Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Lombardoi?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • #16
  Jag tänker inte slänga ner någon stimfisk på allvar däri. Jag har ju redan ett sällskapspar. Jag bara försöker ta reda på "vad som går och inte går" rent hypotetiskt. Jag är ju nybörjare på ciklider. Helt grön. Och nu försöker jag ta reda på så mkt som möjligt eftersom jag helt oväntat får ta hand om det här karet från ett företag som konkursat. Jag vill ta reda på så mycket som möjligt...dels för fiskarnas skull och dels för att jag är nyfiken. Det finns säkert en hel drös med misstag som jag kommer begå - den saken är väl säker. Men detta forum är ju guld att fråga på!

  Vad gäller deras benägenhet att äta alger - karet står på företaget och innehåller drösvis med alger på rutan! Jag skrapade bort en del med magnet igår. Hur jag ska locka firrarna att äta mer alger än de gör är för mig ett mysterium. Så jag tänkte i termen "mal". Men jag vet inte...

  Vad gäller "stimfisk" som passar i ett Malawikar så vet jag inte heller. Menar du med tanke på vattenvärdena? Det får man ju isf luska reda på. Någon kanske passar... Menar du med tanke på om cikliderna äter upp småfisk? Det var så jag menade. Jag bara undrade om de gör det. För jag har oxå läst att de äter ur "algmattan plus små plankton och ryggradslösa djur". Jag undrade - menar ni att de sär "stora" fiskarna inte äter upp en guppy om jag slänger i en?!? Men om du menar stimfisk i ett Malawikar med tanke på biotopriktigheten - ja då vet jag inte heller. Än.

  Men kunskapen kommer med tiden! Den som inte funderar och frågar får ju inget veta. Tänk på att jag har tagit reda på fakta om dessa ciklider i enbart två dygn. För två dagar sedan visste jag inte vad det var för ciklid som jag skulle bli ägre til. Jag såg bara att det var en "ciklid" minsann =) Men jag är 100 på att jag löser det så småningom.

  Mvh
  A

  Kommentera


  • #17
   Jo, jag är nästan lika mycket nybörjare som du, även om jag haft Malawi en gång i tiden. Då (ca 10 år sedan) hade jag 9 Malawi i mitt 90liters kar. Gav dom bara flingfoder tror jag, och hade ett luftdrivet filter som nästan inte gav nån rotation på vattnet. Dessutom hade jag väldigt lite tillgång till internet och jag gjorde nog de flästa fel man kan göra. Även om jag inte kommer ihåg riktigt hur det slutade, så tror jag inte det tog många månader innan allihopa var döda :

   Skulle jag satsa på Malawi nu så tror jag att saker å ting skulle gå bättre. 375liters kar, bredband å olika forum på nätet. Riktig belysning och filter samt den berömda "räkmixen" som tydligen skall vara en delikatess bland Malawi.

   Vad gäller små stimfiskar så tror jag inte det går så bra. Den förra ägaren av detta kar hade vid ett tillfälle satt i ett gäng neontetror. Dom blev tyvärr bara ca 2 timmar gamla i det akvariumet. Han hade då samma fiskbestånd som jag har nu, oh Silverhajarna borde inte äta tetror. Inte häller malen, så då återstår Malawisarna och öronålen. Även om öronålen ska vara en rovfisk så tror jag nog att det var cikliderna som hade festmåltid.

   Skulle dock vara intressant om det går att ha malar (algätare) i ett Malawikar. Kanske finns nån Malawimal eller nått???
   MVH /Erik

   Börjar känna av akvariesuget igen efter många års frånvaro från scenen...

   Kommentera


   • #18
    Datate: Vore kul att hålla kontakten då vi båda är nybörjare och antagligen kommer att behålla en liten avelsgrupp Lombardoi =)

    Mvh
    /A

    Kommentera


    • #19
     Här kommer lite svar på dina frågor Alie:

     1) Hanarna är gula och honorna blå. Det där med en prick på analfenan kan vara lurigt. Hade en blå "hona" med en prick på analfenan som efter ett år färgade ut till en hane.

