Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

vad ska jag ha för ytbeläggning på frigoliten?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • vad ska jag ha för ytbeläggning på frigoliten?

  Hej! jag undrar vad för material som är lämpigast att ha som "yttre" lager på en frigolitebakgrund till malawi...? Betong? Spackel? husfix?
  Mvh
  Robin

 • #2
  Den frågan dyker upp minst en gång i veckan och de flesta är överrens om att husfix är det som gäller.

  Tony Englund

  Kommentera


  • #3
   Är det fortfarande husfix som gäller?

   Mvh/ BB

   Kommentera


   • #4
    Jag körde med Betokem kantstenslim. Det är billigare.
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentera


    • #5
     Vi hade casco husfix till våran bakgrund i 1225an å det funkar bra (börjar bli massa härliga alger på den nu) Vi hoppade över epotexlacken.
     /Jocke
     Medlem i NCS sedan 1993, värt varenda krona. Det kostar 80 öre per dag att vara med i gemenskapen.

     Kommentera


     • #6
      Jag har kört med fin betong. Billigare och håller bättre, tycker jag. Stöpplade i färgpigment rakt in i betongen och lackade inte (Tanganyikakar). Låt bara betongen/fixet eller vad du nu använder härda ut ordentligt innan du har ner det i vattnet. Väl i vattnet, så låt det ligga minst en vecka, gärna två och gör ett par totala vattenbyten mot slutet. Det enda jag märkte av var ett lite väl högt pH i ett par veckor, men nu (ett halvår senare) är karet ruggigt stabilt. Med lite alger på inredningen blir det skitsnyggt, lovar!! Gick och vann hempristävlingen i biotopklassen med karet!!

      Hilsen,

      P
      Ingen fisk har läst böckerna.

      Kommentera


      • #7
       om man låter bli att lacka innebär det att man får svårt att hålla mjukvatten? isf hur länge varar "problemet"?
       Mvh Fredrik

       Kommentera


       • #8
        Om reaktionen gar som den ska sa ska bakgrunden bli helt inaktiv efter skoljning. Aven om jag lackade min sa blir det knappast tatt, och jag hade olackade partier. Jag hade den forst i Uppsala dar vattnet ar hart fran borjan, och den paverkade inte vattent ett dugg efter tredje uppfyllningen. JAg gissar att den inte gjorde det andra eller ens forsta men da matte jag inte. I Stockholm dar vattnet ar mjukt paverkade den inte vattnet, men da hade akvariet varit igang ett par ar.
        Med vänliga hälsningar

        Ola

        Kommentera


        • #9
         Jag hade lackat om jag skulle köra mjukvatten i karet. Alternativt använt "Tapecrete", en produkt som neutraliserar betongen/fixet - möjligen både och. Svårt att få fatt i "Tapecrete", men i allafall. Såvitt jag begriper så gör ändå inte betong/fix vattnet hårdare - du kommer hur som helst alltså att ha ett mjukt vatten. Det som betongen släpper i från sig är OH-joner, hydroxidjoner. Påverkar pH finfint, så du får ett rätt onaturligt vatten utan buffertkapacitet (om du kör väldigt mjukt vatten alltså). Porerna på betongen täpps dock till rätt snabbt av en biomatta med bakterier, alger unt so weiter. Läcker därmed nada efter "en tid". Oklar hur länge "en tid" är.

         Hilsen,

         P
         Ingen fisk har läst böckerna.

         Kommentera

         Sparar...
         X