Red-devil terror...

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • mrgreed
    Användare
    • juli 2002
    • 494

    Red-devil terror...

    Jag har ett problem.
    Jag har en Labiatum som jag nyss köpt en hona till..
    Hanen är ca 14 cm honan är nästan lika stor(jag är säker på att det är en hona)
    Dem går tillsammans med ett par sebraciklider och ett par Uropthalmus.Först och främst kan jag berätta att han behandlar övriga akvarieinvånare precis på gränsen så att jag kan ha honom kvar(han är elak).När jag nu har stoppat ner den nyinköpta honan så har han bara visat agressivitet mot henne.Frågan är då om det kan ändra sig?Det har nu gått 4 dagar sedan köpet och hon blir mobbad rätt ofta.
    Är det kört eller finns det något tips någon känner till.
    Jag har ett 160 liters akvarium med 5-st ickevuxna(6 cm)Nadopsis Festae i men jag tror inte det är någon lyckad ide att stoppa ner honom där för att ta ur honom lite kaxighet när man sedan skulle fytta tillbaks honom.Tror att det bara skulle vara en tidsfråga innan han skulle ta över akvariumet igen.Som sagt är det någon som har nån ide eller ska jag helt enkelt lämna tillbaka honan direkt ,kanske nån har varit med om att det tagit lite tid innan fiskarna funnit varandra?

    Mvh
    Danne


  • jinnarparen
    NCS Medlem
    • april 2002
    • 2670

    #2
    Det är kanske inte så dumt att flytta hanen under några dagar i alla fall. På det sättet får honan tid att vänja sig vid sin nya miljö utan att bli trakasserad hela tiden. Det är möjligt att hanen är lite på lekhumör för tillfället, honan som är ny reagerar inte som han hade tänkt sig, därför blir hon mobbad.
    Jag har själv haft Labiatum vid ett par tillfällen och de är lite knepiga att få och hålla ihop.
    Vid ett tillfälle köpte jag 6 st små som jag lät växa upp och para ut sig. Av dessa sex fick jag ett par som jag behöll. Den största hanen och en av de minsta honorna!
    Detta par fungerade alldeles utmärkt tillsammans, det var sällan hanen gav sig på honan, ibland hände det att han blev lite sur efter någon misslyckad lek. Men detta gick rätt snabbt över.
    Efter en tid så dog emellertid honan av en för mig okänd anledning. Då jag hade väldigt positiva erfarenheter av detta par så skaffade jag en ny hona till hanen. Honan var nästintill lika stor som hanen (som väl var runt 18-20 cm om jag inte minns fel). Detta fungerade emellertid inte alls. Jag provade att flytta hanen (som jag skrev i början) men efter det att han kommit tillbaka igen så tog det bara några dagar innan han gav sig på honan hela tiden.
    Efter ett halvår ungefär så tröttnade jag och sålde bägge två.
    Men trots det att jag hade dåliga erfarenheter just denna gång så är det inte omöjligt att du kanske lyckas bättre.
    En annan ide är att kanske köpa in en grupp fiskar istället för att bara skaffa en ny hona. På detta sätt så kommer aggressionerna hos hanen fördelas på fler fiskar och det finns förhoppningsvis fler honor att välja på.

    Åter till CA

    Det är där jag hör hemma

    Kommentar

    • Ola Svensson
      Användare
      • april 2002
      • 14633

      #3
      En fördel med att flytta hanen är att du kan mata upp honan. Sedan skriver du att de är nästan lika stora. Honor kan ofta vara styggare än hanar så du får vara försiktig när du släpper ihop dem om du delar på dem. Det absolut bästa är att skaffa en avdelare. När fiskerna uppvaktar varandra ordentligt så tar man bort avdelaren. Det ska ske när genitalpapillen börjar synas på honan. Gör man det för sent så lägger honan ägg som hanen inte lyckas befrukta och då är man tillbaka på ruta ett igen dvs. hanen spöar honan.

      Mvh.

      Ola
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentar

      • mrgreed
        Användare
        • juli 2002
        • 494

        #4
        Tack för era svar!
        Problemet som jag ser är att i 160 litersakvariumet så bor mina Festae så det är rätt trångt.Jag kan tänka mig att han får för sig att dem ska pucklas på och dem är jag extremt rädd om.
        Jag har i.o.f ett 40 liters akvarium med några guppys i som jag kan ha honom i ett par dagar.
        Tyvärr har jag inte hittat nån mer hona och prova men jag ska göra ett sista försök.
        Tack för råden...

