Amphilophus citrinellus, Amphilophus labiatus

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • augusti 2002
    • 3743

    Amphilophus citrinellus, Amphilophus labiatus

    Hej allihopa!

    Jag tänkte att vi kunde starta en ny tråd där alla citrinellus- och labiatus-ägare kunde byta erfarenheter med varandra. Det kanske är fel att samla två arter i samma tråd men med tanke på de små skillnader som dessa arter verkar ha och hur vanligt det är att dessa korsar sig så tycker jag att det verkar enklare att göra så.

    Själv så tror jag att jag har en Amphilophus citrinellus men jag har även hört att det kan vara en korsning mellan Amphilophus labiatus och Amphilophus citrinellus.
    Den är ca 20cm och bilder på fisken finns här:





    Om någon mer erfaren akvarist kunde hjälpa mig att få klarhet på vad det egentligen är för art jag har så skulle jag bli väldigt tacksam.

    Hur som så gillar jag denna fisk riktigt skarpt, jag har aldrig tidigare träffat på en så otroligt ägare-responsiv fisk. Minsta rörelse uppåt gör att han direkt reagerar och tror att det är matdags och börjar simma runt som värsta galningen vid rutan för att tigga mat.

    En annan sak som kanske är mindre possitivt är att den är väldigt aggressiv...
    Jag har bara haft honom i drygt en månad men han har redan nästlat in sig REJÄLT i sitt revir... Sitter jag för nära akvariet så biter han i rutan och lägger jag handen på glaset så blir han smått galen ända till jag har tagit bort handen. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> Det är som att hans revir sträcker sig en liten bit UTANFÖR akvariet och att han därför ser det som ett intrång när man är lite FÖR nära. Det är ganska charmigt tycker jag. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

    Något som är mindre charmigt är att aggressionerna är sju resor värre om man stoppar ner handen inuti akvariet... <img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle> När jag ska göra något i karet som t.ex slamsuga, skrapa bort alger eller trycka ned växterna han har grävt upp så attackerar han direkt mot mina händer! Det känns riktigt farligt faktiskt men jag har som tur var inte blivit biten ännu, antagligen pga min rädsla... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>
    Det går fort när han attackerar och man ser när det är dags genom att han spänner upp fenorna och liksom börjar ta sats litegrann... Gör han detta så är det bäst att flytta handen illa kickt om man inte vill bli biten... <img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle>

    Som om detta inte var nog, det är dessutom nästan omöjligt att skrämma tokfisken! Han är liksom inte rädd för något och mina händer verkar han främst se som en inkräktare i hans revir, en inkräktare som snabbt ska notas bort... !!
    I början så visste jag inte riktigt hur jag skulle göra men nu har jag kommit på ett sätt att åtminstone få honom att backa litegrann. Om man utan minsta tvekan snabbt flyttar sin utspända hand mot honom flera gånger och liksom "pumpar" vatten mot honom så att gruset yr, då ryggar han tillbaka litegrann så att man kan fortsätta med vad man gjorde... i några sekunder... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle> ...sedan är det dags igen och då gäller det att upprepa samma procedur en gång till... Det är kort och gott en kamp att fixa något i karet. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>
    Man måste peppa sig och tänka "må bäste man vinna" eller nåt innan man stoppar ner handen så att man inte tvekar, för tvekar man så attackerar han. Det verkar som att han känner att man är rädd och därför blir mer aggressiv ju räddare man är... Helgalen firre! <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

    Någon mer erfaren kanske kan svara om det är möjligt för fiskar att känna lukten av adrenalin-utsöndringar eller liknande? ...eller är det främst när man ryggar tillbaka och liksom reflexmässigt drar undan handen som fiskarna känner av ens rädsla?


