jag vet:
                    Brist på jodid kan hos fiskar såväl som människor leda till struma, dvs förstorad sköldkörtel, det som på engelska och franska kallas goiter/goitre. Det sägs att särskilt lamprologus-arter är mottagliga för den här sjukdomen, huruvida det är rykten eller ej vet jag inte.
                    Frågan är då hur man bäst ser till att jodid-tillgången är god. Fisk och skaldjur innehåller jodid, havsalger(?), även sojabönor som kommer från jodrika jordar ska innehålla en hel del jodid...
                    Någon som vet mer?

                    Kommentera


                    • #25
                      Vad jag tror att jag vet:
                      Brist på jodid kan hos fiskar såväl som människor leda till struma, dvs förstorad sköldkörtel, det som på engelska och franska kallas goiter/goitre. Det sägs att särskilt lamprologus-arter är mottagliga för den här sjukdomen, huruvida det är rykten eller ej vet jag inte.
                      Frågan är då hur man bäst ser till att jodid-tillgången är god. Fisk och skaldjur innehåller jodid, havsalger(?), även sojabönor som kommer från jodrika jordar ska innehålla en hel del jodid...
                      Någon som vet mer?

                      Kommentera


                      • #26
                        Ave

                        Vet ej hur mycket salt det finns i % i sjöarna, ser man på mikrosiemens, enheten för konduktivitet eller förmåga att leda elektrisk ström, blir det i stora slängar 650 µS för T-sjön och 240 µS för M-sjön.

                        Salt och salt, av det salt som finns i havsvatten är mer än 95 % koksalt (=natriumklorid). I T-sjön däremot utgörs saltet till största delen av magnesiumkarbonat, natriumkarbonat, kaliumklorid och kalciumkarbonat, och i M-sjön är största delen kalciumbikarbonat och natriumbikarbonat. Att hälla koksalt i vattnet höjer visserligen konduktiviteten (med en µSmätare kan man se hur mycket salt det behövs) men koksalt höjer inte pH, vilket vi ju även ibland vill påverka.

                        mvh
                        Mikael W
                        (NCS-medlem sedan 1981)

                        Kommentera


                        • #27
                          Ave

                          Vet ej hur mycket salt det finns i % i sjöarna, ser man på mikrosiemens, enheten för konduktivitet eller förmåga att leda elektrisk ström, blir det i stora slängar 650 µS för T-sjön och 240 µS för M-sjön.

                          Salt och salt, av det salt som finns i havsvatten är mer än 95 % koksalt (=natriumklorid). I T-sjön däremot utgörs saltet till största delen av magnesiumkarbonat, natriumkarbonat, kaliumklorid och kalciumkarbonat, och i M-sjön är största delen kalciumbikarbonat och natriumbikarbonat. Att hälla koksalt i vattnet höjer visserligen konduktiviteten (med en µSmätare kan man se hur mycket salt det behövs) men koksalt höjer inte pH, vilket vi ju även ibland vill påverka.

                          mvh
                          Mikael W
                          (NCS-medlem sedan 1981)

                          Kommentera


                          • #28
                            citat:Betr. jod: Jod tillsättes i bordssalt för att jodbrist kan leda till skador på sköldkörteln. (Hos mäniskor alltså, ingen aning om huruvida fiskar har sköldkörtel eller om den behöver jod eller om de annars får i sig tillräckligt).
                            Jodå visst har fiskar sköldkörtel, och visst kan de drabbas av jodidbrist, fast risken att våra akvariefiskar drabbas är nog noll, eftersom den mesta fiskmaten är gjord på havsdjur och havsväxter (främst Spirulina) och det finns gott om jodid i havet.

                            Anledningen till att jodid tillsätts i bordssalt är att Sveriges berggrund, och därmed vårt spannmål och vatten, är jodidfattig, och fram tills nyligen var struma (jodidbrist) en ganska vanlig sjukdom i Sverige.

                            Jodid ingår i en räcka olika hormon som reglerar tillväxt och ämnesomsättning, t.ex. i kräftdjurens ömsningshormon, och i det hormon som får grodor att metamorfosera från yngel till vuxna - men som sagt, det är knappast nån risk att våra fiskar drabbas av jodidbrist.

                            Poängen är dock att i de nivåer som blir aktuella i ett akvarium, är jodid ofarligt.

                            Kommentera


                            • #29
                              citat:Betr. jod: Jod tillsättes i bordssalt för att jodbrist kan leda till skador på sköldkörteln. (Hos mäniskor alltså, ingen aning om huruvida fiskar har sköldkörtel eller om den behöver jod eller om de annars får i sig tillräckligt).
                              Jodå visst har fiskar sköldkörtel, och visst kan de drabbas av jodidbrist, fast risken att våra akvariefiskar drabbas är nog noll, eftersom den mesta fiskmaten är gjord på havsdjur och havsväxter (främst Spirulina) och det finns gott om jodid i havet.

                              Anledningen till att jodid tillsätts i bordssalt är att Sveriges berggrund, och därmed vårt spannmål och vatten, är jodidfattig, och fram tills nyligen var struma (jodidbrist) en ganska vanlig sjukdom i Sverige.

                              Jodid ingår i en räcka olika hormon som reglerar tillväxt och ämnesomsättning, t.ex. i kräftdjurens ömsningshormon, och i det hormon som får grodor att metamorfosera från yngel till vuxna - men som sagt, det är knappast nån risk att våra fiskar drabbas av jodidbrist.

                              Poängen är dock att i de nivåer som blir aktuella i ett akvarium, är jodid ofarligt.

                              Kommentera


                              • #30
                                För att med salter få rätt vatten(så nära man nu kan komma) kan följande excel tabell användas: http://www.aqua-web.org/kuvia/Malawi...uri_1.4FIN.xls
                                Visserligen på finska men under andra fliken "käyttö" är det bara att fylla i sina egna värden och du får svaret på högra sidan tillsammans med en jämförelse av Malawi-vattnet.
                                Ett stort bankkonto är tecken på utebliven glädje.

                                Kommentera

                                Sparar...
                                X