Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Tömning av malawihona ?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Tömning av malawihona ?

  Hej !

  Jag skulle vilja veta hur man på bästa sätt kan tömma en tuggande Röd Zebrahona.
  Jag har henne i ett yngelakvarium nu, men hon är lite för smal och orolig för att det ska kännas lugnt. (hon har tuggat i 3 veckor)

  Även om det kanske inte är bra att tömma henne nu, så vill jag ändå veta hur man gör.

  Mvh
  Johan.

 • #2
  Hej Johan 2002!!

  Jag avråder från att göra detta då det kan skada fisken om man inte är lätt på hand+ att det inte är vidare naturligt!!! Det brukar går bra av sig självt.
  Men om du nu vill veta ändå så kan jag berätta hur jag har gjort den gången jag gjorde det p.g.a att honan var döende <img src=icon_smile_dissapprove.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_dissapprove.gif border=0 align=middle>
  Du fångar upp honan lungt helst utan att stressa henne (gör det så fort det bara går)Ta tag med ena handen runt kroppen och andra alldelles vid mungiporna och håll munnen ner i vattnet (var mycket lätt på handen så inte ögen eller mun skadas!!)Kläm försiktigt på mungiporna tills alla yngel ploppat ut. Om yngelen har lite gule säck så vänta en dag eller två.
  Men som sagt jag tycker duskall låta henne göra det i sitt eget tempo!!!
  /Andreas
  Ps. Om honan är trött och mager låt henne gå med ungaran en dag eller två så hon får äta upp sig lite men om du har ett extra kar så är det bra om dem är separerade då hon kanäta upp ynglen/ta in dem i munnen igen.Ds.

  Kommentera


  • #3
   Som du själv antyder i din fråga så är tömning aldrig bra. Din hona hade ruvat i 3 veckor, det är helt normalt. Den normala ruvningstiden är omkring 25 dagar för mbunas. Det gäller att få honan att känna sig trygg för att hon ska spotta ut ynglen. Lägg ner lite stenar eller något annat där hon kan släppa sina yngel i skydd. Det kan också vara så att hon redan släppt sina yngel men tar in den igen när du kommer. Ett annat knep är att släppa ner lite artemia i akvariet då och då, det brukar till slut bli en för stor frestelse.
   Som sagt jag tycker absolut inte att du ska tömma din hona, 3 veckor är inga som helst problem för henne.

   Mvh Michael Persson

   Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
   Ciklider på facebook
   Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
   sigpic
   Dagens klick!

   Kommentera


   • #4
    Tack för era svar !

    Jag låter henne vara ifred.
    Hon får spotta ynglen i egen takt.
    Denna hona är den finaste jag har, därför blev jag lite orolig för henne. :-)

    Tyvärr har jag "bara" 3 akvarier så jag kan inte låta henne få vara ensam i något av dom.
    Är det någon risk att hon äter upp sina yngel om hon får vara kvar i yngelakvariet några dagar extra ?

    Mvh
    Johan.

    Kommentera


    • #5
     Jag hade min rödzebra honoa (enda kullen jag fått e nybörjare) i samma akvarium i tre- fyra dagar. Men hon var väldigt skygg vilket har msittat av sig på ynglen. Fast när de bara är jag som kommer o ska ge dom mat då brukar dom vara aningen modigare än när ma är flera=) jag har en ny hona på g som ska spotta inom två veckor och hon äter med ynglen imunen så hon e fortfarande en tjockis. Tänkte inte hålla henne så länge med ynglen eftersom hon verkar vara i väldigt fin form.
     mvh THerese

     Kommentera


     • #6
      Det är lätt att glömma bort att mata en ruvande hona men ofta så äter de mer eller mindre under hela ruvningstiden. Släpp ned lite smulad räkmix i akvariet emellanåt. Se också till som skrivit här ovan att honan får vara ifred och att det finns gömställen i akvariet, vanliga lerkrukor är enkelt och bra.

      David
      David

      Kommentera

      Sparar...
      X