    Jag hittade för övrigt en jättebra sida på internet, det är en privat sida så jag vet inte hur bra faktabitarna är men det finns i alla fall massor av roliga filmer och berättelser på sidan. Är man inte redan intresserad av denna fisk när man besöker sidan så blir man det garanterat efteråt. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>



    Jaja, nu har jag babblat på som vanligt...
    Nu kan ni andra börja dela med er av era erfarenheter av den här väldigt speciella cikliden.

    Mvh Fredrik Isaksson

    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet
  • Rivulatus
    Användare
    • december 2002
    • 811

    #2
    Lol jag känner igen mig! och så känner jag igen framförallt den av min flickvänn döpta VF Cintrinelumen -"Affe".

    Han var ung. lika tokig som din verkade vara och JA det gör ont som
    f-n dom har ett fruktansvärt klipp men dock inga stora tänder och det är ju tur
    När jag skulle rengöra akvariet och en typ sten (stor) rasa anföll han först stenen tills den stod still sen gav han sig på min hand det var ganska charmigt!

    Du har nog en cintrinellum om man bedömmer beteendet och annars är de ju i princip ingen skillnad i fångenskap mellan arterna (läpparna försvinner ju i fångenskap)

    ajja lycka till Mvh Olle

    SA:

    Geophagus brasiliensis "Rio Sao Fransisco"
    Caquetaia myersi "Rio Ortequaza"

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      #3
      Olle:

      Kul att höra att det är fler som har provat på den här tuffa firren.
      Har du fortfarande kvar "Affe"?

      Vet du hur stor citrinellumcikliden blir i akvarium?
      Vet du hur stort akvarium man behöver för att hålla ett ensammet exemplar tillsammans med någon större och mal?

      Appropå roliga beteenden...
      Jag såg en sak förra helgen som jag fortfarande inte kan släppa...
      Citrinellumen gräver ju en hel del och efter att jag hade rengjort karet förra helgen och "plattat till" hans enorma grushögar så började han givetvis att "fixa till" allt nästan på en gång...
      Det som var speciellt var att han började knuffa runt en liten kolsten(7-8cm i diameter). Efter ca 15minuter av frenetiskt knuffande så fastnade kolstenen tillslut eftersom det var ett smärre berg grus framför stenen. Han började då simma runt kolstenen och liksom kontrollera vad som var fel när inte stenen ville flytta sig mer. Efter ett tag verkade han fatta vad som var fel och började sedan gräva bort gruset som var ivägen för att sedan kunna knuffa stenen en liten bit till osv... (!!) Så höll han sedan på tills han hade flyttat stenen där han själv verkade vilja ha den... Helt sanslöst! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
      Han är ju rena rama byggnadsingenjören ju! <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

      Det är alla såna här saker som gör att jag tycker att han är så tuff. Dessutom tycker jag att han är väldigt vacker med sina klara färger osv. Min första tanke när jag skaffade honom var bara att han skulle vara en "target fish" åt jaguarerna eftersom de bråkade så med varandra, vem kunde tro att citrinellumen sedan nästan rivaliserar med jaguarerna över vilken som är min favoritfisk?


      Jag trodde att jag hade två stycken mindre citrinellumciklider för något år sedan, men nu är jag inte så säker längre... de såg HELT annorlunda ut, de var liksom nästan randiga eller de hade åtminstone ovala fläckar på sidorna... Dessutom var de nästan gulbruna till färgen... Butiksinnehavaren hade dock rubriserat dem som citrinellumciklider så jag vet inte.
      Jag har läst att citrinellumciklider ska ändra färg så småningom men är inte detta från rosa/orange till vit?
      När man kikar på bilder så ser man ofta att de är rosa/orange på huvudet och att de sedan har vita fläckar lite överallt men jag har aldrig sett dem vara ros/orange med brun/gula fläckar...
      Vet du hur det ligger till med den där färgmorpningen?

