Miljöhot i Tanganyikasjön

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Rickard
    Användare
    • april 2002
    • 727

    Miljöhot i Tanganyikasjön

    Jag har saxat från daden tidning.

    Helsingborgs Dagblad 22 augusti 2003
    Sista sidan Del 3

    Global uppvärmning drabbar Tanganyikasjön
    Stockholm. De krympande fiskbestånden i Tanganyikasjön är ett av de tydligaste exemplen på hur den pågående globala uppvärmningen påverkar ekosystem som människor är beroende av.
    - Uppvärmningen och inte överfiske bär skulden, skriver amerikanska forskare i senaste numret av tidskriften Nature.

    Tanganyikasjön är en av de största och biologiskt rikaste sjöarna i världen. Den 68 mil långa och 1 433 meter djupa sjön är längst i världen och näst djupast, efter Bajkalsjön.
    Det förhållandevis rika fiskbeståndet i sjön är av stor betydelse för ekonomierna och för proteinintaget hos invånarna i de angränsande länderna Burundi, Tanzania, Zambia och Demokratiska republiken Kongo.
    Men de senaste åren har fiskbestånden minskat kraftigt. Det har förbryllat forskarna, som inte funnit någon annan egentlig förklaring till nedgången än överfiske. Men en ny studie vid Arizonauniversitet i Tucson lägger i stället skulden på det allt varmare klimatet.

    Geologen Andrew Cohen och sötvattenforskaren Catherine O'Reilly och har mätt vatten- och lufttemperaturen och även registrerat vindhastigheten över sjön. Dessa data har sedan jämförts med mätresultat från de senaste 80 åren. Jämförelsen visar att såväl vattnet som luften blivit mycket varmare under 1900-talet. Samtidigt har vindarna över sjön minskat i styrka.
    Det har lett till sämre vattencirkulation och minskad omsättning av näringsämnen i sjön. Färre näringsämnen når därmed upp till det solbelysta ytvattnet där algerna, som fisken lever av, växer till sig.
    Forskarnas analyser visar att algerna i sjön minskat med uppskattningsvis 20 procent sedan 1950-talet. Färre alger betyder mindre fisk och beståndet i sjön har minskat med en tredjedel sedan 1970-talet. Nilabborren är en av de arter som påverkats.

    Studien visar att till och med en sjö som Tanganyikasjön, som hittills varit förskonad från effekterna av skogsskövling och intensivt jordbruk, inte kommer undan effekterna av mänsklig verksamhet.
    FN:s internationella klimatpanel, IPCC, har slagit fast att människan bär en del av skulden till växthuseffekten. Ökade utsläpp av växthusgaser som koldioxid har lett till att medeltemperaturen på jorden ökat med 0,6 grader och havsytan stigit med 10-20 centimeter de senaste hundra åren.
    IPCC bedömer att den globala medeltemperaturen kommer att öka med 1,4-5,8 grader och havsytan stiga med mellan 9 och 88 centimeter från 1990 till 2100. TT

    P O Lindström


    © HELSINGBORGS DAGBLAD 2003-08-22
    M.v.h.
    Rickard
  • Gäst

    #2
    Jag visste inte att även Tanganyikasjön fått Nilabborre?!?!

    //NJ

    Kommentar

    • Björn
      Användare
      • april 2002
      • 787

      #3
      Mycket intressant, men många forskare är fortfarande oense i frågan om den så kallade växthuseffekten. Somliga menar att det lika väl skulle kunna vara en "normal" klimatförändring, då klimatet på jorden verkar gå i någonting som närmast kan beskrivas som cykler. Alla de olika klimatförändrigar vi haft under årens lopp, tex den senaste istiden, verkar ju knappast bero på någon växthusgas... Vem vet, kanske har dom helt fel, och år 2100 kanske det finns så mycket alger i sjön att fiskarna inte får plats. =)

      Mvh
      Björn
      fisklokalen.se - MER ÄN BARA FISKAR

      Kommentar

      • Ola Svensson
        Användare
        • april 2002
        • 14633

        #4
        citat:Jag visste inte att även Tanganyikasjön fått Nilabborre?!?!
        Lates finns naturligt i Tanganyikasjön. Kommer inte ihåg om de är endemiska. Tre arter är det har jag för mig.
        citat:men många forskare är fortfarande oense i frågan om den så kallade växthuseffekten
        Det är lite att ta i. En förkrossande majoritet av klimatforskarna anser att ökningen av temperaturen är relaterad till växthusgaser. "Forskare" är aldrig helt överens. Det är intressant att George Bush´s "egna" forskare (som tillsattes som försvar för att inte skriva på Kyotopapprena) kom fram till att temperaturökningen beror på männskliga utsläpp av växthusgaser. Fast det där med solfläckar, partiklar och molnbildning är också intressant. Ibland gnälls det om "bara korrelation". Det är det inte. Det handlar om kurvor som ser ut som opinionsundersökningar. Dessa följer varandra. Om solfläcksidén stämmer så är ju växthusgasgrejen ännu mer skrämmande dessutom.
        Med vänliga hälsningar

        Ola

        Kommentar

        • Rickard
          Användare
          • april 2002
          • 727

          #5
          Om jag förstår det rätt så är Malawisjöns största hotbild avverkningen runt sjön men om detta stämmer kommer säkert klimatförändringar påverka mer.

          Är det någon som vet om det bedrivs forskning ang. detta även i Victoria och Malawi-sjön.
          M.v.h.
          Rickard

          Kommentar

          • Ola Svensson
            Användare
            • april 2002
            • 14633

            #6
            citat:Är det någon som vet om det bedrivs forskning ang. detta även i Victoria och Malawi-sjön
            Ja det bedrivs forskning om det. Jag har inga referenser i huvudet men kan få fram dem om någon är intresserad men misslyckas med sökning. Viktoriasjön har råkat ut för en kaskadeffekt: grumligt vatten gynnar niabborre, sardin + räka men missgynnar ciklider -> mer niabborre ->niabborre fet, måste torkas över eld -> avverkning -> erosion -> grumligt vatten -> mer nilabborre -> mer avverkning -> mer erosion -> grumligare vatten ->
            Med vänliga hälsningar

            Ola

            Kommentar

            Arbetssätt...