Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Nytt Malawiakvarium

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Nytt Malawiakvarium

  Jag är ny på forumet men hoppas ändå jag kan få nyttja expertisen som finns här. Det är så att jag har precis startat upp ett nytt akvarium som jag tänkte ha Malawiciklider i. Det är på 152 liter (95x40x40 och har snart stått utan fiskar i en vecka. Jag har ett pH på lite drygt åtta och tror även att KH-värdet är bra då jag stabiliserar pH med kalksand vilket, om jag förstått kemin rätt, bör ge ett bra KH-värde. Akvariet är endast fyllt med sand och sten och jag tänker inte ha några växter i. Eftersom jag aldrig har haft Malawiciklider förut så tänkte jag börja med sådana som är enkla att sköta. Enligt Zoopet så bör "Labidochromis caeruleus" och "Pseudotropheus socolofi" vara bra som start. Jag vill dock ha ytterligare en art - som gärna skiljer sig i form och/eller färg från de övriga två. Jag har kikat lite på till exempel "Demasoni" men den verkar aningen svårare. Är det någon som har bra tips på en nybörjarmalawi som skulle passa med de två andra? Finns det något annat jag bör tänka på?

 • #2
  Labidochromis caeruleus och Pseudotropheus socolofi passar mycket bra ihop enligt mina erfarenheter. Dessutom blir det snyggt med gult och blått....Båda är ganska snälla och inte särskilt revirhävdande så de bråkar inte så mycket. Däremot så tycker jag nog att ditt kar är på gränsen till att vara för litet, mitt är på 540 liter så jag vet inte hur det skulle funka i ett så litet kar. Jag avråder dig bestämt för att hålla Demasoni. Mina egna erfarenheter är inte så bra, alla dog. Golden och socolofi är nog de bästa "nybörjar" malawisarna som finns, tror jag..
  Patrik

  Kommentera


  • #3
   Välkommen till ciklid.se!
   Ditt akvarium är egentligen i minsta laget för malawiciklider. De arter du själv föreslår är relativt fredliga och är ett bra val till ett mindre akvarium. Börja gärna med yngelgrupper som får växa upp tillsammans, då är förutsättningarna att lyckas bättre. Ps. demasoni vill jag inte rekommendera till ett så litet akvarium. En lämpligare art som är fägmässigt lik Ps. demasoni är Melanochromis cyaneorhabdos.
   PGSLOT เครดิตฟรี ล่าสุดรวมทุกค่าย ขั้นต่ำ 1บาท ไม่ต้องทําเทิร์น
   En lämplig fördelning är 1 hane och 3 honor av varje art, det blir totalt 12 fiskar i ditt akvarium. Se också till att det finns gott om gömställen för jagade fiskar i akvariet.
   Ett sista råd, läs mycket om ciklider! Det är det bästa sättet att lära sig mer om ciklider, och desto mer man lär sig desto intressantare blir hobbyn.
   Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
   Ciklider på facebook
   Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
   sigpic
   Dagens klick!

   Kommentera


   • #4
    Hej igen och tack för hjälpen! Jag avstår från Demasoni (även om den är ruskigt snygg) tills jag har ett större kar och mer erfarenhet. Mitt akvarie kanske är i minsta laget men det var allt jag hade råd med och jag gick på Zoopets rekommendationer på akvariestorlek - lite för kort men jag hoppas att med rätt omtanke så kan jag få dem att trivas.

    Jag kanske borde kila ned på biblioteket och låna några böcker om ciklider - några tips?

    Kommentera


    • #5
     Zoopets rekommendationer håller inte jag alltid med om...

     Bra malawiböcker är T.ex BTN Malawiciklider utg 2 & Malawiciklider i sin naturliga miljö

     Kommentera


     • #6
      Här finns tips på några bra böcker om malawiciklider;
      PGSLOT เครดิตฟรี ล่าสุดรวมทุกค่าย ขั้นต่ำ 1บาท ไม่ต้องทําเทิร์น

      Och så givetvis Ciklidbladet som kanske är den bästa inspirationskällan eftersom de flesta artiklarna där är skrivna av föreningens medlemmar som berättar om sina erfarenheter av olika ciklider.
      Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
      Ciklider på facebook
      Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
      sigpic
      Dagens klick!

      Kommentera


      • #7
       Hmmm... jag inte har någon brådska med att få i fiskar i akvariet utan gärna ser till att det blir rätt. Vore det bättre med Tanganyikaciklider? Jag har bara tittat som snabbast men till exempel Prinsessan av Burundi och Neolamprologus Brevis (Även om gruset är lite för grovt - får kanske byta en del...) borde kanske funka. Har haft "Multisar" i ett 54-liters innan och gillade dem mycket. Om i så fall vilka andra Tanganyikaciklider kan passa bra? (Hinner tyvärr inte till biblioteket förrän i början av nästa vecka...)

       Kommentera


       • #8
        Snällare fisk än en Aulonocara får man leta efter!
        -"Att tänka innan man pratar är som att torka sig innan man skiter" Arne Anka

        Kommentera


        • #9
         Iodotropheus sprengerae är också en liten och fredlig Malawi. Dom kan se lite tråkiga ut som unga men mina börjar bli rugigt snygga nu.

         Kommentera


         • #10
          Om du vill testa tanganyika i stället så tycker jag att du skall ha några snäcklekare och ett par julidocromis.
          MVH
          Magnus

          Kommentera


          • #11
           citat:Ursprungligen skickat av Björkis

           Snällare fisk än en Aulonocara får man leta efter!
           Håller oftast med. Men jag köpte en Röd Rubin och den är extremt arg av sig, i aulonocara mått mätt. Den släptes ner bland 4 arter med Mbuna och har tagit över karet. Inte för att Mbuna arterna bryr sig så mycket, men den är dominant.

           Jag flyttade den från ett annat kar som var lite mindre (222 liter) där var han riktigt elak.

           Är det många som har denna erfarenhet av aulonocara eller har jag lyckats få en riktig tuffing. Han funkar dock bra där han är nu.
           Tomas Wallengren
           http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

           Kommentera

           Sparar...
           X