Centralamerika????

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • metcrue
    Användare
    • december 2002
    • 36

    #16
    Jaguar och Jack Dempsey vore ju riktigt kul, men tror ni 720 liter räcker? Har ni mycket grottor? Hur många individer har ni i ett akvarium i storleks ordningen 720?
    Mina malawisar leker som bara den nu och det känns alltid bra, för de borde ju betyda att de trivs.

    Kommentar

    • Ola Svensson
      Användare
      • april 2002
      • 14633

      #17
      Jag kan inte låta bli att komma tillbaka till Neetroplus och nicaraguense: "Anledningen till att Nematopus och Nicaraguense slåss mycket beror nog mer på att de är så lika i utséende och levnadssätt". Visst, det låter ju möjligt men det gäller ju de flesta ciklidkombinationer vi har i akvarium. Inte är de så lika dessutom. Den ena blir 10 den andra 25. Den ena är grå och svart alt. svart och vit. Randen är tvärgående (ibland syns flera svaga tvärgående band). Den andra är gul, guld, brun och blå och när bandet visar sig så är det längsgående. När jag hållit dem i akvarium så har de definitivt inte samma beteende. Neetroplus tar dessutom grottor som inte nicaraguensen kommer in i. Det jag har hört som orsak är att Neetroplus käkar nicaraguenseyngel. Det skulle betyda att nicaraguensen skulle ha en medfödd vaksamhet mot neetroplus och kanske inte vilja etablera sig där dessa finns alt. köra bort dem. Men det finns ju massor av fisk som äter yngel. Jag har helt enkelt mycket svårt att tro att det här skulle vara en "no way" kombination. Speciellt inte i ett akvarium på 720 liter. Jag får lov att testa någon dag och återkomma senare. Jag ger mig förstås om någon skriver att de testat och att det blev värsta kriget de någonsin sett.

      Mvh.


      Ola
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentar

      • imported_n/a
        Användare
        • augusti 2002
        • 330

        #18
        I benny b larsen o ingemann hansens bok om centralamerikas ciklider visas samarbetet nics o doovi(observationer efter dykningar),sen så skrivs det att N.nematops lyckas ofta driva bort nicaraguaense från dom bästa lekplatserna,därav teorin om samarbete?,även c.nigrofaciatum hävdar sig bättre mot dom vekare nicsen.men frågan är ju om detta omsätts i ett kar,varför inte?

        Kommentar

        • Ola Svensson
          Användare
          • april 2002
          • 14633

          #19
          Ad Koenings visade film på dovii och nicaraguense på förförra ciklidstämman och jag har också sett bilderna. Jag ifrågasätter inte att firrarna bråkar i naturen. Att nematopusen skulle vara för etrig för nicaraguense är ju en helt annan sak förövrigt. Ang "medfött hat". Jag studerar sandstubb (Gobiidae) och det verkar helt klart som om de har medfött eller inlärt hat mot nätsnäckor. De reagerar mycket ilskett på dem. Nätsnäckor är mycket hårda äggpredatorer på västkusten. Eftersom alla Europas sandstubbar verkar höra till samma population så har vi funderat lite löst på att kolla om östersjöstubbarna är särskilt aggressiva mot nätsnäckor trots att det inte finns nätsnäckor i Östersjön.

          Mvh.

          Ola
          Med vänliga hälsningar

          Ola

          Kommentar

          • imported_n/a
            Användare
            • augusti 2002
            • 330

            #20
            ok,men anledningen,till nics beteende är väl att både nematops o nigrofaciatum är hårda yngeltjuvar,så detta gäller väl bara vid lekperioder? varför bråka(riskera nått)vid icke lekperoider? svårigheten i ett kar kan väl kanske va att det oftast är lekperiod<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

            Kommentar

            • Micke_A
              NCS Medlem
              • januari 2003
              • 638

              #21
              Hej

              Ciklider som liknar varandra har en tendens att vara aggressivare mot varandra än arter som inte är så lika, på grund av att de konkurrerar om mat och/eller lekplatser. Men medfött hat mellan Nicaraguense och Nematopus tror jag inte så mycket på. De går antagligen att ha ihop, så länge akvariet är tillräckligt stort. Visst är Nematopus yngelätare, men skulle en Nicaraguense få schansen så skulle den säkert sätta i sig Nematopusyngel också.

              Min erfarenhet av Nematopus är dessutom att det är en mycket ettrig ciklid, mycket värre än någon Zebraciklid jag har haft. Hanen jag hade slet sönder fenorna totalt på en Gibbiceps. En inte fullvuxen Gibbicips, men ändå. De var inte i lektagen när han gjorde det. Även Nicen har jag haft problem med, då de också har visat sig rätt ettriga. Det första paret jag hade gav inte de andra fiskarna mycket ro. Det andra var bättre, men kanske mest beroende på att jag hade dem med Påfåglar och Påfågelsmalar.

              Har sett en bild på ett Nematopuspar och ett Nicaraguensepar som står ansikte mot ansikte och försöker mota bort varandra, på sedvanligt ciklidmanér. Det såg alltså inte särskilt blodigt ut.

              MVH Micke

              MVH Micke

              "Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"

              http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=77336

              Kommentar

              • INXS

                #22
                Metcrue - jag har ett 500l med 2Jack Dempsey och 3 jaguarer(en hona for mycket, kommer snart at bli utflyttad) och ett par andra central amerikaner. Det finns en stor koskalle i mitten som har mycket grottor. Pa bada sidor har jag satt upp en platt sten som jag har fast tragrenar och silkesplantor dvs. det finns manga gomstallen och det har hjalpt.

                Ola S - jag debaterar inte at neets och nics aldrig skulle kunna komma overens bara att det finns mer chans at det skulle bli problem med tiden. Om man satter fisk tillsamans i ett akvarium finns det ju ingen chans for dom att fly om det inte funkar. Med afrikaner gar det lattare i och med att de ar vana vid mindre revir, bor ofta i gang och ar ofta munruvare. A andra sidan har centralamerikanska ciklider storre revir , mer yngel, de ar storre fiskar, har ofta stabila par som ar tillsamans for livet och jagar mer och storre byten.

                I och med detta tror jag att det kann bli mer och storre problem med centralamerikanska ciklider som inte kommer overens.

                Jag tror att jag har hort det samma som Ola och hutti talar om , interesant beteende men kanske problemen blir for stora i ett akvarium.

                Men med ett 720 liters och mycket gomstallen kan man nog ha en hel del fisk.

                Kommentar

                Arbetssätt...