Behöver lite hjälp

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Fredrick

    Behöver lite hjälp

    Hej

    Dessa frågor har ni väl hört förut men eftersom jag är helt ny inom den här hobbyn ställer jag dem här. Alltid när man frågar i div. zoobutiker hur mycket fisk man ska ha får man lite halv luddiga svar om alla möjliga tumregler osv. Så min fråga är hur måna malawi bör man ha i ett 190 l akvarium?. Jag har inte köpt några fiskar ännu bara akvariet med tillbehör. Min tanke är att låta det stå några dagar för att få "igång" de. Min andra fråga är hur mycket effekt bör man använda på sin pump. Jag har en Fluvial 4+, innefilter. Den är placerad 1 cm under ytan är på masseffekt, dvs. det är en väldig rulljans på vattnet, är det för mycket? Ger det för mycket syre till vattnet? för strömt?

    Hoppas att någon kan svara på dessa amatörmässiga frågor.

    Fredrick
  • Mike_Noren
    Användare
    • februari 2003
    • 2695

    #2
    citat:
    om alla möjliga tumregler osv. Så min fråga är hur måna malawi bör man ha i ett 190 l akvarium?
    Kan inte svara på det - det beror ju bl.a. på vilka arter du väljer - men spontant känns det som ett 190 är väldigt litet för Malawi. Menmen, malawifolket får ta den frågan.

    Medan du väntar på deras svar, kan du ju gå hit: http://www.zoopet.com/akvarium/1500_fiskar.asp
    och mata in dina värden, och se vad den siten säger om vilka fiskar du kan ha.

    citat:en Fluvial 4+, innefilter. Den är placerad 1 cm under ytan är på masseffekt, dvs. det är en väldig rulljans på vattnet, är det för mycket? Ger det för mycket syre till vattnet? för strömt?
    Fluvalen är på tusen liter i timmen, va? Det blir 5x volymen per timme, dvs helt lagom.

    Det finns ingen risk att blåsa in för mycket syre i vattnet, och malawis bör inte ha nån som helst problem med strömmen.


    Kommentar

    • Daniel Odell
      Användare
      • januari 2003
      • 2437

      #3
      rätta mig om jag har fel, men ett akvarium kan väll inte "gå igång" innan nått e där å bajsar?

      anledningen till att jag tar upp det är för att det verkar vara en allmänt utbredd missuppfattning att man kan mogna en tank utan levande varelser i den.

      Annars måste jag hålla med Mike att filtreringen verkar bra, men storleken lite liten för malawi.

      fish r friend

      Kommentar

      • Fredrick

        #4
        Hej

        De malawis som jag tänkte ha är Mbuna fiskar. Visserligen är mitt akvarium inte det största men omkring 190-200 liter är väl tillräckligt hoppas jag, men som sagt det hänger mycket på antalet.

        Det är helt sant det du säger med att man måste ha fiskar som är där är uträttar sina behov. Låter ju helt logiskt man kanske inte skulle helt och hållet lita på dessa personer i zooaffärer.
        Ypperligt med ett forum som detta.

        Tackar för svaren.

        Fredrick

        Kommentar

        • Gäst

          #5
          "anledningen till att jag tar upp det är för att det verkar vara en allmänt utbredd missuppfattning att man kan mogna en tank utan levande varelser i den."

          Håller med dig helt och hållet orm. Jag kör aldrig med "mogningsmetoden", för det finns ingen anledning. Det är först när fisken kommer i som bakterifloran kan börja sin etablering ordentligt. Nitriten går upp oavsett om du väntar en vecka eller en halv dag. Jag har aldrig väntat mer än högst ett dygn med att sätta i fisk. Däremot brukar jag hälla i vattenberedningspreparat för att binda ev metaller och för att elimiminera klor. Klor som dessutom försvinner ganska så snabbt och ännu snabbare om du fyller på karet med kraftig duschstråle (kloret luftas ur). Vattenberedningspreparat verkar också skyddande på fiskens slemhinnor och lär ha en avstressande verkan. Så för den sakens skull väntar jag inte heller. Vattenberedningspreparaten är bra och så jäkla farligt är inte kranvattnet.

          Det är dock bra att se till att vattenvärdena ligger ok. Eventuellt för denna skull kan man vänta om värdena inte ligger bra till.

          Pumpen din är helt ok som nämnts. Enda nackdelen är i så fall att filtervolymen kanske inte är optimal för ett malawikar - men det kommer nog att funka fullt godkänt ändå.

          Sen om 190 liter är i minsta laget. Jag är för grön själv på malawisar för att bedömma det med egen erfarenhet. Men om du håller dig till de mer fredliga och inte för stora eller utrymmeskrävande, så kommer det troligen att kunna fungera hur bra som helst. Även om 190 liter hör till kategorin litet för malawi, så behöver det inte bli för litet om man är konsekvent med sin tilltänkta sammansättning.

          Hur många man kan ha beror sedan helt och hållet på vilka arter du tänkt dig. En del nämner siffror i centimeter fisk per antal liter (kommer inte ihåg), men jag tror inte på såna generella bedömningar rakt av, utan man måste ta hänsyn till vilken fisk det gäller. Sedan så är akvariets längd av väsentligt intresse också när det gäller art och mängd.

          Smike

          Kommentar

          • Anne E
            Användare
            • april 2002
            • 117

            #6
            Hej Fredrick !
            För att göra ditt nya filter mer effektiv, byt ut det befintliga filtret mot en blå filtermatta ppi 10. Detta filter förhindrar skräp att täppa till på utsidan av patronen och låter vattnet cirkulera bättre.Mbunas, är ett bra val om man har ett mindre akvarium. Dessa fiskar är mycket livliga, ju större akvarium plånboken tillåter desto bättre !Om du har tänkt att fiskarna ska växa i ditt akvarium, beräkna ca 15-25 l vatten för en fisk som blir ca 10- 15 cm. 2+3= 2 hannar + 3 honor tycker jag är en bra start. Hannar jagar annars nästan ihjäl en ensam hona.Satsa gärna en slant på boken Back to Nature (BTN) Akvarieguide som jag tycker är mycket informativ för både amatörer och lite mer erfarna.
            Lycka till med din nya hobby!
            Mvh Anne <img src=extra_smilie_zebra_pleco.gif border=0 align=middle>

            Kommentar

            • Tascha
              Användare
              • oktober 2002
              • 214

              #7
              Jag skulle rekommendera att du har ca 20 Mbubas ciklider i ditt akvarium.
              Detta för att minska risken för aggresivitet mellan fiskarna.
              En fluval 4+ räcker bra. Du har placerat den perfekt. Du får bra cirkulation på vattenytan vilket gör att vattnet syresätts bra.


              /Roger
              /Roger

              Kommentar

              • Fredrick

                #8

                Hej

                Tack så mycket för all hjälp. Har aldrig varit inne på ett så välfungerande och informativt forum som detta, återigen tack för alla tips och ideer.

                MVH

                Fredrick

                Kommentar

                Arbetssätt...