Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

hur mkt ska man mata?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • hur mkt ska man mata?

  hej!!

  1.hur mkt ska man egentligen mata sina fiskar? 2.hur mkt matar ni era?

  jag matar med pellets (har matat med räkmix förut men dem blev så magra)just nu är min afiskar fina men dem växer inget vidare.Dem flesta är 2 år.Jag har ca 30 fisakr i ett 720L och jag kastar i några nyper om dagen(dem hinner äta upp det på ca 15 sek)

  malawiciklider


 • #2
  Gör en koll på hur mycket de äter tills de tappar intresset för maten. Gör denna test strax före innan du skall göra vattenbyte då du enkelt kan parera eventuellt överdriven nedsmutsning. Du säger att det du ger nu äter de upp på 15sek. Då tycker jag nog att du skulle kunna ge dom 50% extra av det du ger nu plus att du ger dom 2ggr/dag.

  Det skadar inte om du varierar antal ggr/dag.

  Av de erfarenheter jag har så tycker jag att variation är ett nyckelord när det gäller matning. Både själva maten som mattillfällen.
  Får fiskarna samma mat hela tiden så tycker jag att de inte leker lika ofta (kan dock vara en illusion då jag inte forskat hårt på detta utan gått på känsla). Får fiskarna för lite mat så kan det starta lek, men kan även innebära försvagade fiskar som i sin tur ger försvagad avkomma. Om fiskarna får för mycket mat så hämmar det vattenvärden och i sin tur även fiskens trivsel=lekvillighet.

  Jag har också en känsla av att räkmix i grundrecept är för "tunnt" för att fisken skall få optimal tillväxt. Kan man däremot blanda ihop en räkmix med de rätta ingredienserna som ger optimal tillväxt samtidigt som det tillgodoser artens krav på föda så kan det räcka med att ha räkmixen som 90% av den föda man ger dom. Jag tror inte att det finns ett foder som är lämpat att ge varje dag utan variation av annat foder.

  Jag varierar ganska kraftigt periodvis. Det jag varierar räkmixen med är granulat (AN Cichlid excel), pellets (Hai Feng, Simontorps Koi), flingor (Tropical SF 36% Spirulina) och fryst cyclops.

  Kommentera


  • #3
   citat:Ursprungligen skickat av Tricella

   Gör en koll på hur mycket de äter tills de tappar intresset för maten.
   Då lär man väll få mata bra länge eller?
   http://www.aquariumstockholm.se/

   Kommentera


   • #4
    Nej deelay. Jag menar inte att de tappar helt intresse, utan när man ser att den första ivern lagt sig. Mina malawi krigar som attan de första 15sek för att sedan trappa ned ivern inom minuten. Jag ser ingen fara med att det finns lite foder kvar på botten som de går och snappar upp inom den närmaste kvarten.

    Kollar man hur de reagerar på mängden foder så kan man justera tills man finner rätt mängd där de äter upp allt inom 5min. Då tycker jag nog att man uppnått den optimala matningen.

    Kommentera


    • #5
     ok jag tackar,,,,så man kan mata med räkmix även om man matar med pellets?

     Kommentera


     • #6
      Jag tror på det som tricella säger att man ska mata tills de tappar intresset men inte med ett varierat foder. Jag tror/tycker att det är bättre med ett komplett foder typ räkmix som är anpassad till artens "tycke".
      Mvh
      Robin

      Kommentera


      • #7
       Du kan variera mellan dom, men jag väljer endast en av dom vid matningstillfälle. Jag kan t ex ge räkmix måndag, onsdag, fredag, lördag och söndag...flingor/pellets/granulat eller cyclops tisdag och torsdag. Nu följer jag inte detta mönster slaviskt utan gör vissa undantag ibland...(latmasken)...men överlag ser det ut såhär.

       Kommentera


       • #8
        Jag är ju själv sån... orkar jag av någon anledning inte till frysen för räkmixen så får paletterna eller viktoriorna nått annat att smaska på istället.
        Mvh
        Robin

        Kommentera


        • #9
         Jag tror ni blandar ihop "munnenfullmedmat" med avtaget intresse, är dom i riktigt god kondition så står dom ju o vaktar det dom inte får in i mun för tillfället så intresset finns ju tills dom ser ut som ballonger mer eller mindre =)
         http://www.aquariumstockholm.se/

         Kommentera


         • #10
          citat:Jag tror ni blandar ihop "munnenfullmedmat" med avtaget intresse, är dom i riktigt god kondition så står dom ju o vaktar det dom inte får in i mun för tillfället så intresset finns ju tills dom ser ut som ballonger mer eller mindre =)
          Enligt mina erfarenheter så är det inte så som du beskriver det. Visst...en del har fulla munnen med mat under en stund...men efter att de ätit det så kastar de sig inte över maten tills buken är stor som en ballong. Det är de mest dominanta som får ballongutseende...ibland.

          Precis för en stund sedan så matade jag mina Malawi (Röd Zebra och Golden) med pellets och då blev det en del över som låg på botten trots att bara 2-3st hade runda ballongmagar. De övriga hade också ätit, men precis som "ballongbukarna" så noppade de bara på fodret som låg kvar efter 10min. Jag gjorde ett, planerat, vattenbyte efter och tog upp foderresterna.

          Kommentera


          • #11
           Matar du så mycket till vuxna fiskar så det blir foder som ligger kvar på botten så länge?det skulle inte jag våga hehe
           Har nog aldrig matat mer än dom får i sig på nån minut åt gången förutom yngel då dvs...=)
           http://www.aquariumstockholm.se/

           Kommentera


           • #12
            deelay...läs vad jag skriver. Jag testar hur mycket de kan äta inom ramen för vad som kan åsamka vattenvärdesproblem. Jag gör alltid ett vattenbyte direkt efter jag kommit till slutsats om var jag skall ligga med matningen.

            Att jag testar beror på olika saker som t ex foderbyte...förändrad mängd fisk i akvariet mm.

            Jag bara talar om hur jag gör för att fastställa vilken mängd foder jag skall ge mina fiskar. Det är metoden jag diskuterar...

            Kommentera


            • #13
             Jag läser vad du skriver så bara lugn o fin.
             Om du testar hur mycket du kan mata inom ramen för vad som kan åsamka
             vattenvärdesproblem så är det ju inte så smart kanske att byta vatten precis efter en sådan utfodring eftersom det är ett stressmoment för fisken när du byter vatten pga att värdena förändras i vattnet vilket kan leda till mindre roliga saker.
             Detta är inte kritik Tricella så du vet,mer en vänlig liten varning =)             http://www.aquariumstockholm.se/

             Kommentera


             • #14
              citat:Jag läser vad du skriver så bara lugn o fin.
              Ok...*pust pust*. Nu är detta inget vanligt förekommande då jag sällan byter mängd foder eller antal fisk. Jag övermatar inte kraftigt heller, utan vet sedan flera års vana av matning hur mycket som skall ges "mellan pekfingret och tummen". Men tack för varningen...den kan vara på sin plats till mig och till andra som läst det jag skrivit.

              Kommentera


              • #15
               Så vilka tycker att man ska mata fisken tills den är "mätt"?
               /Glenn Wouda

               http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=156507

               Kommentera

               Sparar...
               X