      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • Micke_A
        NCS Medlem
        • januari 2003
        • 638

        #4
        Hej

        Den vanligaste färgtypen i naturen har jag för mig är randig. De röda, gula och vita är ovanliga i naturen vad jag vet. Har sett bilder på fullvuxna citrinellum som är randiga. Och även bilder på ca 15 cm stora labiatus med skarpa svarta ränder. Såg i en zooaffär för ett tag se´n ett gäng citrinellum på ca 8 cm, vissa var randiga, andra gula.

        MVH Micke

        MVH Micke

        "Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"

        http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=77336

        Kommentar

        • Rivulatus
          Användare
          • december 2002
          • 811

          #5
          Mjo tyvärr så kvävde han sig själv på sitt eget yngel och han var djupt saknad

          Men men livet går vidare!

          Affe Blev en kluns på 35cm men hans kroppsformer tyckte jag såg väldigt bra ut! mkt muskulös och inte för mycket fett på kroppen, denna art är mkt lättodlad och om ni har tur så kanske man fortfarande kan få tag på ungfiskar som är ättling tilll denna ståtliga hanne! då jag odlade mkt och sålde minst 100 djur till olika akv. butiker här i norrland.

          Ett ttipps om du är intresserad av stora central o sydamerikaner är att köpa Aqualogen tre! det är en mkt bra bok med mkt bilder där finns det bilder på ung 5-6 olika färgvarianter av cintrinellum + kanske 3 på labiatum +många andra!

          Jag hade ochså jaguarer samtidigt som cintrinellum plus ett par pearsei och ett zonatum par i ett 1000liters och det funka bra men tänk på att om du ska ha cintrinellum så måste du markera dom tänkta revirgränserna en stor kruka brukar få paren att hålla sig till en punkt i akvariet annars kan dom lätt vilja röra mycket på sig!

          ajja har du nån fråga så e det bara att fråga jag svara gärna på frågor ang stora ciklider!

          Mvh Olle

          SA:

          Geophagus brasiliensis "Rio Sao Fransisco"
          Caquetaia myersi "Rio Ortequaza"

          Kommentar

          • INXS

            #6
            Ja , jag ar inte sa sugen pa citronellum men gillar labiatusen battre.

            Problemet ar att det finns nastan inga riktiga labiatus kvar i akvarie handeln - nastan allt ar odlat i dammar i Asien och Florida dar de parar sig fram och tillbaka och slutprodukten blir en fisk som inte ar labiatus eller citronellum.

            Det varkar som om de flesta firrarna som kommer ut i handeln nu (mixer fran Asien/Florida) blir oranga och skara i olika nyanser med nagat rott och vitt. Dom andrar farg ganska mycket nar dom ar unga, sarskillt svarta markeringar.

            Jag har last flera beskrivningar dar folk berattade att citronellum X labiatus varkar mycket aggressivare an en riktig renodlad citronellum eller labiatus.

            Aven om jag tycker att det ar mycket synd att man inte kann hitta dom akta sorterna sa maste jag saga att dom har mycket personlighet och ar jattekul fiskar

            Kommentar

            • FI
              Användare
              • augusti 2002
              • 3743

              #7
              INXS:
              Jo det är ju jättetråkigt att de flesta är korsningar och att akvariehandeln egentligen har skapat sig en egen fisk, jag gillar inte riktigt sånt. Men samtidigt så är det ju ganska många fiskar vi köper i handlen som är framodlade för just handeln. De mer extrema är väl t.ex slöjstjärt, flowerhorn och papegojciklid, men sedan finns det ju lite mer accepterade framodlingar som t.ex de olika färgvarianterna av diskus, koi och påfågelciklid. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka när det gäller citrinellumen och labiatumen men egentligen så är det ju inte så stor skillnad från de arter jag nyss nämnde.

