räkmix med havregrynsgröt

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • mikro
    Användare
    • november 2002
    • 666

    räkmix med havregrynsgröt

    Hejsan!

    Jag har tidigare provat att använda havregrynsgröt som bindemedel, och tyckte det funkade si-sådär. Har lite planer på att prova igen, men hittar inte receptet. Är det någon som har något liggande och vill dela med sig?

    /Mikael
    /Mikael
  • Gäst

    #2
    Inget recept, men kanske nåt användbart att pröva sig fram på och i slutändan hitta en kombination som blir ett fungerande recept med mer konkreta mått mätt.

    Jag har bara gjort en räkmix i mitt liv (men det kommer att bli många framöver). Då valde jag att experimentera med havregryn - för att jag kände för det. Sen så är det ju nyttigt för mag-tarmfunktionen (troligen för fisken med hoppas jag). Havregryn riskerar ju inte heller att klimpa sig som gelatin, som då kan ställa till stora besvär för mag-tarmkanalerna (kan ju framkalla bukvattensotsliknande symtom/effekt). Men är man skicklig med gelatinet så är väl den risken tämligen minimal.

    Jo, det här första räkmixexperimentet med havregryn resulterade i ett lyckat resultat som inte smulade särskilt mycket alls. Nybörjartur eller spontanframkallad skicklighet?

    JAg kommer tyvärr inte ihåg några proportioner eller så utan enbart hur jag gick till väga med själva gröten, som jag därefter blandade i mixen allteftersom tills jag fick en konsistens som jag tycket verkade ok.

    Först sköljde jag havregrynen i en sil med kallt vatten för att bli av med "böset" - havremjölspartiklarna, och för att binda själva grynen. Därefter kokade jag det under kraftig omrörning och slog i lite mer vatten allteftersom det behövdes. Lät det koka en rejäl stund tills jag fick en mycket seg klabbig massa som mer liknade häftmassa. Sen så blandade jag bara i lite åt gången i mixen tills jag fick en hållfast smet som jag trodde skulle funka. Nästa gång jag kör mitt andra försök så ska jag prova mig fram genom att slänga i lite havregrynsbunden mix i ett glas vatten och röra om tills jag kommer fram till ett hyffsat beteende hos mixen.

    Det som är bra med gröt är ju att det troligen är svårt att överdosera i negativ mening för fiskens del. Eller?

    Smike

    Kommentar

    • Hagge
      Användare
      • januari 2003
      • 432

      #3
      Hej!

      Är långt ifrån säker på det här, men; Jag har hört vid något tillfälle av någon "vetare" att havregryn kan överdoseras och att man inte skall mata med det varje dag, för det kan vara skadligt för fiskarna i för stor mängd .... Om det gällde för fiskar i allmänhet eller för någon speciell typ minns jag ej. Men det kan ju vara av intresse för dig att kolla upp om det ligger någon sanningshalt i det jag fått för mig. Det finns säkerligen någon här på forumet som kan ge klara besked! <img src=icon_smile_approve.gif border=0 align=middle>

      mvh

      F
      /Fredrik

      Kommentar

      • Gäst

        #4
        "Jag har hört vid något tillfälle av någon "vetare" att havregryn kan överdoseras och att man inte skall mata med det varje dag, för det kan vara skadligt för fiskarna i för stor mängd"

        Jo det hade varit bra att få veta mer om hur det ligger till med det, innan man börjar utfodra i godan ro.

        Sen är det klart, formuleringen "svårt att överdosera" kanske var lite att överdriva. I stort sett allt kan ju bli farligt/ohälsosamt i för stora mängder, så även en så oskyldig vara som havregryn. Det sunda förnuftet får nog avgöra lämplig mängd havregryn som bindmedel. Om för stor andel består av havregryn så är mixen antagligen mindre lyckad som vardagsfoder.

        Men som sagt det hade varit högst intressant att höra om hur det ligger till med havregrynens påverkan innan man börjar meka för optimistiskt. Drar ner volymen på mina positiva inställning till havregryn tills vidare. Sen beror det möjligen på vad för fisk man har. I mitt fall kommer det bli Mbunas, ev någon annan malawi.

