Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

1700 liter plywood kar med djup...

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Ursprungligen postat av diccla Visa inlägg
  Hur avlöpte det hela?
  Jodå, det börjar ordna upp sig

  Blev tvungen att slipa ner plasten en hel del för att bli av med all silikon. Är mer eller mindre nere vid glasfiberväven nu. Får lägga på ett par nya lager epoxy så blir det nog bra!

  Har även skurit bort all silikon från glaset och så smått börjat rengöra med silikonupplösnings-medel. Verkar inte vara några större problem att få det rent och fint igen.

  Om man ska försöka se något positivt med misstaget så kommer i alla fall ramen glaset skall vila mot vara betydligt jämnare denna gången efter allt slipande

  Sen är det ju alltid bra att ha lite mer erfarenhet inför nästa försök. Nu vet jag precis hur det går till, hur mycket silikon som behövs, och hur mycket tryck som är lagom på rutan.

  Tyvärr (för projektet) beger jag mig till andra sidan jordklotet i 6 veckor och hinner nog inte montera glaset innan jag åker.

  Som en liten teaser kan jag även berätta att fiskarna (i alla fall huvudnumret) är beställda, och dyker upp i April. Med tanke på senaste missödet, plus mycket jobb som fortf. återstår får de nog bo i mitt 540 liters kar några månader innan de flyttar in riktiga baljan

  Kommentera


  • Det blev ju mer lyckat än befarat ser fram mot nästa uppdatering i mars då.

   Kommentera


   • Tillbaka i Sverige igen! Har bättrat på epoxyn i framkant och städat rent glaset från silikon. Nu väntar jag bara på assistans med att limma rutan, försök nummer två...

    Kommentera


    • Funderar lite kring filtrering medans jag väntar på assistans med rutan...

     Planen är att ha ett hemmabyggt internfilter i ena bakre hörnet på karet och ett droppfilter ovanpå i andra hörnan.

     Från början tänkte jag trycka in både mekanisk filtrering och biologisk filtrering i innerfiltret men börjar tvivla lite på hur bra detta skulle fungera. Bifogar en snabbskiss på ungefärligt upplägg.

     Mått ca: längd 80 x höjd 40 x djup 25 cm

     I första facket tänkte jag ta in vatten både uppifrån via överinningskam, men även underifrån via grov filtermatta. Detta för att vattnet alltid skall ha en väg in om den ena mattan sätter igen. Tomrummet mellan mattorna tänkte jag fylla upp med mer grov matta, ev uppklippt för att öka flödet.

     Andra facket kommer innehålla pimpsten och tredje facket doppvärmare, returpump och ev. mer biologisk media.

     Fick feedback på annat håll att denna idén inte kommer fungera. Han menade att mattorna kommer sätta igen och pumpen köra torr. Hans tips var att köra internfiltret som endast biologisk filtrering.

     Är det någon som kör liknande lösning? Kan det fungera? Har sett att det finns japansk filtermatta som skall släppa igenom mer vatten. Kan det vara en idé? Tips på annan vettigt sätta att rena vattnet en aning innan det går in till pimpstenen? Känns spontant som en bra idé att inte få med all skit in i pimpstenen.

     Har sett att du Per_S kör internfilter i din stora balja. Fungerar det bra med filtermatta eller sätter den snabbt igen?

     Kan ju nämna att den planerade pumpen klarar upp till 5500 l/t.

     Kommentera


     • Jag är ingen expert på filtrering men jag har en del erfarenhet. För att det biologiska steget skall fungera bra så anses det vara viktigt att den "grova" smutsen inte når biodelen och skapar syrebrist. Ett innerfilter kan mycket väl fungera bra. En viktig sak att ha i åtanke är att den mekaniska delen bör vara lätt att rengöra (då orkar man göra det ofta). Jag har japanmatta i mitt stora kar och det fungerar ganska bra. Är dock en del jobb med att komma åt filtren då de är i bakkanten på karet. Fördelen med japanmatta är att den är lätt att spola ren då den oftast är ca 4cm tjock men trots det väldigt stabil. Japanmatta är nog egentligen inte tänkt att ha som mekanisk filtrering, utan mer som biologisk filtrering men jag tycker att de fungerar bra för mekanisk rening.
      I mitt 1100L så har jag 10cm tjock grov filtermatta (3 st bitar 20*35 cm) och det tar ganska lång tid innan den sätter igen. Pumpar ca 10 000 L/h igenom dessa. Dessa mattor kräver dock mer jobb att rengöra.

      Jag har inte kommit något längre med mitt filterbygge till 1500L karet men i den tråden (eller är det i den här tråden, har inte riktigt koll på ver jag lagt den) finns det en skiss på mina tankar kring det.
      Per S

      Kommentera


      • Tack för din feedback. Kommer nog köra vidare på min plan och experimentera lite med olika typer av mekanisk filtrering i första facket.

       Kommentera


       • Då var rutan på plats igen. Bättre tre månader för sent än aldrig

        Gick betydligt bättre denna gången. Kan inte se några luftfickor eller övriga misstag. Fogen runtom rutan vinner inga priser för prydlighet men förhoppningsvis fyller den sin funktion. Den är ju inget som kommer synas ändå...

        Kommentera


        • Spännande, hoppas att det håller tätt.
         Per S

         Kommentera


         • Det första av två Stag/täckglashållare klart. U-profil - plastpackning - aluplattstång. Har även beställt isolerplast för att använda som täckglas. Isolerplast 6 mm | Willab Garden

          Bifogar en liten skiss på hur jag tänkt mig överinning till avloppsstam.

          Idén är att koppla röret till rensluckan på avloppstammen med tankgenomföring. Skulle det visa sig att detta var en dålig lösning på sikt är det ju bara att sätta på ett nytt lock.

          All kritik/feedback är välkommen. Har ingen som helst erfarenhet av pvc...

          Kommentera


          • Har hunnit med lite i helgen, även om det fortf. inte är vatten i baljan...

           Stagen är monterade, likaså lister för att hålla täckglasen. Har även skurit upp täckglas och grundmålat hela lådan.

           Kommentera


           • Sobert intryck var isolerplasten svår att bearbeta?

            Kommentera


            • Ursprungligen postat av diccla Visa inlägg
             Sobert intryck var isolerplasten svår att bearbeta?
             Nja, gick ganska lätt att såga i med fintandad såg eller skära med rakblandskniv. Beställde även tätningslister vilket döljer alla ojämna kanter man lyckats åstadkomma.

             Återstår att se om det blir något problem med ljusinsläpp, men i så fall byter jag ut isolerplasten mot plexiglas på de ställen belysnigen sitter.

             Kommentera


             • Tack för infon, är ju smidigt om man skulle ha sönder något täckglas framöver att själv enkelt fixa ersättning.

              Kommentera


              • Är det en bra idé att ge sig på att bygga nära 2 kubik plywood akvarium helt utan erfarenhet av snickeri?

               Svaret kommer snart...

               Kommentera


               • Länspumpen beredd?

                Kommentera

                Sparar...
                X