        Mvh
        Danne

        Kommentar

        • Micke_A
          NCS Medlem
          • januari 2003
          • 638

          #5
          Hej

          Jag kan också instämma med att bara för att det funkar ena gången behöver det inte funka den andra. Ciklider är individualister, alla individer har inte samma betéende. T.ex så ska ju Jaguarcikliden, managuense, vara nå´t av det ilsknaste i fiskväg man kan få tag i. Men paret jag hade lekte och födde upp yngel ihop med Jack Dempseys och Påfågelciklider, utan att så mycket som kröka en fena på dem. De lekte bara en gång, och leken slutade med att hanen tog med sig ynglen till Påfåglarnas revir, när ynglen var ca 1 cm. Problemet var bara att honan inte följde efter, så Påfåglarna som tvingades överta jaguarernas gamla revir, slog sönder henne rejält, så hon fick stora svampangrepp över hela kroppen. Men hon klarade sig, och trots att de aldrig lekte igen, och honan nästan jämnt hade sin svarta undergivna färg, så gav sig aldrig hanen på henne. Men de var ett par när jag köpte dem.

          Liksom det gula labiatusparet jag köpte för nå´t år se´n. De hade yngel i affären, och jag kunde inte motstå frestelsen. De lekte flera gånger, och höll sams. Men de skadade hanen i nicaraguenselekpar så svårt att han dog. Han fastnade mellan två stenar och blev ihjälslagen. Men de slogs aldrig inbördes vad jag minns. Så därför köpte jag två nya Labiatus för ett tag se´n, eftersom jag haft positiva erfarenheter av "ilskna" ciklider. Men det gick inte, eftersom de inte var ett par från början. Hanen pendlade mellan att jaga henne hela tiden, till att långa stunder lämna henne helt ifred. Så det hade kanske funkat. Men jag tröttnade på hans bulldozerimitationer.

          Hade även ett Chokladciklidpar som, så länge de gick i ett akvarium, lekte, vaktade ynglen och kom överens. Efter att jag flyttade dem till ett annat akvarium, lekte de flera gånger resultatlöst, och det slutade med att hanen slog ihjäl honan. Den nya honan jag köpte var han visserligen hyfsat fredlig mot, men han accepterade henne aldrig riktigt, trots att hon visade klara tendenser till att vilja leka. Som sagt, individualister, en del kommer överens, men inte alla.

          Så min erfarenhet är att det finns tre möjligheter att lyckas para ihop en hane och en hona av stora ciklider. Antigen köpa ett antal små, och låta dem para ut sig själva, köpa ett redan etablerat par, eller, om man köper två vuxna, ha en ganska ordentlig tur.

          MVH Micke

          MVH Micke

          "Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"

          http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=77336

          Kommentar

          • mrgreed
            Användare
            • juli 2002
            • 494

            #6
            Ja det ska nog till en del tur,men jag börjar fundera på om det går att ha en ilsken Labiatumhane med NÅN annan fisk överhuvudtaget?
            Det är definitivt utan konkurrens den elakaste fisk jag har haft i hela mitt akvarieliv och det är tyvärr inte bara honan han är på.
            Så då undrar man ju hur han skulle bli vid en eventuell lek....

            Mvh
            Danne

            Kommentar

            • Ola Svensson
              Användare
              • april 2002
              • 14633

              #7
              Vad jag ser så har du aldrig skrivit hur stort ditt akvarium är. Enligt litteraturen så är det enda sättet att sätta ihop stora aggressiva monogama fiskar att använda en avdelare dvs. en genomskinlig glasruta eller nät. Fiskarna ska kunna se, höra och lukta på varandra så två akvarium funkar nog sämre. Nät borde vara bäst.

              Mvh.

