Importerad fisk från Tjeckien?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • StefanL
    Användare
    • augusti 2002
    • 10784

    Importerad fisk från Tjeckien?

    Jag har, tyvärr och turligt, lyckats komma i kontakt med en zoohandlare på min ort som importerat Malawi ciklider från odlare i Tjeckien. Tyvärr, för att fisken burit felaktigt namn i butiken och därför varit svår att få tag på. Turligt, för att det är en av de vackraste fiskar jag haft i mitt akvarium!

    För ca 5 månader sedan så köpte jag en Aulonocara Kandeense "Blue Orchide" från just denna Zoohandlaren och jag märkte direkt att något inte stod rätt till angående artbeskrivningen.
    Jag kontaktade Zoohandlaren för att reda ut vilket artnamn denna Aulonocara egentligen hade och efter en stunds prat lyckades vi komma överens om att han hade sålt en Aulonocara Jacobfreibergi "Otter Point" till mig och inte en "Blue Orchide"(stora färgskillnader).

    Förklaringen till missen hittade vi gemensamt i papperen från exportören/odlaren och det visade sig att denne odlade båda arter av dessa Aulonocara!

    På grund av att jag först bara hade köpt en hane av denna art så önskade jag fler. Jag beställde och påtalade att jag absolut ville ha "Otter Point" och inget annat...

    Efter en vecka ringde Zoohandlaren upp mig och sa att han hade fått in ett gäng "Blue Orchide"...och detta förvånade mig storligen då jag uttryckligen beställt fler av den art jag själv hade köpt av honom dvs "Otter Point".
    Jag nekade givetvis köpet av de beställda fiskarna.

    Idag var jag in hos Zoohandlaren igen och råkade komma förbi dessa "Blue Orchide"...och till min stora förvåning så fanns där ca 8st "Otter Point"!!...alltså inga "Blue Orchide"!
    Zoohandlaren hade återigen fått fel namn på rätt fisk...makalöst!

    Är inte detta ofattbart hur man både som Zoohandlare och exportör/odlare kan strunta i att ge konsument korrekta uppgifter angående fiskarnas släkte?
    Jag tycker att det är ofattbar arrogans...

    Hur är det egentligen med importerad fisk från t ex Tjeckien?...kvalitet?
    Är det enbart massproduktion utan kontroll som försiggår där?
    (Känns så iallafall)

    Det har sagts till mig att det köps en hel del fisk från Tjeckien av just Zoohandlare på min ort och en talade om för mig att de beställer nästan bara därifrån. Han t o m antydde att fiskarna är aningen veka och därför inte har samma livslängd. Detta gynnar Zoohandlaren och därför hade han givetvis inga problem med det. Detta gäller ingen Tanganyika eller Malawi utan ren sällskapsfisk. Denna Zoohandlare är en annan än den som sålt Aulonocara till mig...alltså en annan butik.

    Ibland undrar man hur det står till i världa`!

    Stefan, Skövde

    375L Frigobakgrund
    2st 100L
    Malawi
  • Akvarium Ronneby
    Användare
    • april 2002
    • 56

    #2
    Köp fisk från butiker som köper fisk från seriösa importörer,
    som Aquarium Malawi mm.mm
    Mvh
    Peter
    Akvarium Ronneby

    Kommentar

    • Fredrik H.
      Användare
      • april 2002
      • 1884

      #3
      Jag tycker att just det som Stefan beskriver är otroligt vanligt, även bland de som utger sig för att vara seriösa. Tyvärr så har jag nästan slutat helt att kräva något av handlare eftersom jag allt för ofta blivit sittande med en helt annan fisk än jag trott. Det blir dessutom ännu värre när man ber om Aulonocara honor, vars fångstplats ju ofta är helt omöjlig att utläsa från fiskens färg, och (som jag) är dum nog att tro dem när de säger att just den där ensamma honan som går kvar i den tomma tanken ÄR faktiskt från just Chiwindi.

      Det är nog svårt att vara så entusiastisk som vi och hålla reda på minsta detalj, namnbyte och ny fångstplats när man drivit en zoobutik i 20 år. Själv vet jag inte ett skvatt om digitala kameror trots att jag jobbat som fotograf i över 15.

      mvh,

      Fredrik H.
      Fredrik H.
      Gratis konto på: www.cichlidtube.com
      www.cichlidgallery.org
      www.tropheini.com

      Kommentar

      • Niclas Lundin
        Användare
        • april 2002
        • 128

        #4
        En kamrat till mig har vid ett flertal tillfällen beställt Dovi från Tjeckien och alltid fått Managuense....
        Tja vad skall man göra skratta eller gråta?
        <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

        // Niclas Lundin
        // Niclas Lundin

        Kommentar

        • salar
          Användare
          • juni 2002
          • 227

          #5
          "Själv vet jag inte ett skvatt om digitala kameror trots att jag jobbat som fotograf i över 15."
          Hur kommer det sig?
          Bildbehandling och professionell fotografi hör väl ihop?Det är väl kanske någon annan som sköter den biten.Men den digitala fotografin kommer tyvärr som jag ser det att ta över den analoga i framtiden.Det dröjer nog åtskilliga år än, men det kommer.


          SALAR
          SALAR

          Kommentar

          • Fredrik H.
            Användare
            • april 2002
            • 1884

            #6
            Med risk att helt glida från ämnet så vill jag bara tillägga att jag jobbar med digital bildbehandling sedan länge. Det var digitala kameror som jag inte känner till något om. Jag menar givetvis inte att digitala kameror skulle vara dåliga. Jag vill gärna börja leka med dem men har inte haft tid ännu och möjligen investerat lite mycket i en scanner som jag vill använda nåt år till.

            mvh,

            Fredrik H.
            Fredrik H.
            Gratis konto på: www.cichlidtube.com
            www.cichlidgallery.org
            www.tropheini.com

            Kommentar

            • Kjell Fohrman
              Användare
              • april 2002
              • 4619

              #7
              Hej,
              Eftersom detta ämne tydligen börjat handla om kameror istället för om det problem som Stefan ursprungligen tog upp - så hänvisar jag till det svar jag skrev i en annan likartad frågeställning http://www.ciklid.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1975
              Ciklidhälsningar
              Kjell

              Kommentar

              Arbetssätt...