Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Rovciklider - Malawi

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Xeroc
  En gäst svarade
  Jag som trodde att om djurhållaren är nöjd så mår djuren bra =)

  Att fullvuxna rostatus, cearelus, christyi inte passar i ett 540L fattar jag faktsit =( de bli ju +30cm. Men venestus,livingstooni,linni(?) och compressiceps lär ju funka bra.

  Jag hade isåfall tänkt att ha just compressiceps, livingstooni, röd zebra(så att rovfiskarna har yngel att jaga och lite fin färg) och någon mer art kanske. Troligtvis inte någon rovfisk utan någon haplis i storleken 15cm... finns ju inga fler "små" rovfiskar.  Kommentera:


 • Micke
  svarade
  När det gäller djurhållning är det "tyvärr" så att det inte är djurhållaren som ska vara nöjd och trivas utan djuren. Vill du hålla rovciklider i ett 540-liters kar tycker jag att du bör hålla dig till de arter som inte blir så stora som t ex D. compressiceps och N. venustus. De större arterna som t ex F. rostratus och C. caeruleus hör definitivt hemma i större akvarier.


  Mvh Michael Persson

  Kommentera:


 • Xeroc
  En gäst svarade
  Hade för typ ett år sedan rostratus(15-20cm), venestus(10-15cm) och compressiceps(hanen en 20cm) och en 20 till av diverse arter i mitt 540L. Compressiceps-hanen var fullt utfärgad hela tiden och allt annat gick bara bra. Det fanns andra hanar än honom i akvariet. Minns dock inte vilka som var mest aggressiva.

  Om det går bra att ha 5 arter med 6 av varje art i ett 720L, varför går inte typ 3 arter bra i ett 540L? Om man har en hane av varje art och ett par honor.

  Hur ska man annars börja med rovciklider? Man måste ju börja nånstans =) Man köper ju inte precis ett 1000L för att prova rovciklider och se om det är kul...

  Kommentera:


 • Trillian
  svarade
  har haft n.venustus och H.compressiceps tillsammans med diverse mindra och snällare malawi ciklider och det har fungerat bra, har då givit räkmix endast som föda, även yngel har överlevt av div. raser

  Kommentera:


 • Micke
  svarade
  Ja, min rekommendation gällde ett 720-liters kar. Jag tycker inte att rovciklider skall hållas i mindre än ett 720-liters kar. Egentligen är denna storlek i minsta laget för dessa arter, ett kar på 2,5 meter är att föredra. Visst kan man hålla yngel i mindre kar men så fort de blir könsmogna måste de flyttas till större kar.


  Mvh Michael Persson

  Kommentera:


 • Xeroc
  En gäst svarade
  5-6 st av 5 arter i vilken storlek på akvarium, 720L?

  Hur stora fiskar anser du att man kan ha i ett 540L? Alltså en Rostatus blir ju 35cm vilket är stort för ett 540L, men hur länge anses du att man kan ha den innan den blir för stor för akvariet? Storleken på fisken alltså, inte åldern =)

  Kommentera:


 • Micke
  svarade
  Längst ner på denna sida hittar du ett exempel på ett akvarium med rovciklider;
  Passagen - Nyheter & Råd inom Hälsa, Spel & Finans Sedan 1995
  Att rekommendera några arter är svårt men några av mina personliga favoriter är D. compressiceps, N. linni och F. rostratus. Du kan med fördel blanda rovciklider med haplisar av det robustare slaget. Du kan inte hålla mer än en hane av varje art från denna fiskgrupp och du bör ha flera honor, gärna 4-5 stycken. När det gäller antalet fiskar tycker jag att 5 arter med 5-6 individer av respektive art kan vara lagom.
  Lite ytterliare info hittar du här;
  404 Not Found


  Mvh Michael Persson

  Kommentera:


 • Xeroc
  En gäst svarade
  Micke: Om vi tänker oss att du skulle skaffa enbart rovciklider till ett 720L, inga mbunas eller mindre fiskar. Arterna att välja på är D. compressiceps, N. livingstooni/linni, N. venestus, F. rostatus(ingen rovfisk dock), A. christyi, C. cearelus, T. Macrostoma etc... missade säkert nån.

  Vad skulle du ha för uppsättnig av fiskar? Antal? osv

  Om du väljer den ena arten istället för den andra är inte så intressant, det är en smaksak men antal arter och antal av varje art och så. Vilka arter som inte funkar trots 720L...

  Även någon annan med erfarenhet kan ju svara =)

  Mvh Marcus

  Kommentera:


 • sniffer
  En gäst svarade
  hej, mina erfarenheter av rostratus är att det är en snäll fisk mot andra arter men kan vara ganska tuff mot sina egna. Man bör hålla ett flertal honor för att en inte skall få för mycket av det goda.
  Har själv inte sett några aggressioner mot andra arter och min rostratushane är i varje fall ganska stor.

  Kommentera:


 • Micke
  svarade
  Jag anser att rovciklider från Malawisjön inte ska hållas i akvarier mindre än 720 liter och 2 meter långa, gärna 2,5 meter. Om du ska hålla någon av de arter du nämner i ett mindre akvarium bör du välja N. venustus, den brukar fungera tillsammans med andra mindre haplisar och mbunas.


  Mvh Michael Persson

  Kommentera:


 • Xeroc
  En gäst startade ett ämne Rovciklider - Malawi

  Rovciklider - Malawi

  Har även tänkt att ha rovmalawi i mitt 540l akvarium. Skulle isåfall ha några av d. compressiceps, a. christy, n. venestus, f. rostratus eller likande.

  Skulle det fungera bra? Tänkt då på att innan en rostratus är 30cm som den blir så har det gått så många år att den säkerligen är såld innan dess.

  Jag tror själv att det skulle funka bra om jag köpte dem i storleken 10-15cm. Då tar det många år innan full storlek.

  Mvh Marcus

Sparar...
X