Malawi och Multifaciatus.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • StefanL
    Användare
    • augusti 2002
    • 10784

    #16
    Nu är du enbart löjlig Mike_Noren. Jag har väl inte påstått att det finns fakta bakom min åsikt att inte blanda Tanganyika med Malawi. Jag har däremot sagt att det är upp till var och en att bestämma vad de vill ha i akvariet. Jag tror att de flesta på denna tråd uppfattat mina kommentarer som att det är vad JAG tycker och inte vad som är rätt eller fel. Jag dömer ingen som önskar blanda dessa båda sjöars fiskar i ett och samma akvarium, men jag har min bestämda ÅSIKT om att INTE blanda...

    Vad jag syftade på med att "skitdetsamma om det går att blanda" var att man kan inte generellt säga att alla Tanganyika är passade att gå ihop med vilken Malawi som helst. Vad jag saknar och saknat i liknande diskussion är att någon pekar ut t ex vilka Tanganyika som inte kan funka med t ex Malawi (om någon vet detta). Sedan har jag märkt att du...Mike_Noren...läser det du vill läsa.

    "Smakpolis"...ja mycket får man höra här på nätet...och så försöker man bara hjälpa till. Löjlig diskussion i ett intressant ämne där personen som önskade svar troligtvis fått det redan och att detta bara är oseriöst gnabb...

    Stefan, Skövde

    375L Malawi
    2st 105L
    Ungdjur/Yngel
    1st 16L Yngel

    Kommentar

    • Mike_Noren
      Användare
      • februari 2003
      • 2695

      #17
      citat:
      Nu är du enbart löjlig Mike_Noren.
      Tacktack.
      Du menar alltså nu att du inte har sagt att det är betydligt sämre att ge rådet att man kan blanda än att ge rådet att man inte skall blanda; att den som blandade var självisk och egoistisk; och att den som sa att man kunde blanda inte brydde sig om det funkade i praktiken? Du har hela tiden hävdat att det bara är personlig smak?


      Kommentar

      • StefanL
        Användare
        • augusti 2002
        • 10784

        #18
        Alla kan ju se att jag skrivit allt detta. Det är gjort med bakgrund av att många (nämner ej namn) förordar att det visst går att blanda Tanganyika och Malawi förbehållslöst.

        Mike_Noren skrev:

        citatu har hela tiden hävdat att det bara är personlig smak?
        Ja.

        citat:Att blanda olika biotoper ser JAG mer vara någon sorts självdrift och egoism om vilka arter man tycker är snyggast eller har roligast egenskaper, skit detsamma om det funkar i praktiken...det är ju snyggt och häftigt. Detta ser JAG vara mer snobberi än något annat.
        Det finns inget inlagt där som motstrider att det är vad jag personligen tycker. Du har ryckt vissa delar av detta som jag skrivit och sedan tolkat det fritt. Det jag skrivit skall givetvis ses i helhet. Där finns inget annat än vad JAG personligen tycker och tänker om i detta ämne! Och du ska inte läsa det som något annat heller...

        Stefan, Skövde

        375L Malawi
        2st 105L
        Ungdjur/Yngel
        1st 16L Yngel

        Kommentar

        • odilou
          Användare
          • april 2002
          • 308

          #19
          Men herregud, är ni inte ganska löjliga båda två? Två medelålders män som sitter dagarna i ända och bråkar om en smakfråga? Mike, ta det lugnt, ta en toy - alla vill inte som du ha neontetror i sina "tanganyika-akvarium" (på samma sätt som många veteranmotorcyklister ogärna använder annat än originalreservdelar etc).

          Och vad gäller själva kärnan i diskussionen: jag hade under en period ett akvarium som härbärgerade såväl malawiciklider som prinsessor & leleupi, ett par olika sorters tetror samt ett par eldstjärtar och ett par Vieja Synspilum. Naturligtvis handlade det om en kamrats fiskar som uppehöll sig där tillfälligt, men faktum kvarstår: det mesta är möjligt om man som enda mål har att fiskarna ska överleva åtminstone ett tag framöver.
          För den sanna entusiasten finns det dock större utmaningar!


          Entusiastiska hälsningar,
          Rasmus


          PS. För den som vill veta mer om skillnaderna mellan de två sjöarnas
          vatten: http://tanganyika.netliberte.org/chimie_4_t2.htm

          Kommentar

          • Mike_Noren
            Användare
            • februari 2003
            • 2695

            #20
            citat:
            Alla kan ju se att jag skrivit allt detta. Det är gjort med bakgrund av att många (nämner ej namn) förordar att det visst går att blanda Tanganyika och Malawi förbehållslöst.
            Om mitt namn står med på den listan vill jag gärna att du visar var jag sagt att man kan blanda utan att ta hänsyn till exv storlek och aggressivitet.

            Men det är trevligt att vi nu är överens om att det enda som skiljer mellan att blanda och inte blanda är personlig smak. Då kanske vi kan slippa fler uttalanden om att det inte funkar i praktiken, eller är dåligt för fisken, att blanda.