        Även ni som inte vet - vad tror ni?
        Hemläxa!
        Ta fram havregrynspaketet och kolla på näringsvärdesförteckningen - kan man utläsa något misstänksamt här som ligger på doser som är olämpliga (hypotetiskt tänkt i proportion till vad som kan tänkas behövas som bindmedelvolym i en räkmix- jäklar vilken knepig formulering, ja den får duga... fattar ni

        Smike

        Kommentar

        • Hagge
          Användare
          • januari 2003
          • 432

          #5
          Hej!
          Vill bara klargöra att jag inte försöker "klaga" eller lägga mig i er diskussion bara för sakens skull, utan berättade endast detta av omtanke. Tänkte att det kanske kunde vara av intresse för någon/några som laborerar med havregryn i mixen. Dessutom ligger det också i mitt eget intresse att få det bekräftat eller dementerat. Däremot känner jag inte till vare sig omständigheter eller sanningshalten i det jag återberättade. Jag har själv havregryn i min mix, men jag kör med olika, och använder mix utan havregryn till vardags. Ett grönfoder som jag brukar ge mina malawi (gillas skarpt av vissa) som extrakost lite då och då är "andmat" som jag "odlar" i mina odlingskar och i mina burkar med ciklider som vill ha en lite "skuggigare" tillvaro.... sen är det bara att håva ur lite andmat ur dessa burkar och kasta i det i malawikaret. Det brukar vara slut inom kort. "Andmaten" verkar föröka sig hejdlöst i de flesta ljus och vattenförhållanden.

          Med vänliga hälsningar




          F
          /Fredrik

          Kommentar

          • Gäst

            #6
            "Vill bara klargöra att jag inte försöker "klaga" eller lägga mig i er diskussion bara för sakens skull, utan berättade endast detta av omtanke."

            Just det, omtanke. Välkommen att lägga dig i - ser ingen klagan i ditt ilägg, bar intressanta idéer, mer sånt. Andmat var ju intressant. Hade ruskiga problem med abnorm förökning av detta i ett kar en gång i tiden. Tänk om jag hade fiskar som gillade att äta det då - eller synd att jag tog dö på förökningen, nu när jag snart ska börja med malawisar. Kanske ska försöka övertyga frugan att behålla det ena lilla karet igång och odla mat

            Själv kommer jag att varva räkmixutfodring med Sera Granugreen (grovgranulerat grönfoder). Sedan får jag fundera på det här med havregryn som bindmedel i basfödan och invänta ytterligare info. Om inget konkret dyker upp kanske jag gör bäst i att köra din variant med olika mixbindningar.

            Smike

            Kommentar

            • StefanL
              Användare
              • augusti 2002
              • 10784

              #7
              Jag använder havregryn i min räkmix, men då inte av den bindande effekten utan mer för havregrynens goda funktion för tarm.

              En tumregel jag tänkte på förut när jag läste måste väl ändå vara att mängden havregryn sätts i relation till räkmixen...för det ska ju fortfarande vara en räkmix med havregryn och inte tvärtom!

              Testa er fram genom att göra små prov med mindre mängd räkmix! Sedan är ju räkmixen också beroende på hur mycket vätska den innehåller och där tror jag att det skiftar stort emellan varje person som tillverkat räkmix.

              Stefan, Skövde

              375L Frigobakgrund
              2st 100L
              Malawi

              Kommentar

              • mikro
                Användare
                • november 2002
                • 666

                #8
                Tack för alla tipsen, ska hem och provlaga lite ikväll. Vem vet, den kanske blir så bra så att middagen blir fixad på samma gång : )

                /Mikael
                /Mikael

                Kommentar

                • Kenneth
                  Användare
                  • april 2002
                  • 277

                  #9
                  Lars Andersson, en av föredragshållarna på Ciklidstämman i slutet på mars berättade att han matade sina tropheus (OJMR) med gröt i någon form under 70-80-talet. Han läser forumet här så om ni har tur kanske han kan berätta mer, annars får ni komma ner till Ciklidstämman och be honom berätta mer.

                  MVH
                  /Kenneth Johansson, www.akvarie.net
                  MVH
                  /Kenneth Johansson,

                  ordförande
                  Linköpings Akvarieförening, www.linkopings-akvarieforening.net
                  Ansvarig för Ciklidstämman 2007

                  Kommentar

                  Arbetssätt...