OB honor vanligare än hanar?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Björn
    Användare
    • april 2002
    • 787

    OB honor vanligare än hanar?

    Hej!
    Är det någon som vet varför det är vanligare med OB-honor än hanar (MC)? Ofta ser man tex Lab. fulleborni- eller trewawasegrupper med vanliga hanar och OB-honor i affärerna. Kan det vara så att dessa genetiska anlag är könsbetingade? Hur blir avkomman efter en OB-hona och en MC-hane. Blir det ändå en del vanliga yngel? Antar att detta går att urvalsodla så att en större del av avkomman blir fläckiga men... Kanske någon som känner till några forskningsresultat på detta?

    mvh
    Björn

    fisklokalen.se - MER ÄN BARA FISKAR
  • Vannar
    Användare
    • april 2002
    • 339

    #2
    En teori är att eftersom att mbunas är polygama munruvare så är det honan som känner igen och väljer den hane som den ska leka med. Det finns vissa tendenser som tyder på att fläckiga hanar har en lägre fitness än normalfärgade (detta är även nånting man upptäckt i akvarium, där man hade två likvärdiga hannar en MC och en normalfärgad, då kommer den normalfärgade att leka av honorna i större grad än MC:n)

    Kanske är det därför bara vissa arter har MC, därför att deras kroppsform och eller beteende gör att honorna ändå känner igen en hane med avvikande beteende.

    Det bästa exemplet på detta är Mbenji Islands där M.mbenji (som ju har ovanligt stor andel OB och MC) här finns det ingen fisk som kan förväxlas med M.mbenji (den mest lika är ju M.lombardoi där hannarna är helgula).

    eftersom att OB är ett ressecivt anlag så kan en MC och en OB hona få normalfärgade yngel, MC hanar är ovanliga även om båda hannarna är fläckiga, men det är vanligt att man urvasodlar för att få fram "rena" stammar som bara producerar fläckiga yngel, med tanke på hur lätt malawiciklider bildar nya arter så anser jag att detta är på gränsen till etiskt försvarbart men det är en anna disskussion.
    / Jonas Vannar

    / Jonas Vannar

    Kommentar

    Arbetssätt...