Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Hjälp en Malawi-nybörjare

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Hjälp en Malawi-nybörjare

  Jag har just börjat med Malawi och har köpt följande fiskar:
  Iodotropheus Sprengerae 1 hane 3 honor
  Placidochromis Electra 1+4
  Copadichromis Borleyi 1+3
  Aulonocara Maleri Chipoka 1+3
  Aulonocara Stuartgranti Röd Rubin 1+2

  Sen tidigare har jag en stor Gibbiceps-mal också

  Kan jag ha några fler arter och isf vilka?
  Vet någon var man kan köpa Synodontis Njassae?

  Akvariet är på 1125 liter med inredning av stora kalkstenar och fin sand.
  Filtermatta och droppfilter med sammanlagd pumpkapacitet på 6900 l/h
  Lilla Malawisjön fanns i mitt vardagsrum 235*100*65

 • #2
  I ett kar med din storlek kan man utan tvekan ha ytterligare någon art. Att rekommendera någon art är alltid svårt men här kommer exempel på några av mina favoriter, Otopharynx sp."auromarginatus margrette", Otopharynx lithobates, Protomelas sp."steveni taiwan", Protomelas sp."spilonotus tanzania". Synodontis njassae är svår att få tag på, det brukar vara lättare att få tag på någon av Tanganyika-malarna.

  mvh Michael Persson


  Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
  Ciklider på facebook
  Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
  sigpic
  Dagens klick!

  Kommentera


  • #3
   Oj vilket underbart akvarium att börja sin malawikarriär med...
   Ok själv skulle jag satsa på mbunas, jag tycker dom är trevligare helt enkelt, men det ärju bara jag.
   Du verkar ju ha siktet inställt på utakas och med så stort akvarium så har du alla förutsättningar att lyckas bra.

   Jag skulle dock satsa på fler av varje art och kanske även två hannar av varje art, även om det är tveksammt om mer än en kommer färga ut så kan det varar bra med en backup hanne ifall det dominanta skulle stryka med av någon anledning.

   / Jonas Vannar

   Kommentera


   • #4
    Mbunas passar inte riktigt bra tillsammans med de arter som redan finns i karet. Visst är mbunas trevliga det tycker jag också, men har man en sånt stort kar tycker jag att det är lite synd att använda det till mbunas. I ett större kar som ditt kan en blandning av mbunas och haplisar fungera förutsatt att mbunas'en inte är i majoritet. Själv har jag ett 900-liters kar 15 mbunas och drygt 20 haplisar, utakas och Aulonocaror, det fungerar bra hos mig. Just Aulonocaror är svårt hålla tillsammas med mbunas, jag har Aul. jacobfreiberigi som är den tuffaste arten och klarar sällskapet bäst.

    Mvh Michael Persson    Ändrat av - Micke den 2002/04/24 10:29:12
    Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
    Ciklider på facebook
    Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
    sigpic
    Dagens klick!

    Kommentera


    • #5
     Skulle bara vilja kommentera det Michael Persson säger om att det är synd att använda ett stort kar till mbunas (låt mig dock på förekommen anledning först slå fast att jag har full respekt för Michaels synpunkt).

     Ett riktigt stort kar ger som bekant en mängd olika möjligheter i fråga om inredning och fiskval. Om vi håller oss till Malawiciklider finns det massor av varianter jag själv skulle kunna tänka mig, t ex att enbart hålla några stora vackra "haplisar". Men något som verkligen skulle vara läcker är ju två stora grupper av mbunas. I motsats till Michael anser jag att ett stort kar mycket väl kan innehålla enbart mbunas. Jag skulle dock inte vilja ha för många arter utan som sagt helst enbart två. Just nu har vi Ps. flavus och Ps. saulosi hemma så tankeexperimentet kan väl innehålla dessa arter. Det skulle bli en magnifik syn med dessa vackra fiskar i två stora grupper med kanske 30-40 individer per grupp. Mbunagruppen är ju minst sagt stor så valet av arter ger möjlighet till många roliga kombinationer, sen är det kanske möjligt med någon tuffare rovmalawi och givetvis någon/några malar. Som Michael påpekat här ovan är det nog lättare att få tag på någon Tanganyikamal (även om vi har sökt S. petricola hur länge som helst utan resultat...)

     Mikael Mayer

     Skriv så att du själv vill läsa. Läs högt så hör du om någon annan vill göra det.

     - Lars Falk

     Kommentera


     • #6
      Hej Mikael!
      Jag har absolut inget emot mbunas, tvärtom jag skulle aldrig klara mig utan något mbuna-kar hemma. Som jag skrev i mitt första svar är det ingen lätt uppgift att rekommendera någon art, oavsett vad man rekommenderar så kommer det alltid att komma inlägg från personer med andra åsikter <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>. I detta fallet frågades det om någon art att komplettera den befintliga akvariebesättningen med, och inte ett förslag på en komplett fiskbesättning. Därför tog jag mig friheten att rekommendera några arter som ligger mig varmt om hjärtat och som skulle fungera tillsammans med de arter Buckshot redan har. Hade det varit frågan om en hel akvariebesättning hade jag troligen helt avstått att ge förslag på arter. och istället frågat efter vilken fiskgrupp som var av intresse.
      Mikael, det var tråkigt att höra att du inte hittat några Synodontis petricola, det är den charmigaste malen jag någonsin haft. De är alltid i rörelse och dom småväxta, max 10-12 cm. När jag hos Aquarium Malawi i Örebro i höstas hade dom gott om VF S. petricola hemma.
      Läs förresten gärna om min trevliga överaskning jag fick när jag rengorde mitt flter igår; Ciklid.org

      Mvh Michael Persson

      Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
      Ciklider på facebook
      Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
      sigpic
      Dagens klick!

      Kommentera


      • #7
       Hej allihopa!

       Synodontis nyassae finns ganska ofta på Akvarielagret, Synodontis petricola fanns åtminstone för ett tag sedan på Akvarieleasing. Den sistnämnda kostar dock som regel minst fem gånger så mycket.

       MVH/
       Sara S

       Kommentera


       • #8
        Hej Buckshot.

        Jag skulle vilja höja ett varningens finger angående att hålla Copadichromis Borleyi tillsammans med Protomelas sp."spilonotus tanzani".
        Jag har förnärvarande just dessa fiskar i ett 540liters och jag kommer att flytta isär dem, det funkar inte alls för mig, Borleyi hannen är TOTALT hunsad av Spilontusen.
        Mycket synd tycker jag då de båda två är MYCKER vackra arter.

        <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>


        // Niclas Lundin
        // Niclas Lundin

        Kommentera


        • #9
         Jag har inte köpt ngn mer fisk än. Mina lokala handlare har inget mer intressant så jag avvaktar lite.<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>
         Det var värst vilken skillnad i beteende det var mot Tanganyika-cikliderna jag hade innan(bl.a Frontosa); Så fort jag kommer in i rummet samlas alla förväntansfullt vid framrutan. Det är bäst att passa fingrarna om man inte vill bli av med dom<img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle> Vid matningen alltså.

         Lilla Malawisjön fanns i mitt vardagsrum 235*100*65

         Kommentera

         Sparar...
         X