Stora rödzebror

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • malawi´n
    Användare
    • juli 2004
    • 78

    Stora rödzebror

    Hej!
    jag undrar om man kan ha vuxna rödzebror i ett 200 liters. Har just nu 9 stycken mbunas (fiskar på ca 5-7 och ca 6-8 cm) av auratus och rödzebra. Täntke nu skaffa en vuxen hane och hona (ca 10-12 cm), men undrar hur det kommer att gå...
    Har ett eheim ytterfilter 2224 och ett hemmabyggt filter på 5-6 liter, som drivs av ett powerhead, som pumpar 540 liter i timmen.
    Kommer det bli mkt skit, eller kommer de icke vuxan honorna jagas?
    har just nu en mängd grottor där de stora fiskarna inte kan komma in, räcker det som skydd för fiskarna?

    Mvh Malawi´n
    Mvh Malawi´n
  • Zaphi
    NCS Medlem
    • juli 2002
    • 5395

    #2
    Ju mer fisk destå bättre vad gäller aggressivitet. Små jagas inte mer än större, snarare tvärtom. 20 i ett 200 blir lagom om syresättningen är god, vilket den ju verkar vara.
    www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

    Kommentar

    • fredrikr
      Användare
      • oktober 2002
      • 985

      #3
      Ja, man kan ha vuxna rödzebror i 200L. Ja, du har mer än tillräcklig filtrering - en tredjedel av filtervolymen hade troligen räckt, men den extra filtervolymen är bra att ha. Det kommer inte bli mycket skit. En stor mängd gömställen där de stora fiskarna inte kommer in är det bästa skyddet du kan ge dina mindre fiskar.

      Om du ytterligare vill stabilisera vattnet och minska risken för nitrittoppar kan du tillsätta lite bikarbonat till vattnet. Om du idag har mjukt vatten kan du tillsätta ca 10-50g per 100 liter påfyllt vatten vid vattenbyte (första gången räknar du dock på hela vattenvolymen). Bikarbonat får man BARA tillsätta direkt efter ett skapligt stort vattenbyte (typ minst 25%). Överdosering är helt ofarlig om man inte överdoserar gigantiskt mycket. Mät pH en timme efter att du tillsatt bikarbonat. Om det är lägre än 8 kan du tillsätta mer bikarbonat och prova igen. Mät sedan pH igen precis innan det är dags att göra nästa vattenbyte. Om pH har fallit markant kan du prova med lite mer bikarbonat än förra gången. Rätt doserat kan du ha ett pH som ligger stabilt på ca 8-8.5 hela tiden, och vattnet får en mycket förbättrad förmåga att buffra gifter, så att de är ofarliga för fiskarna tills filterbakterierna hinner bryta ner dem.

      Lycka till!
      Fred rik Rams berg, Stockholm. Moderator för Köp och Sälj-avdelningen.  <font color="red">2005-06-05:</font id="red">
      http://www.stockholmsciklidklubb.com   http://akvarium.ramsberg.net     <font color="red">Nya bilder!</font id="red">

      Kommentar

      • malawi´n
        Användare
        • juli 2004
        • 78

        #4
        citat:Om du ytterligare vill stabilisera vattnet och minska risken för nitrittoppar kan du tillsätta lite bikarbonat till vattnet. Om du idag har mjukt vatten kan du tillsätta ca 10-50g per 100 liter påfyllt vatten vid vattenbyte (första gången räknar du dock på hela vattenvolymen). Bikarbonat får man BARA tillsätta direkt efter ett skapligt stort vattenbyte (typ minst 25%). Överdosering är helt ofarlig om man inte överdoserar gigantiskt mycket. Mät pH en timme efter att du tillsatt bikarbonat. Om det är lägre än 8 kan du tillsätta mer bikarbonat och prova igen. Mät sedan pH igen precis innan det är dags att göra nästa vattenbyte. Om pH har fallit markant kan du prova med lite mer bikarbonat än förra gången. Rätt doserat kan du ha ett pH som ligger stabilt på ca 8-8.5 hela tiden, och vattnet får en mycket förbättrad förmåga att buffra gifter, så att de är ofarliga för fiskarna tills filterbakterierna hinner bryta ner dem.
        Jo, tillsätter bikarbonat varje vecka

        Har nu satt i 2 stycken fiskar, en stor hane och en lite mindre hona. INget bråk verkar det som, även fast en del hade lite tilltufsade fjäll;P
        Honan dog dock efter ett par timmar, men fick en ny i affären. Alltid lika sorgligt när en fisk dör...

        NU (idag) visar min hane tecken på att vilja leka med den nya honan, i alla fall "jagar" han henne runt, och vibrerar framför henne. Är det risk för att honan jagas till döds? (har inte märkt ngt elakt från hanen dock...)

        Mvh malawi´n
        Mvh Malawi´n

        Kommentar

        Arbetssätt...