Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Värdelöst att vara röd!

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • #46
  Ursprungligen postat av Per A Visa inlägg
  Det beror ju på hur den kumulativa predationsrisken ser ut, kort tid under lek med hög risk kontra lång tid med lägre risk utanför lekperioderna?
  Från är ju om inte den korta tiden på grunt vatten är mer än vad en knallröd fisk skulle klara av, den skulle ju synas bra uppifrån och förmodligen ha väldigt långt till tryggare områden. Hinner den leka av några honor lite snabbt så har den ju fyllt sitt syfte om honorna och ungdjuren då har ett bra kamouflage.
  Då blir det lite "one hit wonder" färga leka dö...


  Ursprungligen postat av Per A Visa inlägg
  men det skulle vara intressant att väga riskerna
  /Per
  Jag har riskerna, har du våg? nä men seriöst, självklart vore det spännande att göra.
  Det verkar ju som att allt hänger ihop om man säger, utfärgning vid lek, hur bra fungerar det mot risken att synas och bli ett byte, hur stora kullar får dom? har storleken på en viss arts kullar anpassats en del mot risken den tar när den leker? förmodligen en kombination av andra faktorer som risken att ätas upp och hur pass bra dom små liven klarar sig i befintlig biotop, plus mer som jag inte alls har koll på.  Jag är en glad amatör inom detta så det e verkligen skoj att tjata om detta.

  Ska man fortsätta i denna tråden eller skapa en ny med tanke på att topicen inte alls stämmer längre?
  http://www.aquariumstockholm.se/

  Kommentera


  • #47
   ? ja det är frågan, och det beror på fortfarande på den sammanlagda risken? på grunt vatten syns väl alla tämligen bra och med djupet försvinner färger successivt. Jag tänkte på i jämförelse med någon annan färg antaget att dem byter habitat. Skulle ju gå att kolla, bara kika i magen på predatorerna på olika djup hur många blå, gula, gröna och röda fiskar dem käkar.
   /Per
   Per Ask, Umeå
   http://www.ciklid.org/forum/showthread.php?t=57583/
   salvelinusalpinus@hotmail.com

   Kommentera


   • #48
    Värdelöst att vara röd - en sanning med modifikation

    Att vara röd som Malawi / Tanganyika ciklid kan väl knappast vara någon nackdel när det gäller i akvariemiljö. Eftersom det är vad vi som köpare hellst vill ha, annars hade det knappast framodlats röda varianter av vissa arter.

    Kanske lite utanför ämnet....men den sanna verkligheten.

    Mvh Göran
    http://www.skovdeaf.se/
    http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=113642
    http://www.skovdefagelklubb.se/

    Kommentera


    • #49
     Ursprungligen postat av qristina Visa inlägg
     Ja deelay, blanda nu inte äpplen och päron.
     Det som funkar i sjön, det funkar inte i akvarium.
     Låt oss backa några inlägg, jag får väl ta tillbaka det att honan väljer.
     Nej, det är alltid hannen som väljer.
     I sjön är det svårare för en MCat hanne att dominera, så kontentan blir att det blir lite MC.
     Men i akvarium så låter vi MC hannen leka av våra honor därav blir det mera MCat och även mera odlade OB honor
     Nu är det faktiskt så att även hanarna väljer. Ett mycket tydligt exempel är om reviret inte endast är en lekplats utan om han även äter där. Då väljer han ju bara att uppvakta honor som kan tänkas vilja leka med honom (egna arten, äggstinn).

     När ni sedan drar in OB systemet blir det ännu mer kompicerat. Hanar har nämligen visat sig välja honor (OB eller plain) utifrån sin egen genuppsättning. Parar de sig "fel" få avkomman skev könskvot. Men det "stora" "viktiga" valet är oftast honval.

     Varför det finns så få MC hanar i naturen är ett mysterim. Det är inte känt vart de tar vägen. Så vitt jag vet är det (inom vetenskapen) inte känt om de är sämre på att dominera eller om honora inte väljer dem, men det är rimliga antaganden. När det gäller viktorior (Neochromis) har det nog testats (av Peter Dijkstra bl a). Jag kan försöka ta reda på vd det blev för resultat.
     Senast ändrad av Ola Svensson; 2009-03-02, 12:24.
     Med vänliga hälsningar

     Ola

     Kommentera


     • #50
      Ursprungligen postat av deelay Visa inlägg
      Jag blandar aldrig frukter!

      detta är helt offtopic, bättre att starta en ny tråd om Mc's vara eller icke vara, tycker jag.

      Idag tog jag hem en vuxen rödrubin hane, sedan letade jag upp ett lysrör som gav ett sunkigt blågrönt, mest blått ljus, Rubinen var den fisk som syntes mest när all annan belysning var på men när jag släckte powerglo och grolux och halogenspotten och bara hade ett gammalt actinic på så syntes rubinen minst av alla hanar i burken, att det skulle bli så visste vi ju redan men jag var tvungen att testa.
      I havet är ju firrar som är röda oftast svarta (och kammuflerade) på det djupet som man finner dem. Det är billigare/enklare att vara röd än svart.

      I Viktoriasjöns grumliga vatten går rött djupare än blått så röda fiskar som P. nyererei är faktiskt röda på djupet de lever medan blå fiskar endast är blåa på grundare vatten. För att generalisera grovt så finner man blå hanar på grunt vatten (<5m) och röda på djupare vatten (5-10 m) om det är "lagom" grumligt, men om det är mycket grumligt så är det ingen större skilnad.
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentera

      Sparar...
      X