Bukvattensot...igen.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • jensa
    svarade
    Ursprungligen postat av Fildur
    Min fundering rör sig kring maten? Vad matar du med och har du bytt mat i samband med första insjuknandet? Eller förändrat matrutiner på något sätt?

    Hoppas det blir ett snabbt tillfrisknande denna gång.
    Jag matar med pellets som personalen på Akvarielagret rekommenderat till mina ciklider, någonting som de säljer i plastpåsar...alltså har jag inget namn. Jag har inte ändrat rutinerna på något sätt, de får 1-2 ggr/dag. Jag vet inte vad den tidigare ägaren matat med, så maten kanske kan vara en utlösande faktor.....?

    Lämna en kommentar:


  • Xork
    svarade
    Hej

    Senaste gången fisk uppvisade buk symptom använde jag aqua more 1 + octozin. Körde bara med octozin först men snackade med kent å han menade att det var säkrast att dubbla. Har du möjlighet att sänka vatten nivån när du medicinerar blir det billigare (octozin är ganska dyrt).

    Lycka till

    /Martin

    Lämna en kommentar:


  • Göran Å
    svarade
    Flagyldosering

    Väldigt tråkigt på dina fiskar . Här får du min dosering. Detta är bästa sättet att få bort Flagylater enl.följande :

    Flagyl 400mg tabletter.Finns i 100 förpackning. Recept utskrives av veterinär.
    Ingen mat under de 5-6 första dagarna.(egen erfarenhet)

    Byt först så mkt.vatten som dina fiskar tål.
    Dosera därefter 1 tablett/50L vatten tex. för ett 720L så går det åt 14-15 tabletter.(Filtrerna kan/skall vara igång).
    Jag doserar alltid efter karets bruttovolym.
    Kör sedan karet i 3 dagar, byt sedan igen så mkt.vatten dina fiskar tål.

    Dosera åter samma kvantitet tabletter som första laddningen (1 tabl/50L vatten)
    Kör sedan karet i ytterligare 3 dagar.

    Nytt vattenbyte och halv dos tabletter,sedan är det bara att köra som vanligt.

    Detta har funkat för mig och flera som jag känner.
    __________________
    Ps. Du bör även försöka minska stressen så mycket som möjligt. Lycka till. Mvh Göran

    Lämna en kommentar:


  • job
    svarade
    Nols Ciklidhobby

    Otur med firrarna, råkade själv ut för bukvattensot när jag hade duboisi. Kent i Nol hade någon dundermedicin, fiskarna blev märkbart mycket bättre redan efter 1-2 dagar. Vet inte vad det var för medicin men det fungerade direkt. Ev bakterier i sand eller pump dödas också, tyvärr även de nyttiga så man får ta det försiktigt med maten i 1-2 veckor efter medicinering.
    Bor du långt från Nol kan du ju alltid ringa och fråga vad det var för medicin.

    Lämna en kommentar:


  • specmats
    svarade
    har du tillsatt nya fiskar den senaste tiden? alltså när du fick soten..

    Lämna en kommentar:


  • Fildur
    svarade
    Min fundering rör sig kring maten? Vad matar du med och har du bytt mat i samband med första insjuknandet? Eller förändrat matrutiner på något sätt?

    Hoppas det blir ett snabbt tillfrisknande denna gång.

    Lämna en kommentar:


  • jensa
    startade ett ämne Bukvattensot...igen.

    Bukvattensot...igen.

    Hej,

    Jag har ett par frågor angående bukvattensot som jag hoppas att ni kan hjälpa mig att svara på.
    För några månader sen fick jag soten i ett 720 med ungdjur av c.moori, golden, demasoni och rödzebra, totalt ca 40 fiskar. Jag hade någon vecka innan flyttat över dem från ett 540 med samma förhållanden avseende vattenströmmning, temperatur, belysning, gömställen. Det hann dö ca 10 fiskar innan medicineringen. Jag medicinerade med Seachem Metronidazole i 2 omgångar med de instruktioner som fanns på förpackningen. Efter det såg de ut att må bättre och det dog ca 1 fisk om dagen, trodde att de redan var så hårt åtgångna av sjukdomen. Efter 1 vecka så tyckte jag att det borde ha blivit bättre, men fiskarna mådde fortfarande inte bra....så jag körde ytterligare 2 medicineringsomgångar med samma medicin, men det såg inte ut att hjälpa heller o fiskarna fortsatte att dö. Av de 40 ursprungliga har bara 3 överlevt och mår bra....de går nu i ett eget akvarium.
    Jag införskaffade för 1½ månad sen 20 fullvuxna malawi av olika sorter, upptäckte imorse att en rödzebra låg död och att ytterligare 1 uppvisar symptom på soten, dvs slö med vit trådliknande avföring. De går nu i ett 540 med gott om gömställen, 27 grader, o med 2500l/h genomströmmning. Sanden som jag hade i 720 samt de rengjorda filtermaterialet används också.... Så frågan är: Finns smittan på något sätt kvar i filter eller sand trots att jag medicinerade det andra karet? Finns det någonting annat att göra än att köpa medicin? Den medicin jag köpte i 2 omgångar ska ju enligt akvarielagret vara den bästa mot bukvattensot..... Kan det vara så att flytten av de nyinköpta fiskarna är den utlösande faktorn denna gången? dvs att det beror på slumpen denna gång att de utvecklar soten?

    Jag har haft malawi i 4 år och aldrig råkat ut för någon sjukdom tidigare....så frågan är varför det händer nu, 2 ggr på de senaste månaderna......

    Jättetacksam för svar och eventuella funderingar!
Arbetssätt...