Den kompletta Tanganyikabiotopen - en omöjlighet?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • odilou
    Användare
    • april 2002
    • 308

    Den kompletta Tanganyikabiotopen - en omöjlighet?

    Lystring entusiaster!

    De senaste åren har inneburit stora framsteg i vår strävan efter en naturlig miljö för våra käraste vänner - tanganyikasjöns ciklider. Neothauma istället för vinbergssnäckor, finkornig sand istället för grus eller korallkross, Back-to-nature och hemgjorda bakgrunder etc etc blir allt vanligare.
    Men - och det är ett viktigt men - fortfarande är det mycket som saknas! När ska svampdjur, levande Neothauma (och alla de andra snäckor som finns i sjön), maneter, krabbor, räkor, musslor, växter, alger osv bli tillgängliga för oss akvarister?
    Enligt Benoît Jonas (se länk nedan) är ett av de stora svårigheterna att dessa organismer ofta är beroende av plankton. Är det möjligt att lösa detta problem? Borde det inte finnas mycket inspiration att hämta från saltvattensakvaristiken i denna fråga?
    Jag ser fram emot edra synpunkter och idéer!


    Med förhoppning om en mer biotopriktig framtid för våra ciklider,
    Rasmus





  • Johan
    Användare
    • augusti 2002
    • 3029

    #2
    det har jag faktist oxå tänkt på . vaför kan man inte se till att de växer naturlig föda i karen. små räkor osv så man får "helt naturligt" i karet. salt vatten så lyckas man ju få lite mer liv i det hela. är det omöjligt med malawi el tangayika?

    ------------------------
    720 liter
    <img src=extra_smilie_ahli.gif border=0 align=middle>
    8 M. maingano
    7 c.moori
    10 Azurus
    10 Röd rubin
    1+1Protomelas taeniolatus "fire blue"
    1 crystal r20 (940 L/h)
    1 st powerhead 802 med filtermattta

    Kommentar

    • Mike_Noren
      Användare
      • februari 2003
      • 2695

      #3
      citat:
      saknas! När ska svampdjur, levande Neothauma (och alla de andra snäckor som finns i sjön), maneter, krabbor, räkor, musslor, växter, alger osv bli tillgängliga för oss akvarister?
      Enligt Benoît Jonas (se länk nedan) är ett av de stora svårigheterna att dessa organismer ofta är beroende av plankton. Är det möjligt att lösa detta problem?
      Jag skulle tro att till en del beror det snarast på att kostnaden för att samla in och transportera djuren inte uppvägs av vad man kan ta betalt för dem - en ensam snäcka skulle troligen gå på cirka 50:-.

      Vissa andra av djuren (manet, svampdjur) har speciella krav: maneter tenderas att dras in i pumpar, så man behöver ett specialdesigna akvarierna för dem; svampdjuren får *aldrig*, ens för en sekund, utsättas för luft och behöver konstant tillgång till växtplankton (inte särskilt svårt); krabbor är rymningsbenägna, gräver enormt mycket, och kan döda fisk.

      Men: den största anledningen tror jag annars är att sötvattensakvaristik traditionellt handlar om fisk, fisk, och endast fisk. Djuren exporteras inte eftersom det helt enkelt inte finns någon efterfrågan.

      På din fråga om plankton: växtplankton ger du enklast genom att köpa DT's phytoplankton eller annat koncentrat av levande växtplankton. Djurplankton... Tja, sommartid kan man ju fånga dem i närmaste sjö.
      Det vore också trevligt om nån nångång började sälja Golden Pearls (planktonersättning) i Sverige.


      Kommentar

      • Ola Svensson
        Användare
        • april 2002
        • 14633

        #4
        Ang. Golden Pearl: Läs http://www.ciklid.se/forum/topic.asp...&TOPIC_ID=2017

        Mvh.

        Ola
        Med vänliga hälsningar

        Ola

        Kommentar

        • Mike_Noren
          Användare
          • februari 2003
          • 2695

          #5
          Jo, importera kan man ju, det lär skall för försäljning i Norge (til akvakultur) och Storbrittannien. Sägs det.

          Jag läste den där tråden - jag tror inte det riktigt intressanta med GP ligger i att ersätta Artemia, utan jag föreställer mig att största värdet är som ersättning för växtplankton och "infusorier", för de djur som har riktigt små larver. Alla som försökt odla växtplankton, rotatorier och mikromaskar vet hur bökigt DET är!
          Det kan nog också vara användbart för att öka näringsvärdet på Artemia (genom att låta Artemian äta finkornig GP en halvtimme innan man utfordrar ynglen med Artemian).

          Jag (och mina putsarräks-yngel) önskar jag kunnat få tag på DT's och GP för ett par månader sedan; nästan allt man kan odla i saltvatten kräver extremt finkornigt foder, och det är nog där den typen av ersättningsfoder gör allra mest nytta.


          Kommentar

          Arbetssätt...