Stuart Grant Cichlid Fund
Annons

Crenicichla jegui


Foto: Anders Lindersson
Släkte: Crenicichla
Art: jegui
Grupp: Övriga
Beskrivning: Ploeg
År: 1986
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Itupiranga, Brasilien.
Utbredning: I nedre Rio Tocantins flodområde.
NCS Artbeskrivning: Olof Blomqvist och Mats Lundberg, 2016-01-31

Temperatur
23-27°C
Volym
160 cm & 540 l
Längd
25 cm
pH
5-7

Naturlig biotop

Hittas främst i de snabbflytande delarna av floden Rio Tocantins. En stor del av artens utbredningsområde har översvämmats efter bygget av kraftverksreservoaren Tucuri 1984.

Föda

Rovfisk som har fisk som huvud föda. Arten äter allt som går in i munnen. Arten är en utpräglad bakhållsjägare. I akvariet äter den fiskbitar, räkor, musslor och foderfisk.

Könsskillnad

Hanen blir 22-25cm och är beigebrun med gråaktig ton och mörkbruna ränder. Han har svaga svarta markeringar vid ögonen. Honan är mer gulaktig än hanen och har svarta markeringar vid ögonen samt längs med kroppssidorna. Hon har vitgula prickar på huvudet och längs ryggen nästan hela vägen till stjärtfenan. Honan har också en tydlig röd markering på bakre delen av ryggfenan.

Akvariemiljö

Det krävs ett stort akvarium på minst två meter med stark cirkulation och många gömställen för att kunna hålla Crenicichla jegui. Om man ska ha både hona och hane i samma akvarium måste man fylla botten med rör och rötter så att honan har en chans att gömma sig.

Beteende & lek

Arten är otroligt aggressiva speciellt mot andra Crenicichla. Arten har tillbakabildad simblåsa som en anpassning till starkt strömmande vatten och håller därför ofta till på bottnen av akvariet.

Allmänt

Crenicichla jegui är en extremt aggressiv art. Speciellt hanen är aggressiv och attackerar honor och andra Crenicichla så fort han få chansen.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder



Fångstplatser


Itupiranga, Brasilien

Río Tocantins, Brasilien

Nedre flodområdet
Black
Black
Foto: Panta Rhei

Odlingsformer



Felanmäl artbeskrivningen

Crenicichla jegui i Ciklidbladet

Nummer Artikel