Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Aulonocaratråden 2005

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Aulonocaratråden 2005

  Inte för att jag tror vi hinner ikapp Troffetråden, men jag tänkte ändå testa med att starta en tråd om en av mina absoluta favoriter, Aulonocara. Det finns ju ingen vackrare fisk än en fullt utfärgad Aulonocara. Det i kombination med deras avslappnare beteende gör dem till en självklarhet i mina akvarier.

  Det finns en hel del att diskutera, som alltid när det gäller ciklider. Hur många är det som håller på med Aulonocara där ute? Vilka har ni och med vilka fiskar blandar ni dem? Är det någon som sitter på nått ovanligt? Har ni märkt hur man bör inreda karet för att optimera deras naturliga beteende? Leker dem eller har ni problem? Vad matar ni med?

  Hoppas på en intressant diskussion kring dessa magiska fiskar.
  www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

 • #2
  Det här lät som en tråd för mig. Jag är också väldigt förtjust i Aulonocara, som är ett gäng mycket vackra och trevliga fiskar.

  Jag har en grupp A. maulana och en grupp A. sp. "stuartgranti maleri", Chidunga rocks tillsammans med varandra och med Protomelas sp. "steveni taiwan" taiwan reef. Det fungerar bra än så länge. Kombinationen av två sorters Aulonocara är väl inte optimal, men jag kunde inte låta bli. Det överlever ändå inga yngel i det akvariet, och jag sparade ett par kullar maulana innan jag köpte de andra. Däremot tycker jag att ynglen växer långsamt. Tycker ni att de kräver större yta än vad mbunasyngel gör, eller är det bara för att jag försummat mina stackars fiskar över sommaren?
  Mvh Hanna

  Kommentera


  • #3
   Jag håller med dig Viktor att vackrare fisk vad det gäller färger är svårt att finna. Jag har f.n. A.Baenschi. En mycket vacker, lugn och tålig fisk och precis som du skriver platsar i de flesta Malawi-kar. Min erfarenhet av åtminstone, Baenschin är att de är relativt lättlekta, dock växer de väldigt, väldigt långsamt.

   Jag hade mina tillsammans med C.Borleyi, P.Electra superior och P. Electra, (nä, jag fick inga korsningar mellan Placidochromisarna) i ett 540l med bergsbakgrund. Aldrig några bråk där Baenschin var inblandad heller. Jag utfodrar med flingfoder och räkmix (50/50).

   En sak som jag har lagt märke till också är att i yngelkaret är det bara en hane som färgar ut i taget, ganska logiskt. Så fort denna försvinner, (blir såld), så tar nästa hane vid och färgar ut. Jag vet inte om det är så för alla varianterna.
   Experience is something you get right after you need it.

   Kommentera


   • #4
    Jag håller med aulonocara är fina fiskar. Shcolsson, det stämmer. Det är endast den dominanta hannn som färgar. iallafall i yngel kar. Jag tror att det är så bland stora oxå.
    Snuffsa runt lite på min zoon om du vill! Min zoon

    Kommentera


    • #5
     Jag gillar dem skarpt! Har 4 st Aul. Jacobfreibergi "otter point" i mitt 600 liters. Där får de husera med C. Borleyi och tre arter Mbuna. Faktiskt rätt tuffa Mbuna.

     Har tidigare haft 2 andra arter. Har aldrig sett Mbunan ge sig på dem. Däremot hade jag en Aul. sp Walteri som helt plötsligt gav sig på alla i karet.

     Har man klipplevande aul. så dras de faktiskt till klipporna och de trivs i lite större och rymligare grottor. Det verkar som de inte dras till grottor som de precis får plats i, vilket flera Mbuna arter gillar.
     Tomas Wallengren
     http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

     Kommentera


     • #6
      Just nu har jag endast en liten gruppstugranti blue neon hai reef.
      Men det är som sagt en färgstark och man vill ju gärna ha fler

      Kommentera


      • #7
       Själv har jag fem arter idag. Tre varianter av A. stuartgranti (Hai Reef, Ntumba och Usisya), A. sp. "stuartgranti maleri" och så den omtalade A. sp. "Röd Rubin", som ju är svår att motstå.

       Två hanar tycker jag kan färga ut samtidigt, men den ena kommer ju alltid vara snyggare, förutom i vissa korta perioder när de kan i princip vara lika snygga. En av mina maleri-hanar växte ikapp den dominanta hanen och färgade ut rejält under en veckas tid eller så, men nu är han inte alls lika gul längre, även om den ju fortfarande är ganska snygg.

