Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

vf kontroll

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • #31
  Man räknar väl bara VF, F1 och F2...
  F1 och VF har samma genetiska variation, skillnader i utseende beror huvudsakligen på miljön (mer/bättre mat, mindre träning...). F2'an är en syskonkorsning, och har hälften av variationen hos VF/F1. F2 x F2 = F3 har ytterligare halverad variation, dvs 1/4 av den hos VF/F1 etc etc.

  VF x F<högt nummer> är i praktiken F1 det med, eftersom bägge fiskarna är obesläktade, dvs deras avkomma är inte inavlad (stämmer inte riktigt, eftersom fiskarna i verkligheten inte är helt obesläktade & inavelskoefficienten inte nollställs så enkelt, men ur inavelsdefekt-synpunkt är de lika friska som F1'or).

  Riktigt skoj blir det om man har fiskar som gått och inavlats stenhårt i en massa generationer i olika akvarier, dvs två inavlade populationer. När man korsar dessa F<sätt in högt nummer här>, får man det som EGENTLIGEN är en F1 ur genetisk synvinkel, nämligen ett djur med nästan bara heterozygota (fungerande) gener, som är extra snabbväxande, extra stort och extra friskt t.o.m. jämfört med VF...
  Detta beror på att inaveln har sorterat bort så mycket variation i, så i avkomman paras nästan varje recessiv (trasig) allel med en dominant (fungerande) allel. Det är dock bara just F1 generationen som är så här über.

  Kommentera


  • #32
   det var ett bra inägg mike

   Kommentera


   • #33
    Om jag då fritt tolkar vidare så innebär det att en grupp som är totalt inavlad i massa generationer inte alls har samma gener tillslut?

    Kommentera


    • #34
     Vi har alla två uppsättningar av varje gen. Vi kan ha två likadana (vara homozygota) eller ha två olika varianter av genen (vara heterozygota). Vid inavel minskar variationen, och varje generation blir mer och mer homozygota. Eftersom en del alleler är recessiva (trasiga) så innebär det att de som blir homozygota för recessiva gener saknar det protein den genen skulle ha tillverkat - det är den vägen inavel ger upphov till sjukdomar (albinism etc).

     I en grupp som är totalt inavlad har alla fiskarna exakt samma alleler (genvarianter) för varje gen, dvs de är helt homozygota. Det finns ingen variation, utan alla är som enäggstvillingar: genetiskt lika.

     Det troliga är dock, eftersom det finns en förskräcklig massa alleler och varje grupp bara kan ha en per gen, att den inavlade gruppen inte är homozygota för samma recessiva alleler per gen som en *annan* helt inavlad grupp, så när man korsar två inavlade linjer så kommer maximalt antal recessiva alleler att undertryckas av dominanta alleler.

     Eftersom en dominant allel = fungerande, och en recessiv allel = trasig, så innebär det att korsningen, F1, har maximalt antal välfungerande gener, och minimalt antal genetiska sjukdomar.

     Kommentera

     Sparar...
     X