Namnförvirring???

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • RON
    Användare
    • januari 2003
    • 39

    Namnförvirring???

    Hej !

    Jag vet att våra käran invånare i våra burkar placeras om i de olika latinska namnen och de döps om till coh från. Nu gäller det en fisk som jag håller på och kollar in lite . På Zoopet heter den Cichlasoma festae och i detta forum har den av flera kallats Nandopsi festae. Den kallas ju fortfarande röd- terrorciklid oavsett men vad är det som gäller?? Det är ju inta den allra viktigste frågan men jag är intresserad av vad den heter!



    <img src=extra_smiley_eyebrows.gif border=0 align=middle>

  • StefanL
    Användare
    • augusti 2002
    • 10784

    #2
    Överhuvudtaget är detta med latinska namn aningen snurrigt och jag förstår banne mig inte de som sitter och grupperar dessa fiskar. Antingen har de lite att göra eller så är det slut på nya Malawi så de måste "uppfinna" nya namn att kalla gamla fiskarter för.

    T ex har Röd Zebra (Malawi) bytt namn ett antal gånger. Mig veterligen heter den Metriaclima Estherae...men den har hetat Pseudotropheus Estherae och Maylandi Estherae också.

    Inte undra på att man blir snurrig i sin jakt på speciella fiskarter när en av de vanligaste har så snurriga turer mellan olika namn.

    Däremot så förstår jag att Pseudotropheus har varit ett sorts "uppsamlingsnamn" för många Malawi trots att de inte är speciellt lika. Därav byte till eget släktnamn. Man kan ju önska att de stannar där och inte styckar sönder även Metriaclima...men det ska man inte förutsätta...*s*

    Stefan, Skövde

    375L Frigobakgrund
    2st 100L
    Malawi

    Kommentar

    • Kjell Fohrman
      Användare
      • april 2002
      • 4619

      #3
      "Inte undra på att man blir snurrig i sin jakt på speciella fiskarter när en av de vanligaste har så snurriga turer mellan olika namn."
      Jo visst kan det vara så, men ändå måste man nog säga att det ändå inte är de vetenskapliga namnen som är problemet, utan att en art kan ha många olika handelsnamn eller att flera arter kan ha samma handelsnamn eller det att exportörerna av fisk själva hittar på namn på de fiskar de skickar iväg och eftersom flera av dem exporterar samma art, kan en art få flera namn. En del av dem hittar t.o.m. med på egna vetenskapliga namn, vilket gör kaoset ännu större.
      Ett annat problem är också att mängder av korsningar förekommer - av t.ex. malawi skall man helst inte ha mer än en art i ett odlingsakvarium eftersom annars korsningsrisken är uppenbar.

      Att sedan de vetenskapliga namnen ändras då och då är ju främst ett försök att få ordning på det kaos som råder.
      Oftast är det ju också bara släktnamnet som ändras och inte artnamnet så det är faktiskt inte så svårt att veta vad det är för fisk det handlar om.
      I NCS försöker vi i möjligaste mån alltid följa - referenslistan som anges på www.cichlidpress.com. Detta gör vi inte för att vi tror att Ad Konings alltid har rätt, utan helt enkelt för att Ads ciklidböcker är de enda som översätts till svenska och även i övrigt är "hans fisknamn" som är vanligast. Vi försöker då genom att anpassa oss till detta att inte röra till det alltför mycket.
      För de fiskar som nämns ovan är då de "korrekta" namnen - Cichlasoma festae och Metriaclima estherae. i Ciklidbladet använder vi dessa namn - däremot kan säkert fel namn finnas angivna här på hemsidan eftersom vi inte hunnit gå igenom och korrigera allt här.
      Ciklidhälsningar
      Kjell
      PS:
      festae som ursprungligen ingick i släktet Heros placerades så småningom i släktet Cichlasoma, sedan i Nandopsis men detta var tydligen fel och den plockades därför tillbaka till Cichlasoma, men också detta är väl tillfälligt tills någon lotsat den slutligen rätt.

      estherae är ju en beteckning på flera zebror (alltså även andra än den s.k. Röd Zebran), korrekt namn för denna skall alltså vara estherae, "Minos Reef". Sedan till släktnmanet då - Pseudotropheus var som nämnts ovan ett samlingsnamn och detta stora släkte delades upp vid en revidering. Sedan har det uppstått ett tvistemål om Maylandia eller Metriaclima är korrekt. Utan att ta ställning i denna debatt så använder vi Metriaclima av de skäl som anges ovan.

      Kommentar

      • mrgreed
        Användare
        • juli 2002
        • 494

        #4
        Den heter såvitt jag vet Nandopsis Festae...
        Jag har 2 själv hade 5 från början men dem fiskarna fick bukvattensot:-(.
        Hoppas att jag kan få ett par av dem 2 jag har kvar.
        Mycket vacker fisk förövrigt.

        Mvh
        Danne

        Kommentar

        • RON
          Användare
          • januari 2003
          • 39

          #5
          Festaen heter alltså ; Cichlasoma festae för nävarande <img src=extra_smilie_anim_k2.gif border=0 align=middle>!
          Det är ju inte lätt att håla reda på alla turer kring namn bytena men tack för ett bra svar Kjell! med följande citat "festae som ursprungligen ingick i släktet Heros placerades så småningom i släktet Cichlasoma, sedan i Nandopsis men detta var tydligen fel och den plockades därför tillbaka till Cichlasoma, men också detta är väl tillfälligt tills någon lotsat den slutligen rätt." Får vi väl se var just denna fisk hamnar till slut! Klarar guldsömen festaens sällskap??


