hjälp mig!!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Linda A
    Användare
    • juli 2002
    • 404

    #16
    Hej..
    Kan ja verkligen hålla så många pansarmalar?? Vad är skillnaden mellan sugmalar och pansarmalar då? oki ja tror med att det räcker med en art.. Äter pansarmalar alger då?


    Oki, men det var som ja trodde då.. kanske att ja ksn säga upp en rad med växter i mitten som reviravgränsare? lr är det bättre med stenar? ska ja mata på två olika ställen då?

    Älskar djurrrrrrrrr=)
    Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum.

    Kommentar

    • Ola Svensson
      Användare
      • april 2002
      • 14633

      #17
      1. Pansarmalar äter inte alger. Det gör sugmalar (Loricariider, förkortat L-malar). De hör till två olika familjer, Callichthyidae och Loricaridae. Pansarmalar är stimfiskar och gillar att vara några stycken. Du kan självklart nöja dig med 5-6 stycken men det blir roligare för alla med fler. Kör du efter tumregeln 1cm fisk per liter så blir det ungefär 4*10cm mal, 2*10cm nyckelh. 2*5cm cacadu, 4*10cm svart neon = 110cm fisk. Lite mycket fisk kanske, du har max 100 liter vatten i ditt akvarium, men det funkar säkert om du sköter akvariet och har filtrering.
      2. Det finns två sätt att dela av. Bäst bir det om du bygger ett grottkomplex i vardera hörn av akvariet och har fri sim/bottenyta i mitten. Möjligen dela av mha. en låg rot som de kan stå och gnabbas på varsin sida om. Skulle inte det funka så får man ta till det drastiska att plantera en "häck" mellan reviren. Man vill ju inte att någon ska ta ett revir i mitten av akvariet utan varsit i varje ände. Sebraciklider är så matglada så om du matar i mitten så glömmer de reviret under någon minut.

      Ola
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentar

      • Linda A
        Användare
        • juli 2002
        • 404

        #18
        Hej igen nu ska ja se om ja fattar.. * menar du gånger heller hur? du menar du att ja bara ska ha 4st svart neoterta?? lr fattar ja dåligt?
        lr menar du så här att ja kan 40tetror? En sak till som ja funderat på är att man ofta läser att man ska börja med en liten grupp ciklider när man ska skaffar dem, för att de ska kunna para ut sig.. men vad gör man med de fiskar som man inte kan/vill ha kvar? man kan ju inte bara slänga dem.. (om man nu inte har någon zooaffär som vill ha dem?)räcker det med ett innerfilter av märket enhiem(osäker om de stavas så) o byter ca 20-30l per v och städer filter varannan.. och låter det vara lite smuts vara kvar..

        ja kan ha så här då?

        1 par nyckelsciklider
        1 par cacadua
        10-20 svartneon..
        10st pansarmalar


        2 oki så ja ska bara ta till häcken i nödfall.. bråkar de mycket? lr gnabbas de bara? oki då förstår ja... hur bygger man en grotta på bäste sätt? ska jag först bygga upp de på akvariebotten och sen ta och fylla på med grus?

        Mvh Linda




        Älskar djurrrrrrrrr=)
        Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum.

        Kommentar

        • Ola Svensson
          Användare
          • april 2002
          • 14633

          #19
          1. Ok, det blev lite rörigt. Såhär menade jag:

          10st * 4cm pansarmal = 40 liter
          10st * 4cm svart neon = 40 liter
          2st * 10cm nyckelhål = 20 liter
          2st * 5cm cacatuoides = 10 liter
          Summa 110 liter

          2. Det här utgår från belastningen av vattnet. Med din föreslagna fisksammansättning så måste du byta ca 1/4 var eller varannan vecka samt filtrera väl. Ett innefilter av märket Eheim ska kunna räcka, men du får vara uppmärksam på att det inte slammar igen. Ett vanligt innefilter sätter ofta igen nämligen. Bättre är det filtermattefilter som beskrivs i ciklidboken och förra ciklidbladet (tror jag att det var). Kombination med ytterfilter (undvik vadd!! använd annat material, t ex filtermatta) blir bäst. Som säkerhet kan man även ha en lite syresten. Samtidigt får inte rörelsen i ytan vara alltför hög. Det ogillar växterna.

          3. Att bli av med "överflödsfisk" är alltid ett problem

          4. De kommer att bråka väldigt mycket. Det är viktigt att framförallt hanarna är jämstora. Det är en fördel om det även gäller honorna. bäst är det om du hittar par som redan har parat ut. Ett alternativ är att dela av akvariet om det inte funkar. Om honorna är rejält matade så går det lättare. Enklast är att plocka ut två honor och två hanar i affären.

          Mvh.

          Ola
          Med vänliga hälsningar

          Ola

          Kommentar

          • Linda A
            Användare
            • juli 2002
            • 404

            #20
            hej igen

            1:Oki då var det som ja tänkte mig.. fattade inte riktigt bara..
            oki ja har ett innerfilter av det märket... räcker det med ett lr ska ja ha 2 st innerfilter.. oki ungefär som ja byter nu då alltså. hmm vad är det för filtermatrial då? kan ja läsa de gamla ciklidbladen här, även de nyare?? En liten fråga till.. hur många växter ska ja ha då?

            2-3: Ja har kollat lite på dem(sebracilkider)ute i affärena, hur stora ska de var innan man köper dem? det kanske inte spelar någon roll, när man köper dem menar ja?


            Tack så mycket)/Linda

            Älskar djurrrrrrrrr=)
            Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum.

            Kommentar

            • Linda A
              Användare
              • juli 2002
              • 404

              #21
              hej igen..

              ja har funderat lite på om ja skulle skaffa en 300liters akvarium istället för de på 200liter.. Vad för skillnad skulle innebära för mina planer med sebracilkiderna? Skulle ja kunna ha någon annan art med dem?

              mvh Linda

              Älskar djurrrrrrrrr=)
              Det är bättre att fråga och verka dum, än att inte fråga och förbli dum.

              Kommentar

              Arbetssätt...