Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Risk för inavel???

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Risk för inavel???

  Kommer inom kort att få en kull L. Caeruleus utav en kompis som jag tänkt föda upp och använda som bas i mitt framtida malawi projekt. Jag vill ju gärna att dessa senare skall leka men finns det någon risk för inavel när alla kommer från samma kull och är så nära syskon?
  //Frågvisa Marcus

  960L Malawi

 • #2
  Hej!

  Jag tror inte du menar det du egentligen skriver.. Självklart kommer det bli inavel om de kommer från samma kull! Men jag antar att du egentligen undrar om de eventuella ynglena kommer att få defekter eller om de kommer att bli normala. Det är mycket svårt att svara på eftersom vi inte vet så mycket om föräldrarna. Men risken finns ju alltid att ynglena blir av dålig kvalite när föräldrarna är syskon.

  mvh
  Björn

  fisklokalen.se - MER ÄN BARA FISKAR

  Kommentera


  • #3
   Om man ska vara något sånär säker på att man minimerar inavelsrisken så ska man köpa VF. Man kan också köpa fisk från olika handlare och därigenom kanske få en god linje att avla på.

   Ofta så tar inavel ut sig själv genom deformerade fiskar och fiskar som dör innan de blivit speciellt gamla. Inavel kan i vissa fall stärka fiskars anatomi, men i sådana fall bara i en linje och inte fler för då finns stor risk till defekter.

   Om de fiskar du köpt/fått eventuellt redan är inavlade så bör du nog fylla på din stam med VF eller fina exemplar från annan handlare/privatperson.

   Stefan, Skövde

   375L Frigobakgrund
   2st 100L
   Malawi

   Kommentera


   • #4
    Så sant så sant! Det är klart som korvspad att det blir inavel... :-/
    Det var just defekterna jag var rädd för.
    Vad är ett normalpris på en viltfångad L. Caeruleus? Finns det inga risker med blandning utav VF och odlade utav samma art? Olika beteenden osv....?
    Marcus

    960L Malawi

    Kommentera


    • #5
     Att få tag på VF L.Carelius lär ge dig vissa problem eftersom det knappt finns några i sjön. Som har hört och läst så kommer de flesta från två sändningar av VF från sjön alltså är alla L. Carelius mer eller mindre syskon. Jag vet inte om detta är helt sant i så fall får någon mer insatt rätta mig

     M.v.h.
     Rickard
     M.v.h.
     Rickard

     Kommentera


     • #6
      ok. då är det bara att köpa ett par fina exemplar utav odlade i någon butik för att få in så fina gener som möjligt då!?
      // Marcus

      960L Malawi

      Kommentera


      • #7
       Härstammar inte alla "golden" (för det är väl den ni menar) från några få exemplar med visst inslag av nya gener senare? Då borde de vara genetiska kopior vid det här laget och då finns det ingen teoretisk möjlighet att inavel ger defekter. En tanke bara. Teori och praktik är ofta två olika saker <img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle>

       Mvh.

       Ola
       Med vänliga hälsningar

       Ola

       Kommentera


       • #8
        En tanke så god som någon, Ola! Ingen blir gladare än jag om den även stämmer i prakiken!<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
        //Marcus

        960L Malawi

        Kommentera


        • #9
         Hej Marcus!
         Man kan tex. byta ut hannarna ( odlade) när dom har blivit så stora att du ser skillnad på dom.Det räcker ju om du har en till tre hannar så kostnaden borde inte bli så stor.

         Mvh Ronnie

         http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=100965

         Kommentera


         • #10
          Vf golden finns? fanns iaf när jag var på Malawi AB senast men jag har för mig att den kosta runt 1000:-..

          /HeNke Óò

          Kommentera


          • #11
           Om jag har korrekta uppgifter så;

           L. Caeruleus finns i vilt tillstån i sjön. men populationen är begränsad till antal. L. Caeruleus finns dessutom i olika geografiska områden och i olika färgvariationer. Den "gula" varianten som är vanligast förekommande dammodlas bla. i Burundi. Dammodlade såldes tidigare hos Malawi AB (kanske även nu)
           Det finns ingen anledning att betala ex. 1000:- för en VF. en dammodlad kan vara nog så bra. Rent generellt bör de flesta VF. stoppas för arternas egen överlevnads skull. Om det genetiska materialet är naturligt begränsat så bör vi människor inte förvärra det genom att minska den existerande genuppsättningen som finns i sjön.

           Med vänliga hälsningar           F.H.
           /Fredrik

           Kommentera


           • #12
            "Rent generellt bör de flesta VF. stoppas för arternas egen överlevnads skull."
            Om vildfångsten utgör ett hot mot den urspungliga populationen - JA, annars - NEJ.
            Uttaget av ciklider för akvariebruk i sjön utgör bara några promille av det totala uttaget - se bl.a. denna artikel http://www.zoopet.com/akvarium/akvar...isa.asp?NR=154 och denna lilla del utgör faktiskt ett viktigt ekonomiskt tillskott för de människor som är inblandat i denna fångst och ett totalstopp vore detsamma som svält för många människor.
            Ciklidhälsningar
            Kjell Fohrman

            Kommentera


            • #13
             Ursäkta mig !
             Lite slarvigt av mig att slänga mig med ord som "rent generellt", Naturligtvis gäller det (VF STOPP) under förutsättningen att det inte är gynnsamt för arten. Hurvida det är så i fallet med L.Caeruleus vågar jag ej säga, men om den genetiska uppsättningen/variationen i sjön redan är väldigt begränsad (som vissa påstår) så lär det inte vara fördelaktigt för populationen att begränsa det ytterligare! Dessutom är jag anhängare av att vi i största möjliga mån bör odla vår egen akvariefisk (av flera anledningar som jag ej går in på här). Även om vi inte påverkar det naturliga beståndet anmärkningsvärt så ser jag inte några som helst anledningar till varför vi behöver VF i någon större utsträckning (kommersiella odlare undantaget). Då lägger jag naturligtvis inte in i värderingen; hurvida det påverkar människor som är involverade i fångster och övrig "biproduktion" i annat land. Skulle jag ta hänsyn till det i alla upptänkbara frågeställningar finge jag låsa in mig och avskärma mig helt från omvärlden för att inte genom mitt handlande/agerande påverka andra människor i negativ bemärkelse.

             Med vänliga hälsningar

             F.H.
             /Fredrik

             Kommentera


             • #14
              Fiskar är generellt rätt tåliga mot inavelsdepressioner och man kan inavla dom i flera led innan inavlesdefekter inträffar, detta betyder dock inte att man bör göra det...
              svaret på din fråga blir således att det säkert går jättebra att odla på dina fiskar, men personligen så hade jag kompletterat med yngel från en annan odlare så du får lite spridning i gruppen.

              / Jonas Vannar

              Kommentera

              Sparar...
              X