              Ola
              Med vänliga hälsningar

              Ola

              Kommentar

              • imported_n/a
                Användare
                • augusti 2002
                • 330

                #8
                "säker på att det är en hona",köpte en gång ett "lekpar" vuxna veija.sp,affärsinnehavarn:nu får du mycket yngel!Ständiga bråk i karet tills jag skaffade en avdelare,som "paret" kromade sig o skyfflade grus på varsin sida,spänningen steg efter ca vecka när man såg tydliga tecken på att nu var det dax!bort med avdelaren,det som nu följer är det värsta slagsmål jag någonsin sett fiskar utföra,smällar i täckglasen,stenar flyttades,den största fisken 30cm den mindre 25cm,i med avdelarn igen,en vecka senare hittar jag två till i en annan affär ca20cm dessa var honor,släppte ihop alla i ett större kar,hade två lekpar efter en tid,mina försök att para två hannar gick inte så bra<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                Kommentar

                • mrgreed
                  Användare
                  • juli 2002
                  • 494

                  #9
                  Jo jag är rätt säker på aytt det är en hona då expediten sa att det är en hona +att den ser ut som en typisk hona smalare inte alls lika utdragna fenor...
                  Nu har jag haft hanen i ett 40 litersakvarium i 3 dagar och jag börjar fundera på om jag ska flytta tillbaka honom ikväll från "fängelse straffet".
                  Inte för att han verkar lida speciellt mycket det första han satte igång att göra var att demolera den lilla grotta jag hade gjort.
                  och sedan satte han igång och tokgrävde ner till botten så man ser botten på en stor yta i mitten av akvariet



                  Kommentar

                  • mrgreed
                    Användare
                    • juli 2002
                    • 494

                    #10
                    Nu har jag släppt inhan i det stora igen.
                    Det resulterade i att ett stort slagsmål bröt ut och sebrahanen slogs blodig.Därefter gav han sig på labiatum honan och allt var som vanligt igen det tog 3 minuter.Nu ger jag upp!Nu åker han in till affären om jag kan ha han kvar till på lördag.Annars får jag avliva den..är det nån som läser det här som vill ha honom så går det också bra.
                    Kan man göra nåt åt Sebrahanen , han har ett blödande sår på ena sidan han fick ett par riktigt saftiga bett:-(

                    Mvh
                    Danne

                    Kommentar

                    • imported_n/a
                      Användare
                      • augusti 2002
                      • 330

                      #11
                      varför inte prova med en avdelare då? ellr hade du gjort det?jag tror inte det blir bättre att flytta nån av dom,även honan kan va väldigt tuff som ola säger,hur stor botten yta har du?lägg i stora blomkrukor(grottor) med ingång så att en fisk kan klämma sig in där,då brukar den minst stridslystne kunna hålla stånd där.Problemet med stora C-amerikaner är att dom är väldigt hårdhänta om nått går snett,så man måste ha en plan b o c i bakfickan(i dom planerna ingår inte avlivning).sebrahannen mår nog bra av tillsats av salt,och kanske flytta han till egen burk tills läkt.

                      Kommentar

                      • mrgreed
                        Användare
                        • juli 2002
                        • 494

                        #12
                        Jag har massor med grottor och gömställen men han simmar omkring likt en haj och terroriserar allt i sin omgivning hela tiden..akvariumet är på 500 liter så det kanske är för litet för en avdelare..han är mycket aktiv för tillfället.Nej det blev inte bättre av flytten snarare tvärtom men det var värt ett försök..
                        Avdelare är det en glasskiva man kan köpa nånstans?

                        Mvh
                        Danne

                        Kommentar

                        • imported_n/a
                          Användare
                          • augusti 2002
                          • 330

                          #13
                          som akutåtgärd kan du ta ett täckglas(som avdelare) till karet och stadga upp med stenar,så får du i lugn o ro lura ut hur den riktiga avdelarn ska se ut,en del har avdelare i form av plastnät storrutit(kanske går o få tag i hos trädgårdshandlarn),en del har en öppning i avdelarn som bara honan kommer igenom,alltså att hon kan pröva lyckan hos hannen om hon vill,o om det ej går så kan hon "lugnt" simma över till sin sida igen utan att hanen kommer åt henne,men dina fiskar var likvärdiga i storlek så du får nöja dig med att dom är på varsin sida ett tag så dom vänjer sig vid varann,lukter ,syn, odyl.som ola säger,alltså avdelarn kan va gjord i vad som helst bara den är giftfri,glasskiva är sämre för att uppfylla åtminstonde lukt tror jag.

                          Kommentar

                          • mrgreed
                            Användare
                            • juli 2002
                            • 494

                            #14
                            Får prova att snickra ihop nåt men jag ser en nästan komisk bild framför mig där han är själv på ena sidan och alla andra är på den andra..
                            Tack för tipsen!

                            Mvh
                            Danne

                            Kommentar

                            Arbetssätt...