Yngelblandning i yngelkar, går det?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • augusti 2002
    • 3743

    Yngelblandning i yngelkar, går det?

    Hej

    Mina sebraciklidsyngel är nu frisimmande så jag tänkte starta upp ett yngelkar till dem, men... jaguarcikliderna har också lekt och när deras yngel blir frisimmande så behöver jag ju ett yngelkar till dem också...
    Är det möjligt att blanda sebraciklidsyngel och jaguarciklidsyngel i samma yngelkar?
    Observera att sebraciklidernas yngel kommer att vara en vecka äldre än jaguarciklidernas...
    Yngelkaret är på ca 60liter.

    Mvh Fredrik Isaksson

    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet
  • Ola Svensson
    Användare
    • april 2002
    • 14633

    #2
    Risken är stor att sebracikliderna äter upp eller åtminstone dödar jaguarerna. I naturen stjäl sebraciklider andras yngel och dessa är alltid yngre. det är alltid de minsta som blir uppätna av kullkamraterna och föräldrarna så det blir färre av de egna som stryker med.

    Sedan är sebraciklider tyvärr väldigt svårsålda. fråga i affären om de är intresserade innan du föder upp ett stort gäng. Själv hade jag nöjt mig med att endast föda upp ett 30-tal jaguarciklider. Även där kan det vara smart att fråga i affärer hur många de vill ha samt storlek. Det krävs ett rätt stort akvarium för att dra upp 30 stycken till 5-10cm om det är det affären vill ha. I ditt akvarium kan du kanske dra upp 15 jaguarer till en storlek som affären kan tänka sig ta imot. Sedan vet jag inte hur stygga trecentimetersjaguarer är. Svaret är generellt.

    En ytterligare orsak att ofra sebracikliderna är att de garanterat leker igen! då kan du testa att släppa i dessa till jaguaryngen. Blir de uppätna så är det ingen katostrof. Blir de inte det så är det bara kul.

    Mvh.

    Ola
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      #3
      Hej Ola

      Du har helt rätt, varför ska man gorma med att föda upp yngel som ändå ingen vill ha??
      Nej, det blir nog jaguarcikliderna som får gå i yngelkaret, sebracikliderna får helt enkelt bli mat...

      Jag har lite problem med mögel eller nåt på jaguaräggen, det är väldigt många ägg(50-100st) som har blivit vita medan majoriteten är lite gråaktiga och mer genomskinliga.
      Är det mögel?
      I så fall, varför blir det mögel?
      Jag frågade på zoopet-forumet också och där fick jag höra att ett felaktigt pH-värde kan göra att äggen möglar... men sebraciklidernas ägg möglade ju inte så jag vet inte om det kan stämma i mitt fall.

      Hur som helst, vi får se hur många av jaguaräggen som verkligen kläcks, blir det ett 100-tal så delar jag nog på kullen och låter föräldrarna sköta om 50st i huvudkaret och sedan får de andra växa upp i yngelkaret. Blir det bara ett par få ägg som kläcks så hoppas jag på en bättre lyckad lek nästa gång.

      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • Agnes
        Användare
        • juli 2002
        • 106

        #4
        Det är nog inte mögel utan obrfruktade ägg.

        Kommentar

        • FI
          Användare
          • augusti 2002
          • 3743

          #5
          Okej, tack för hjälpen Agnes. Då är det säkert för att det är deras första lek som inte alla blev befruktade. Nästa lek blir säkert bättre.

          Mvh Fredrik Isaksson

          Fredrik Isaksson
          Bildarkivet

          Kommentar

          • jinnarparen
            NCS Medlem
            • april 2002
            • 2670

            #6
            På de Managuense som jag hade så var en stor andel av äggen obefruktade. Då romkakan var ca 10-12 cm i diameter så gjorde det inte så mycket, det blev ändå alltid några yngel kläckta. Var observant på att dessa vita ägg troligen kommer att börja mögla och möglet sprider sig snabbt! När föräldrarna blir mer erfarna så kommer de att plocka bort de vita äggen.

            Är det någon mer än jag som inte kan läsa tråden om jaguarerna. Jag får bara upp första sidan. Övriga sidor genererar ett databasfel.

