Arten återfinns i många sjör samt floder med stor variation i flödeshastighet på vattnet. I floder söker de främst upp de lite lugnare delarna av floderna med sand-, ler- eller sedimentbotten. I huvudsak lever det i klarvattenbiotoper med lite högre pH. De har fångats på höjder på upp till 600 meter över havsnivån. Vid lek letar de lugnare vattendrag där ynglen kan växa på sig för att klara de kraftigare strömmarna i omgivande vatten.
A. siquia är allätare och äter i naturen insekter, larver, räkdjur, alger, frön och växtdelar. I akvarium äter de flesta foder, men en mix med pellets, flingor och någon gång fryst eller levande mat är lämpligt foder.
Honorna är mer färgstarka än hanarna, särskilt på buken, men också på rygg- och analfenorna. De klara färgerna på buken tros vara en egenskap som används för att attrahera de bästa hanarna. Hanarna blir större än honorna och får längre fenor.
De är lätta att få lek på i de flesta akvarium och fungerar bra i det mest varierade vattenparametrar, dock får det aldrig bli en ursäkt för att inte sköta akvariet och utföra regelbundna vattenbyten. På grund av dess aggressivitet inom arten och mot andra arter under lek är det viktigt att inreda med gott om gömställen och gärna håligheter där endast honan kan ta sig in i. Inred gärna med rötter eller stadiga stenrös vilka bilder skyddsvallar och gömställen. De äter inte växter men kan gräva inför lek. Med bra planering går det utmärkt med växter i akvariet.
Arten är parbildande substratlekande och när väl paret har formats håller de ett starkt band till varandra. Liksom hos A. nigrofasciata är arten känd för ett aggressivt beteende speciellt inför lek mellan könen. En aggression som ofta kan leda till döden för honan. Honan lägger upp till 450 ägg på en i förväg rengjord yta, ofta har paret grävt en lekgrop intill denna yta i samband med att de rengör lekytan. Äggen kläcks efter 2-4 dagar beroende på vattentemperatur. Därefter är ynglen frisimmande efter ytterligare cirka 8 dagar. Paret försvarar effektivt sina yngel lång tid och kan lyckas dra upp små yngel till så stora att de klarar sig själva även i ett sällskapsakvarium med många andra arter.
Arten har fått sitt namn av den flod den beskrivits från och siquia betyder för övrigt avocado (Miskito på dialekten Ulwa). Namnet Amatitlania siquia ska i dagsläget inte användas för honduras red point/ blå zebraciklid. Dessa Amatitlania från Rio Danli hör sannolikhet till en annan art och bör kallas Amatitlania sp. "honduras red point" eller Amatitlania sp., Rio Danli.
Enbart medlemmar kan läsa Ciklidbladet online
Typlokal för arten.