Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Cirkulation till Malawi?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Cirkulation till Malawi?

  Varför rekomenderas det så hög cirkulation till Malawis?
  Pratade med Runo på Expert-Zoo i Ludvika och han har ju hållt på och odlat och sålt Malawi i en evighet och som han sa så behövs det inte.
  Dom lever ju på ca: 10m djup och där är det ju inte strömt alls!

  Förlåt om jag verkar dum men bara undrar.
  Daniel
  http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=187560

 • #2
  citat:Ursprungligen skickat av bottes
  Dom lever ju på ca: 10m djup och där är det ju inte strömt alls!
  Förlåt om jag verkar dum men bara undrar.
  Fisk i malawisjön lever på olika djup, tex lever vissa på ytan vid klippor där vågor skapar kraftiga strömmar medans andra är bottenlevande.
  Frågar man inget får man inget veta! Kan rekommendera boken "Malawiciklider i sin naturliga miljö", som tar upp detta på ett bra sätt med bilder osv...
  http://www.adelgren.se/akvarium/

  Kommentera


  • #3
   "Dom lever ju på ca: 10m djup och där är det ju inte strömt alls!"

   Hur vet du det? Strömmar kan finnas på alla djup, det är inte bara på ytan som vattnet är i rörelse. Djupvattenströmmar i havet kan t.ex. vara mycket starka. Hur det ser ut i malawisjön med strömmar o.d. vet jag dock inte.

   En anledning till att ha mycket cirkulation är väl att malawi är känsliga för låga syrenivåer och man ofta har många malawi i ett akvarium. När jag legat på låg cirkulation (1000 liter/h i 540 liter) har det hänt att fiskar varit vid ytan och flämtat och även dött sannolikt pga syrebrist, men när jag ökat cirkuationen (till 2500 liter/h) har fiskar aldrig flämtat och inte heller fått oförklarade dödsfall (dock någon som blivit ihjälmobbad). Att cirkulationen varit låg i mitt fall har att göra med att jag tidigare hade dåligt filter till punmparna och det sjänk när det proppade igen. Numera kör jag med filtermattor till 2 innepumpar + en utombordsspump och det funkar mycket bra.

   Men visst tar många i i överkant, men hellre det är för lite...

   Kommentera


   • #4
    Jag har i mitt 222l malawikar ett innerfilter(Hydor crystal R05) på 900l/h vilket fungerar bra, bortsett från det lilla filtret. Man märker snabbt om man har för lite cirkulation i karet. Saknar man lite cirkulation kan man kompensera det med att ordna mer ytrörelse för att syresätta vattnet. Men det är ändå bra att ha en hyfsad rotation i karet.

    Kommentera


    • #5
     I malawisjön finns i princip inga djupvattenströmmar(Erwin Schraml)men på 10meters djup finns det en del.
     Av den anledningen så finns det i princip heller ingen fisk Under 200m i sjön, att man håller dom i starkt strömmande vatten i akvarium är ju delvis ett sätt att hålla vattnet fräscht pga så gott utbyte av gaser som är möjligt under rådande omständigheter.Har man ett vatten som står still så får vattnet lätt sämre värden för malawiciklider men det funkar om man håller koll på allt o byter vatten ordentligt.
     http://www.aquariumstockholm.se/

     Kommentera


     • #6
      Tack för alla svar!!
      Håller på att starta upp ett 375l och har bara ett Eheim 2228 ytterfilter och en dubbel syrepump, tror att jag kompleterar med en cirk pump.
      Daniel
      http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=187560

      Kommentera

      Sparar...
      X