     2) Andra fiskar som passar till Lombardoierna är Rödzebra.

     3)Du bör nog spara lite fler fiskar. Varför inte 4 hanar och en
     9-12honor.

     Det där med att dom ska vara så in i baljan aggresiva håller jag inte med om. Ser man bara till att ha mycket fisk i akvariet så blir dom inte aggresiva.
     Hade jag haft ett akvarie på 450 liter så hade jag nog sett till att ha si så där en 35 fiskar.

     Lycka til


     /Roger

     Kommentera


     • #20
      Hmmm. 35 fiskar... Det är just vad som går i det karet ju. Och Lombardoierna verkar inte så aggressiva just för tillfället eftersom de har det så trångt att de antagligen inte kan hävda revir. Men anledningen att jag ville "rensa ut" lite var att jag tycker att det ser alldeles för trångt ut. Det kanske det inte är när allt kommer omkring då? Men kan fiskarna verkligen leka i denna trängsel? Just att få cikliderna att leka hade jag sett mest fram emot - jag har hellre bara 1 hane plus 2-4 honor i mitt 450liters om de leker än 35 fina firrar som vimlar omkring. Men jag vet inte riktigt vad som är bäst nu helt plötsligt =)
      Fler råd?

      Kommentera


      • #21
       Det är för att du har många fiskar som dom inte är aggresiva.
       Det är därför som jag förespråkar att man har många fiskar i akvariet.
       Jag har själva 20 fiskar i mitt 200 liters, Lombardoier, Rödzebra och N´kali. Dom leker hela tiden.
       /Roger

       Kommentera


       • #22
        Jo, jag förstår att mina Lombardoi inte är aggressiva just pga att de är så många, och att en del förespråkar att ha många firrar just för att de inte ska kunna hävda revir och bråka. Men är det verkligen en bra lösning? Jag måste få diskutera detta om någon är intresserad. Är det inte bättre om de får utlopp för sin naturliga instinkt att hävda revir och leka på det sättet? Eller är jag helt ute och cyklar nu igen? Jag har nämligen läst att om man överbefolkar karet på det sättet kan de få svårare att leka, eller snarare försvara sin avkomma. Men du, Tascha, verkar ju ha goda erfarenheter, och det är ju trevligt =)

        Min fråga handlar ju om karet jag ska få ta hand om. Och som jag påpekade är det ingen bra balans alls mellan hanar och honor. Ca 5 honor och ca 20 hanar. Och det kan ni väl ändå inte rekommendera?

        Sedan hade det ju varit kul att få ha en eller två andra arter i karet oxå. Och då måste jag väl ändå sålla bort en del individer i karet? Jag kan väl ändå inte ha 25 Lombardoi och sedan pyttsa i ytterligare fisk?

        Kommentera


        • #23
         Givetvis så är könsfördelningen helt uppåt väggarna.
         Klart att du måste plocka bort hanarna.
         Behåll honorna och 1-2 hanar.
         Sedan så lär du säkert hitta några andra snygga och roliga ciklider som passar ihopa.
         Tycker att du ska sattsa på att ha tre olika ciklider.
         Då kan du ha lite fler av varje.

         Lycka till
         /Roger

         Kommentera


         • #24
          Japp. Precis så har jag kommit fram till att jag ska göra! =)

          Inte för att det är biotopiskt riktigt, och inte för att sebraciklider har rykte om sig att vara en vänlig firre - men jag ska prova att sammaföra dessa firrar på prov då jag ändå har 4st småsebror hemma. Kan ju bli ett intressan experiment. Någon som har erfarenhet av denna kombination? Två tuffa firrar tillsammans kanske kan funka ju...akvariet är ju rätt sort. Annars ryker nog sebrorna.

          Och om någon har tid, lust och idéer får ni gärna rekommendera ett par andra ciklidsorter som går ihop med Lombardoier!

          Kommentera

          Sparar...
          X