       Mina går med ganska blandat sällskap med allt från lite hetsigare mbuna till lite lugnare Copadichromisar. Ett par har jag helt solo. Jag har dem i grupper om 1+1, 1+2, 1+3, 2+5 och 2+7 eller så.

       Tyvärr är det ju så att om man blandar för många haplisliknandefiskar i ett kar blir det ju tillslut ganska många silvergrå honor. Jag har exempelvis ett kar med Aulonocara, Placidochromis och Sciaenochromis, vilket jag har kommit på blir ganska grått.
       www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

       Kommentera


       • #8
        Jag har 2 arter vf 2+4 Mdoka/Ngara och vf 2+2 A.Kandeense i ett 540. Samtliga hanar är utfärgade, men de har bara gått där i 2 veckor.
        Jag matar med Tetras cichlid sticks och räkmix 40/50.
        Stefan63

        Kommentera


        • #9
         Aulonocara är en av mina absoluta favoriter. Snygga med väldigt trevligt temperament.

         Jag har haft dessa arter:

         Aulonocara jacobfreibergi, Otter Point
         Aulonocara Maulana (Bicolor 500)

         Jag kommer snart att vara ägare av två par VF Aulonocara stuartgranti, Londo (Blue neon) och det ska bli riktigt roligt.

         En sak som jag däremot upptäckt med Aulonocara är att de är känsliga för något, eventuellt lågt pH eller dåliga vattenvärden i övrigt, då de helt plötsligt kan bli väldigt lättskrämda under perioder.
         När jag inte sett detta beteende hos någon annan Malawi så har jag börjat fundera på om det kan kopplas samman med de "sensorer" som de söker föda med...om de i något läge kan störas.
         Bara en fundering, men det vore intressant att höra om någon har en annan teori eller vet mer om detta beteende än jag.

         Kommentera


         • #10
          Efter 30 år har jag åter "blivit" med Malawiciklider. Jag har kikat länge efter Aulonocara, men kan inte bestämma mig vilken eller vilka jag ska ha. Aulonocara sp. "chitande type masinje" är ju snygg, men den är väl svår att få tag på? Viken är den optimala fördelningen hanor o honor? De kommer att gå i ett 500 eller 800 kar. Förmodligen kommer de att gå ihop med 6 sorters mbunas.
          mvh Wilhelm

          "Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"


          www.linkopings-akvarieforening.net/
          Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
          www.aquafish.info www.crossbow-crest.se

          Kommentera


          • #11
           Wilhelm, om du inte vet vilken aulonocara du vill ha så har jag en bra lösning. Du skriver alla olika aulonocara arter på en lista så betar du bara av. Och testar alla!
           Snuffsa runt lite på min zoon om du vill! Min zoon

           Kommentera


           • #12
            Det kunde ju vara en lösning! :-) Har du tips om var jag kan hitta en lista på alla Aulonocara?
            mvh Wilhelm

            "Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"


            www.linkopings-akvarieforening.net/
            Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
            www.aquafish.info www.crossbow-crest.se

            Kommentera


            • #13
             http://www.malawimayhem.com/profiles.php

             Dom har en sabla massa att välja på, tyvärr inte bilder på alla men skulle tro ca. 90%

             Kommentera


             • #14
              citat:Ursprungligen skickat av Wilhelm

              Det kunde ju vara en lösning! :-) Har du tips om var jag kan hitta en lista på alla Aulonocara?
              BTN guide om malawi ciklider kanske. Jag tror att alla är med där. Men alla går nog inte att få tag på i Sverige. >VIssa exporteras kanske inte äns.
              Snuffsa runt lite på min zoon om du vill! Min zoon

              Kommentera


              • #15
               Ja som flera andra så gillar jag Auloncarorna skarpt,det verkar som jag gör som Nyllet skriver köper de jag kan få tag på och testar,,,, för just nu har jag:
               Auloncara Stuartgranti Ususia,Ngara/Mdoka,Hansbaenschi Red shoulder.
               AuloncaraRöd Rubin.
               Auloncara Jacobfribergi Otter point.
               Auloncara Beanschi.
               Och som jag tycker Kronan på verket Auloncara sp Iwanda , son jag har fått tag på både VF och F1 och andra det är 2 honor som tuggar just nu och det är härligt när det går vägen och de blir så stora att de färgar ut.de går naturligtvis inte tillsammans men några sorter funkar bara de inte är för lika.Jag har märkt att de går att ha tillsammans med många andra malawiciklider men är det för bråkigt i karet leker de inte.Kan också märka vid nyinköp att de verkar bli lättstressade eller om det kan vara Ph eller något annat.
               Lisa
               lisa

               Kommentera

               Sparar...
               X