          <img src=extra_smiley_eyebrows.gif border=0 align=middle>

          Kommentar

          • StefanL
            Användare
            • augusti 2002
            • 10784

            #6
            Om jag förstått dig rätt Kjell så är namnet Estherae original namnet och sedan finns det även "förgreningar" inom själva Metriaclima Estherae som typ "Minos Reef"?!

            Annars så är ju inte Pseudotropheus Zebra detsamma...eller nedstigande från Estherae...däremot är det ju en Zebra...hm...jag snurrar vidare..typ..<img src=extra_smiley_jester.gif border=0 align=middle>

            Stefan, Skövde

            375L Frigobakgrund
            2st 100L
            Malawi

            Kommentar

            • Fredrik H.
              Användare
              • april 2002
              • 1884

              #7
              I grund och botten är väl alla seriösa ciklidister överrens om att vi ska benämna ciklider med 1.art 2.namn och 3.fångstplats. Inte för att visa att vi kan svänga oss med sofistikerade namn utan för att vi ska förstå vad vi talar om.

              Då blir Rödzebra alltså Metriaclima estherae "Minos Reef" Rödzebra är alltså handelsnamnet. Kejsar moori blir alltså Tropheus sp. black "Ikola", Kejsar moorii, Kaiser osv är alltså handelsnamn.

              Det som gör det så svårt att använda de latinska namnen är att de är svåra att både läsa och uttala och så ändras de hela tiden. Att använda de latinska namnen är dock det enda vi kan göra eftersom det endast är då vi kan säga säkert vad något är. De andra namnen är ju bara populärnamn och har inte någon "faktisk" giltighet. Om vi ska diskutera ciklider på en något högre och bredare nivå så måste vi hålla oss till latinska namn och hänga med i skiftningarna annars blir det ohållbart förutom möjligen i en väldigt liten krets.

              mvh,

              Fredrik H.
              Fredrik H.
              Gratis konto på: www.cichlidtube.com
              www.cichlidgallery.org
              www.tropheini.com

              Kommentar

              • StefanL
                Användare
                • augusti 2002
                • 10784

                #8
                Så...om jag nu snappat upp detta så innebär det att det inte finns någon Metriaclima Estherae utan Metriaclima Estherae "Minos Reef"?

                Jag trodde att grundarten döptes typ Metriaclima Estherae där den först hittades och sedan blir alla andra utanför denna första fångstplats t ex "Minos Reef" o s v...

                Detta är kanske inte det viktigaste, men jag är väldigt intresserad av alla arters specifika plats i Malawisjön eller Tanganyikasjön.

                Tack för svaret...

                Stefan, Skövde

                375L Frigobakgrund
                2st 100L
                Malawi

                Kommentar

                • kitumba

                  #9
                  festae, Heros Boulenger 1899: 6 [Boll. Mus. Zool. Anat. Comp. Torino v. 14 (no. 335); ref. 14697]. Río Guayas, Guayaquil, Ecuador. Syntypes: BMNH 1898.12.31.36 (1), MZUT 1504 (1). Type catalog: Tortonese 1940:143 [ref. 21559]. Valid as Heros festae Boulenger 1899 -- (Ortega & Vari 1986:20 [ref. 9708]). Valid as Nandopsis festae (Boulenger 1899) -- (Burgess 2000:48 [ref. 24818]). Nandopsis festae (Boulenger 1899), Cichlidae. Habitat: freshwater.

                  Denne fant jeg på http://www.calacademy.org/research/i...log/index.html

                  Lars <img src=icon_smile_sleepy.gif border=0 align=middle>

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Användare
                    • april 2002
                    • 4619

                    #10
                    "så innebär det att det inte finns någon Metriaclima Estherae"
                    Jo det finns rätt många - bl.a. vid Chiofu, Gome, Meponda, Nkhungu, Nkhunu, N´kolongwe, Chilucha, Metangula samt självklart vid Minos Reef - ALLA heter M.estherae men vi vill ju inte att de skall blandas ihop därför är det viktigt att också ange fångstplatsen

                    "Kejsar moori blir alltså Tropheus sp. black "Ikola"
                    Just kejsarmoorin är placerad som en egen art - Tropheus sp. "ikola" och ingår alltså inte i "black"-gruppen.
                    Ciklidhälsningar
                    KJell


                    Kommentar

                    • Ola Svensson
                      Användare
                      • april 2002
                      • 14633

                      #11
                      "Cichlasoma" festae är det giltiga namnet. "" betyder att den inte hör till Cichlasoma men finns kvar där i väntan på revision. Varför det står "fel" i CoF vet jag inte. Det är annars den säkraste källan när det gäller giltiga namn. Den ska vara bättre än fishbase och cichlidpress (som har korrekt namn i det här fallet). Nandopsis heter bara de fyra ciklidarterna på Cuba och Haiti. Det finns två orsaker till namnförvirring:
                      1. Vetenskapsmän och kvinnor är inte överens
                      2. Akvarieboksförfattare sätter föreslagna namn på vetenskapligt beskrivna grupper trots att det föreslagna namnet inte är godkänt (än?), inte beskrivet korrekt eller upptaget. Nandopsis faller in i den senare kategoring. Cryptoheros den andra. Inom vetenskap gäller konservatism i den här frågan. Det gäller definitivt inte akvarieböcker. Att orsaken är att nya upplagor ska innehålla nyheter i form av nya namn är kanske bara en elak gissning från min sida.

                      När det gäller festae så finns det en ytterligare förvirrande omständighet. Släktskapsmässig hör den till den nord/mellanamerikanska fiskfaunan men lever i sydamerika. Om det är orsaken till att den (felaktigt?) tas upp bland centralamerikanerna i ciklidboken vet jag inte.

                      Mvh.

                      Ola
                      Med vänliga hälsningar

                      Ola

                      Kommentar

                      Arbetssätt...