Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

hur mkt ska man mata?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Anette
  svarade
  Har man bra vattenvärden även före ett vattenbyte är det ingen fara. Är värdena dåliga bör man väl inte mata så här. Har man haft ett kar länge och det är stabilt i vattenvärdena tål det rätt mycket. Därmed inte sagt att man ska fresta på alltför mycket...

  Lycka till
  Anette

  Kommentera:


 • malawi_voodoo
  svarade
  VArför gör ni så?
  Jag har hört att man inte ska mata före vattenbytet då man kan råka ut för en amoniakförgiftnign..

  Kommentera:


 • Anette
  svarade
  Vi matar oftast våra fiskar ganska sparsamt men strax innan vattenbytet brukar vi "övermata" dom så att de äter så mycket de kan. Då blir det alltid räkmix. I övrigt varierar vi med pellets av olika typer, annan fryst mat och ibland flingor. Räkmix är dock basen.

  Lycka till
  Anette

  Kommentera:


 • malawi_voodoo
  svarade
  Så vilka tycker att man ska mata fisken tills den är "mätt"?

  Kommentera:


 • StefanL
  svarade
  citat:Jag läser vad du skriver så bara lugn o fin.
  Ok...*pust pust*. Nu är detta inget vanligt förekommande då jag sällan byter mängd foder eller antal fisk. Jag övermatar inte kraftigt heller, utan vet sedan flera års vana av matning hur mycket som skall ges "mellan pekfingret och tummen". Men tack för varningen...den kan vara på sin plats till mig och till andra som läst det jag skrivit.

  Kommentera:


 • deelay
  svarade
  Jag läser vad du skriver så bara lugn o fin.
  Om du testar hur mycket du kan mata inom ramen för vad som kan åsamka
  vattenvärdesproblem så är det ju inte så smart kanske att byta vatten precis efter en sådan utfodring eftersom det är ett stressmoment för fisken när du byter vatten pga att värdena förändras i vattnet vilket kan leda till mindre roliga saker.
  Detta är inte kritik Tricella så du vet,mer en vänlig liten varning =)  Kommentera:


 • StefanL
  svarade
  deelay...läs vad jag skriver. Jag testar hur mycket de kan äta inom ramen för vad som kan åsamka vattenvärdesproblem. Jag gör alltid ett vattenbyte direkt efter jag kommit till slutsats om var jag skall ligga med matningen.

  Att jag testar beror på olika saker som t ex foderbyte...förändrad mängd fisk i akvariet mm.

  Jag bara talar om hur jag gör för att fastställa vilken mängd foder jag skall ge mina fiskar. Det är metoden jag diskuterar...

  Kommentera:


 • deelay
  svarade
  Matar du så mycket till vuxna fiskar så det blir foder som ligger kvar på botten så länge?det skulle inte jag våga hehe
  Har nog aldrig matat mer än dom får i sig på nån minut åt gången förutom yngel då dvs...=)

  Kommentera:


 • StefanL
  svarade
  citat:Jag tror ni blandar ihop "munnenfullmedmat" med avtaget intresse, är dom i riktigt god kondition så står dom ju o vaktar det dom inte får in i mun för tillfället så intresset finns ju tills dom ser ut som ballonger mer eller mindre =)
  Enligt mina erfarenheter så är det inte så som du beskriver det. Visst...en del har fulla munnen med mat under en stund...men efter att de ätit det så kastar de sig inte över maten tills buken är stor som en ballong. Det är de mest dominanta som får ballongutseende...ibland.

  Precis för en stund sedan så matade jag mina Malawi (Röd Zebra och Golden) med pellets och då blev det en del över som låg på botten trots att bara 2-3st hade runda ballongmagar. De övriga hade också ätit, men precis som "ballongbukarna" så noppade de bara på fodret som låg kvar efter 10min. Jag gjorde ett, planerat, vattenbyte efter och tog upp foderresterna.

  Kommentera:


 • deelay
  svarade
  Jag tror ni blandar ihop "munnenfullmedmat" med avtaget intresse, är dom i riktigt god kondition så står dom ju o vaktar det dom inte får in i mun för tillfället så intresset finns ju tills dom ser ut som ballonger mer eller mindre =)

  Kommentera:


 • Robin
  svarade
  Jag är ju själv sån... orkar jag av någon anledning inte till frysen för räkmixen så får paletterna eller viktoriorna nått annat att smaska på istället.

  Kommentera:


 • StefanL
  svarade
  Du kan variera mellan dom, men jag väljer endast en av dom vid matningstillfälle. Jag kan t ex ge räkmix måndag, onsdag, fredag, lördag och söndag...flingor/pellets/granulat eller cyclops tisdag och torsdag. Nu följer jag inte detta mönster slaviskt utan gör vissa undantag ibland...(latmasken)...men överlag ser det ut såhär.

  Kommentera:


 • Robin
  svarade
  Jag tror på det som tricella säger att man ska mata tills de tappar intresset men inte med ett varierat foder. Jag tror/tycker att det är bättre med ett komplett foder typ räkmix som är anpassad till artens "tycke".

  Kommentera:


 • anders81
  svarade
  ok jag tackar,,,,så man kan mata med räkmix även om man matar med pellets?

  Kommentera:


 • StefanL
  svarade
  Nej deelay. Jag menar inte att de tappar helt intresse, utan när man ser att den första ivern lagt sig. Mina malawi krigar som attan de första 15sek för att sedan trappa ned ivern inom minuten. Jag ser ingen fara med att det finns lite foder kvar på botten som de går och snappar upp inom den närmaste kvarten.

  Kollar man hur de reagerar på mängden foder så kan man justera tills man finner rätt mängd där de äter upp allt inom 5min. Då tycker jag nog att man uppnått den optimala matningen.

  Kommentera:

Sparar...
X