            Åter till CA

            Det är där jag hör hemma

            Kommentar

            • FI
              Användare
              • augusti 2002
              • 3743

              #7
              Äggen är kläckta och det sprattlar omkring ett 50-tal(kanske fler) små jaguarciklidsyngel på botten nu. De är inte frisimmande än men de borde vara det vilken dag som helst nu tycker jag.
              Föräldrarna plockade bort de vita äggen allt eftersom de andra kläcktes, de har redan hunnit flytta de sprattlande ynglena 2ggr och det ser ut som om de är på väg att flytta dem en gång till just nu, de blir tydligen aldrig helt nöjda...

              Den listiga chokladmalen norpade åt sig ett rejält lass med yngel redan första kvällen efter de kläcktes... Dumma mal! <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>
              Malen hade lyckats nästla in sig UNDER skifferstenen där äggen låg och när föräldrarna lastade ned de kläckta äggen nedanför skiffern så sög malen bara till lite och fick i sig ett helt lass... Jaguarerna blev givetvis galna men det hjälpte inte för de kunde inte komma in under stenen själva eftersom öppningen var för liten, de räddade som tur var de kvarvarande ynglena genom att flytta dem till ett annat ställe.
              Chokladmal och ej frisimmande yngel är med andra ord en MYCKET dålig kombination <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

              Jinnarparen:
              Den gamla Jaguartråden fungerar inte för mig heller... den kanske blev för lång?

              Mvh Fredrik Isaksson

              Fredrik Isaksson
              Bildarkivet

              Kommentar

              • Rivulatus
                Användare
                • december 2002
                • 811

                #8
                Har haft samma problem med malar själv och har nu slutat att hålla sånna eftersom dom hotar ynglen som inte dras upp till ett yngelkar.

                Har mist många honor pga att dom lekt o lekt men alldrig fått gå hela yngeltiden ut (det är mycket fysiskt stressande för fiskar att leka hela tiden!)

                så om inte problemet löser sig kanske du får välja till slut

                SA:

                Geophagus brasiliensis "Rio Sao Fransisco"
                Caquetaia myersi "Rio Ortequaza"

                Kommentar

                • FI
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 3743

                  #9
                  Rivulatus:

                  "Har mist många honor pga att dom lekt o lekt men alldrig fått gå hela yngeltiden ut (det är mycket fysiskt stressande för fiskar att leka hela tiden!)"

                  Aha, där ser man... Nu när jag tänker efter så var det nog därför en av mina Sajicaciklidshonor helt plötsligt bara dog efter att ynglena blev uppätna... så även om jag inte har insett det tidigare så är jag nog tyvärr bekant med just det problemet.
                  Tack för att du redde ut det lilla mysteriet.

                  Men nu blir jag ju rädd att jag ska råka ut för samma sak med jaguarcikliderna... Usch, vilken hemsk tanke. <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>

                  Men saken är ju den att man måste ha någon som städar botten från foderrester, mina algätande malar verkar tyvärr vara mer inne på det gröna än på maten som cikliderna lämnar efter sig, så de fungerar tyvärr inte just till det ändamålet.

                  Chokladmalen är jättebra just på detta, den bor i sin lilla håla och stör ingen på dagen, den kommer bara fram på natten för att städa rent på botten. Jag skaffade en stor Synodontis eupterus nyligen också som gör precis samma sak.
                  Att malarna är nattaktiva är ju dåligt just när det finns yngel eftersom malarna mer eller mindre har fri entré till "maten"...
                  ...men så länge det inte finns yngel i karet så har jag märkt att de nattaktiva malarna fungerar bäst, de dagaktiva malarna kommer hela tiden in i ciklidernas revir och blir ständigt bitna pga detta.
                  Sebracikliderna tog ihjäl en av mina corydoras på detta sätt och det var just därför jag flyttade dessa och skaffade ytterligare en nattaktiv mal istället.
                  Nu när jag tänker efter så kanske det var dumt att göra så... i alla fall om det är yngel jag vill ha.

                  Går nästa yngelkull samma öde tillmötes så måste jag givetvis tänka över malsituationen lite bättre.

                  Tills vidare så är det väl bara att hålla tummarna, ha tänt en nattlampa och hoppas att cikliderna har lärt sig att malarna är där i mörkret och smyger.

                  Mvh Fredrik Isaksson

                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • Ante
                    Användare
                    • november 2002
                    • 571

                    #10
                    jag har också haft problem med långa trådar som inte kan visas, klicka då på "svara på ämnet" då kommer alla inlägg upp i en lång lista

                    Kommentar

                    Arbetssätt...