Akvariekungen

Guianacara stergiosi


Foto: Peathenster
Släkte: Guianacara
Art: stergiosi
Grupp: Jordätare
Beskrivning: López-Fernández, Taphorn, Baechle & Kullander
År: 2005
Tidigare vetenskapligt namn: Guianacara sp. "rio caroni", Guianacara sp. "red cheek", Guianacara sp. "rio aro"
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Rio Caroni, Rio Claro River, öster om Los Tanques. Delstaten Bolívar, Venezuela.
Utbredning: Klar och svartvatten biflöden i den venezuelanska delen av guyanaplatån. Arten förekommer mest rikligt i Rio Caronis avrinningsområde.
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2015-01-05

Temperatur
25-30°C
Volym
80 cm & 200 l
Längd
15 cm
pH
6,5-7

Naturlig biotop

Finns i förhållandevis grunda vatten. I allt från stillastående till medelkraftigt flytande åar. Vattnet är i allmänhet klart, men arten kan även finnas i grumligare områden. I de lugnare vattnen kan även viss vegetation förekomma, medan biotopen i de mer strömmande områdena är avsevärt stenigare.

Föda

Äter det mesta men som andra så kallade jordätare föredrar arten att finna föda vid botten, ej nödvändigtvis att maten ska silas fram ur sand, men formen på arten gör att det är mer naturligt för den att äta från mat vid botten.

Könsskillnad

Det är svårt att se skillnader hos unga djur, men vuxna hanar är oftast klart större, har något brantare huvud samt längre fenstrålar på bukfenor och särskilt ryggfenan.

Akvariemiljö

Det är viktigt att vattnet har hög kvalitet och att det finns gömställen och möjligheter att gräva lekgrottor. Om arten ska visa upp hela sitt spektrum av beteenden rekommenderas ett akvarium på minst 200 liter. Samt gott om gömställen.

Beteende & lek

Arten är en parbildande ciklid som leker i grottor. Äggen läggs på väggen till grottan. De kläcks efter 2-3 dagar i 28 graders vatten. Ynglen hålls därefter i grottan tills de är frisimmande, vilket tar ytterligare 7-9 dagar. Hanen vaktar de yttre områdena till grottan , medan honan håller den direkta närheten till ynglen fri från eventuella fiender.

Allmänt

En inte alltför vanlig art som ändå kan skänka många spännande stunder framför akvariet. Denna art har gått under namnet Guianacara sp. "rio caroni" och Guianacara sp. "red cheeks" samt Guianacara sp. "rio aro". Guianacara sp. "rio caroni" är den mest förekommande och den saknar den röda kinden och är den som numer förknippas med Guianacara stergiosi, medan den rödkindade formen kommer från ett mindre område i floden Rio Aro, se vidare på den fångstplatsen.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Peathenster
Foto: Peathenster
Hona med ägg
Hona med ägg
Foto: Peathenster
Hane
Hane
Foto: Peathenster

Fångstplatser


Rio Aro, Venezuela

Rödkindad Guianacara Guianacara sp. "red cheek", Guianacara sp. "rio aro"
Foto: Lennart Axelsson
Foto: Nabil Bases

Río Caroní, Venezuela

Rio Caura, Venezuela

Río Claro, Venezuela

Río Paragua, Venezuela


OdlingsformerFelanmäl artbeskrivningen

Guianacara stergiosi i Ciklidbladet

Nummer Artikel