              Det jag tycker är värst är att jag själv inte vet vad jag har för fisk... Man kan ju inte skriva labiatus-citrinellus-korsning varje gång man nämner artnamnet... och skriver man labiatus så är det snart någon som säger att det verkligen inte är en äkta labiatus... och skriver man citrinellus så är det snart någon som klagar på det också... det blir liksom otroligt komplicerat så fort man bara ska nämna fisken... <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>
              De som har diskus, koi och påfågelciklid kan i alla fall kalla dem vid deras äkta artnamn för att sedan förklara ytterligare om färgvarianten om någon vill ha en lite mer detaljerad beskrivning, vad jag ska kalla min har jag ingen aning om faktiskt...
              Det är det jag tycker är värst. <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>

              I övrigt så är det en jättetuff fisk med grymt mycket personlighet och karaktär, jag ångrar inte för en sekund att jag köpte honom.

              Mvh Fredrik Isaksson

              Fredrik Isaksson
              Bildarkivet

              Kommentar

              • walle_1
                Användare
                • februari 2003
                • 708

                #8
                FI: Efter vad jag har läst och sett på bilder så finns det striped citrinellum, det var troligen såna som du hade förr. Kolla http://www.cichlidscene.com/ där finns filmer och bilder på sådana.


                MVH Martin

                MVH Martin

                http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                Kommentar

                • FI
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 3743

                  #9
                  Martin:
                  Jajemensan, där har vi den! Tack!
                  De såg ut PRECIS som den här randiga bjässen...

                  ...fast givetvis MYCKET mindre...
                  Är det där en odlingsvariant? ...eller finns de i naturen också?

                  Mycket bra sida förresten.

                  Mvh Fredrik Isaksson

                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • augusti 2002
                    • 3743

                    #10
                    Förlåt jag såg visst att Micke A redan hade svarat på frågorna jag ställde i slutet av förra posten.
                    "Den vanligaste färgtypen i naturen har jag för mig är randig. De röda, gula och vita är ovanliga i naturen vad jag vet."

                    Typiskt att man får reda på detta nu när man inte längre har kvar fiskarna... När man för en gångs skull har lite ovanligare fiskar så byter man in dem bara efter någon månad... *suck*

                    Mvh Fredrik Isaksson

                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • FI
                      Användare
                      • augusti 2002
                      • 3743

                      #11
                      Hur stort akvarium behöver man ha för att kunna hålla en ensammen citrinellumciklid?
                      På Zoopet står det 720liter och 2meter i längd, gäller detta främst om man ska hålla ett par eller är det även för ensamma fiskar?

                      Anledningen till att jag frågar är för att citrinellumen(ca 20cm) jag har tillsammans med jaguarerna nu har blivit av med sitt revir och han har det inte särskilt lätt nu eftersom jaguarerna liksom håller honom fängslad i en minimal grotta som han inte ens kan stå upprätt i...
                      Jag är i val och kval på om jag ska byta in citrinellumen eller skaffa ett till kar att ha honom i, frågan är bara hur stort kar jag skulle behöva i så fall...
                      Observera att jag inte har tänkt skaffa en hona utan tanken är att jag bara ska ha citrinellumhanen helt själv tillsammans med någon större mal.

                      Mvh Fredrik Isaksson

                      Fredrik Isaksson
                      Bildarkivet

                      Kommentar

                      • walle_1
                        Användare
                        • februari 2003
                        • 708

                        #12
                        Det står ju 1200 liter på jaguarer också. Kan man ha ett par av dom i 375 så borde man kunna ha en ensam citrinellum i säkert 310 liter eller nåt. Det är ju inte så att han behöver ha något mega-revir och det kommer ju heller inte bli slagsmål om han går själv. Det som är lite trökigt med 310 är längden, bara 125cm. Skulle haft ett 1,5 meters.

                        Annars finns ju alternativet att köpa ett 540/720 liter och flytta jaguarparet dit och låta citrinellumen gå kvar i 375:an.