            Kommentar

            • Mike_Noren
              Användare
              • februari 2003
              • 2695

              #21
              citat:Och vad gäller själva kärnan i diskussionen: jag hade under en period ett akvarium som härbärgerade såväl malawiciklider som prinsessor & leleupi, ett par olika sorters tetror samt ett par eldstjärtar och ett par Vieja Synspilum.
              Gud vad smaklöst. Du borde inte få ha fisk när du sätter din egen själviska uppfattning om vilka fiskar som är snyggast eller intressantast framför fiskarnas välbefinnande på det där egoistiska sättet. <img src=extra_smiley_yuck.gif border=0 align=middle>

              Jag menar, att blanda eldstjärtar med tetror???? Det är som att ha ketchup på glassen!!! <img src=extra_smiley_thumbdn.gif border=0 align=middle> <img src=extra_smiley_thumbdn.gif border=0 align=middle> <img src=extra_smiley_thumbdn.gif border=0 align=middle> <img src=extra_smiley_thumbdn.gif border=0 align=middle>

              Jag föreslår att du ger bort eldstjärtarna till nån som kan ge dem ett bra hem!



              Kommentar

              • odilou
                Användare
                • april 2002
                • 308

                #22
                Men vuxna människa, ta det nu lugnt. Jag skrev, vilket du säkert märkt om du inte varit så upptagen med vad du själv tycker och säger, att jag, citat: "härbärgerade ... en kamrats fiskar som uppehöll sig där tillfälligt". Alltså: 1) fiskarna var inte mina 2) detta var en tillfällig FÖRVARINGSLÖSNING.
                Jag skulle knappast blanda, eller ens köpa, varken eldstjärtar eller tetror. Men om jag skulle få några till skänks någon gång vet jag nu åtminstone vart jag ska skicka dem. Jag är säker på att de skulle trivas utmärkt bland dina snäckskalslekare och neontetror.

                Snille och smak forever,
                Rasmus (Tanganyika-Akademien)

                Kommentar

                • StefanL
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 10784

                  #23
                  Du, Mike_Noren, drar ur vissa delar (stympade citat) ur ett större sammanhang för att det passar ditt syfte att attackera andra människors vilja att förmedla sin åsikt i ett visst ämne. Det här är det värsta jag sett på detta forum när det gäller intolerans av andra människors åsikter.

                  Jag är så trött på dessa barnsligheter och därför väljer jag nu att avsluta min delaktighet i denna diskussion.

                  Stefan, Skövde

                  375L Malawi
                  2st 105L
                  Ungdjur/Yngel
                  1st 16L Yngel

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Användare
                    • april 2002
                    • 4619

                    #24
                    1/ Först till ursprungsfrågan - KAN MAN ha multisar och och malawi ihop?
                    Mitt svar är med tvekan - det skulle kunna var ihop med de mindre malawi-arterna då.
                    2/ Diskussionen i denna tråd tycker jag håller en erbarmligt låg nivå - mitt förslag är att ni tar ut era aggresioner genom att gå ut och sätta er i närmsta sandlåda och munhuggas med de andra som gräver där - det är ungefär på den nivån ni befinner er. Om ni inte efter detta inlägg kan sluta så sänker ni er t.o.m. under denna nivå.
                    3/ I en helt annat tråd tog jag upp "problemet" med att blanda olika fiskarter - jag lägger därför in det inlägg jag skrev där, nedan.
                    Ciklidhälsningar
                    Kjell Fohrman

                    Sedan till ursprungsfrågan - kan man hålla Aulonocara ihop med tanganyika. Självklart kan man det eftersom vattenvärdena är samma. Det handlar mer om att hitta fiskar som passar ihop, men det gäller ju för alla akvarier även om det är ett rent biotopakvarium.
                    Är det då omoraliskt eller felaktigt att hålla malawi- och tanganyika ihop - nej självklart inte, men det är det däremot att hålla fiskar i samma akvarium som inte passar ihop och inte ge fiskarna bra förutsättningar (inredningar, filter, vattenbyten etc.).
                    Är det då "fel" på något annat sätt att hålla dessa ihop. Det är väl en "känslomässig" bedömning som är upp till var och en att själv avgöra. Jag brukar ge som exempel att jag en gång vid ett Englandsbesök som efterätt blev bjuden på makaroner med vaniljsås. Denna kombination kändes för mig alldeles fel, men uppenbarligen inte för engelsmännen och jag tog definitivt inte heller skada av denna matkombination.
                    Så rätt eller fel är alltså upp till var och en att själv avgöra. FÖR MIG känns det fel med såväl kombinationen "makaroner med vaniljsås" samt kombinationen "malawi med tanganyika", men får väl samtidigt erkänna att jag just nu (pga platsbrist) har några stora frontosor i ett malawiakvarium och jag liter inte sömnlös för den sakens skull.
                    Ciklidhälsningar
                    Kjell Fohrman


                    Kommentar

                    • Mike_Noren
                      Användare
                      • februari 2003
                      • 2695

                      #25
                      citat:
                      Men vuxna människa, ta det nu lugnt.
                      Ironi är svårt att få fram i skrift, antar jag.

                      Odilou, mitt svar till dig bestod helt och hållet av utdrag ur de svar folk som frågat om att blanda Malawi och Tanganyika fått under den gångna veckan, bland annat i denna tråd. Tanken var att visa hur absurt och inkonsekvent det är att slå ner på folk som blandar just malawi och tanganyika när ingen höjer ett ögonbryn när man blandar annan fisk från olika områden, t.ex. tetror och eldstjärtar.

                      De olika smilisarna hade jag dock lagt till själv.

                      Kommentar

                      Arbetssätt...