                        Synd att plånboken begränsar<img src=icon_smile_angry.gif border=0 align=middle>


                        MVH Martin

                        MVH Martin

                        http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                        Kommentar

                        • FI
                          Användare
                          • augusti 2002
                          • 3743

                          #13
                          "Det står ju 1200 liter på jaguarer också. Kan man ha ett par av dom i 375 så borde man kunna ha en ensam citrinellum i säkert 310 liter eller nåt."
                          Jo fast det där är ju främst för fullvuxna exemplar, mina jaguarer är ju bara småttingar om man tänker på hur stora de kan bli, när de är fullvuxna så är det nog inte särskilt lätt att hålla dom i ett 375 liters...
                          Jag tänkte främst på hur stort kar man behöver ha för att kunna hålla citrinellumen ända tills han blir fullvuxen.

                          "Det är ju inte så att han behöver ha något mega-revir och det kommer ju heller inte bli slagsmål om han går själv."
                          Jo det där låter faktiskt logiskt. Jag läste precis i en artikel att ett par behövde ett kar på 300-400 liter medan en ensammen fisk kunde gå i ett kar på 100-200 liter.

                          Så här stod det...
                          Citat: "Single specimens housed with comparably sized fishes in large (300 l-400 l) aquaria pose the fewest problems. Single specimens housed alone in smaller tanks (100 l-200 l) make highly interesting "pet fish."
                          "Slut citat.


                          Kan det där verkligen stämma? ...även om man vill ha honom ända tills han blir fullvuxen alltså?

                          Mvh Fredrik Isaksson

                          Fredrik Isaksson
                          Bildarkivet

                          Kommentar

                          • walle_1
                            Användare
                            • februari 2003
                            • 708

                            #14
                            Det där citatet syftar nog på att man kan ha en citrinellum med lika stora fiskar i ett 300-400 liters medan en helt ensamen citrinellum klarar sig med 100-200 liter. Detta låter inte klokt att ha en 30-35cm lång fisk i ett 100-liters. Tänk på att detta är en amerikansk sida och därmed de små rekommendationerna. På aquariacentral föreslår dom 220 liter åt jaguarer. Amerikaner ska jämt pressa allt till sina gränser. Men iofs behöver inte citrinellumen slåss om revir som sagt var och får han ett helt kar på säg 200-300 liter så har han väldigt stort revir. Det som är problemet är väl om han vill vända sig, och dom brukar vilja det<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.

                            Tycker att iaf ska ta ett 310 liters eftersom dom är 50 bred. Ensam så klarar han nog sig väldigt bra med ett revir på 125*50. Men som sagt det är ditt val och plånboken ska ju alltid vara där och förstöra.



                            MVH Martin

                            MVH Martin

                            http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                            Kommentar

                            • FI
                              Användare
                              • augusti 2002
                              • 3743

                              #15
                              "Detta låter inte klokt att ha en 30-35cm lång fisk i ett 100-liters. Tänk på att detta är en amerikansk sida och därmed de små rekommendationerna."
                              Nej det låter ju lite märkligt får man ju lov att säga... Däremot så är ju maxstorleken 30cm och jag tror inte att alla får upp sina fiskar till maxstorleken, detta är nog ytterst ovanligt, jag får nog vara glad om han blir 25cm eller något liknande. Men 100 liter låter fortfarande lite väl litet, det kanske skulle fungera ett tag men knappast i längden...

                              "Men iofs behöver inte citrinellumen slåss om revir som sagt var och får han ett helt kar på säg 200-300 liter så har han väldigt stort revir."
                              Juwel har ett 240liters med måtten 121*41*55 cm, kan det fungera att ha honom i ett sånt kar?

                              "Men som sagt det är ditt val och plånboken ska ju alltid vara där och förstöra."
                              Jo det är ju tyvärr så det är...
                              *skrapar snabbt en bortglömd trisslott i hoppet om att bli miljonär*
                              ...
                              *suck*

                              Mvh Fredrik Isaksson

                              Fredrik Isaksson
                              Bildarkivet

                              Kommentar

                              Arbetssätt...