Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Hur gør man en bakgrund?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Hur gør man en bakgrund?

  Hej,
  jag har ett vanligt sællskapsakvarium (250 l), med en baksidebild (foto) som jag børjar bli trøtt på. Har læst hær på forumet att man kan gøra sin egen av frigolit. Ursækta idiotfrågor, men är den till før att ha på insidan? Ær inte frigolit giftigt? Hur gør man en snygg bakrund, i så fall, och hur ska den behandlas? Ær det nån som har nån lænk till några exempel så man kan bli inspirerad?

  Mvh Eva som bor i Danmark dærav underliga æ o ø.


 • #2
  Frigolitbakgrunden bör sitta i akvariet, det blir bäst. Frigolit är inte giftigt. På frigoliten stryker man på betongspackel, med eller utan färgpigment. Vill man inte ha för mycket kalkutfällning från spacklet lackar man med en lämplig lack som t ex Epotex. En bra länk är;
  http://w1.428.telia.com/~u42803314/frigolit.htm

  En annan variant är att bygga en bakgrund i glasfiber, en länk om det är;
  http://hem.passagen.se/mipcom/cichlids/plastbak.html

  Ett alternativ för den som är lat är att köpa en färdig BTN-bakgrund, en artikel om det finns här;
  http://hem.passagen.se/mipcom/cichlids/btn_900_1.html


  Mvh Michael Persson
  Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider. Nu med över 300 artbeskrivningar.
  Ciklider på facebook
  Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri
  sigpic
  Dagens klick!

  Kommentera


  • #3
   En "variant" på frigolit är Ecoprim som inte är expanderad dvs det är en jämn "smet", inga kulor, komprimerad frigolit kan man säga. Den är täljbar och smular nästan ingenting. Jag vet inte riktigt var man kan få tag på det (jag jobbar i byggbranchen, som nästan helt har gått över till ecoprim, så det var bara att plocka från backen).
   Den är betydligt enklare att jobba med och man kan snida ut små detaljer som var väldigt svåra med frigoliten.

   Mvh Rickard
   /R

   Kommentera


   • #4
    Är alltid skeptisk mot nya material eftersom man skall stoppa ner det i fiskarnas "bostad". Fullt jämförbart med exempelvis radonhus eller liknande.

    Har du koll på vad det här nya Ecoprim innehåller och i så fall om ämnena är stabila (att de inte avger emissioner till vattnet)? Skulle vara intressant att få veta mer, har du lust att forska lite i varifrån det kommer (ursprungsplast) och förmedla detta.
    Mycket intressant det du säger om detaljmöjligheterna. Det är oftast detaljerna som saknas i hemmagjorda bakgrunder och som på så sätt direkt talar om att det är hemmabygge.

    Carpe Diem
    Carpe Diem

    Kommentera


    • #5
     Sund fråga, försökte själv få tag på våran kontakt idag för att ställa honom mot väggen.. han skulle återkomma.
     Det som talar för att det är säkert är att det andvänds i bostadshus på samma sätt som frigolit och det är väldigt(VÄLDIGT) strängt vilka matreal som godkänns idag, speciellt i Skanska efter tex hallandsåsen..
     Men jag hoppas komma med en bättre innehållsförteckning på måndag.

     Ja detaljer försvinner och det är därför jag inte vill formgjuta min bakgrund, då försvinner dom än mer.

     Mvh Rickard
     /R

     Kommentera


     • #6
      Samma plast som frigolit, polystyrencellplast

      http://www.paroc.se/insulation/rockw...0122DLIN4T8TX8

      Återstår då att kolla stabiliteten.
      /R
      /R

      Kommentera


      • #7
       Vad jag var långsam idag, sist i alla strängarna (se Sump utan att borra).

       Hittade samma sida.
       Fakta:
       Polystyrenplast XSP i skillnad mot Frigolit ESP
       Densitet Ecoprim 42 kg/kbm Frigolit 20 kg/kbm
       Vattenabsorption Ecoprim <0,2 % volym Frigolit 2-3 % volym

       Vad jag kan se är båda polystyrenplaster men med skillnad i tillverkningsprocess. Som sagts tidigare är densiteten högre på Ecoprim viket kan härledas till tillverkningsprocessen. Denna resulterar även i den tätare strukturen som medför att produkten ej släpper in vatten. Det enda problemet som jag ser är att i Ecoprim finns en tillsatt ett färgämne, frågan är hur detta beter sig i vattenmiljö. Produkten är avsedd för grundmursisolering varför man får anta att den vid vissa extrema tillfällen är utsatt för grundvattenflöden. Som sådan måste den vara stabil men för säkerhets skull mailade jag den tekniska avdelningen på Paroc men tydligen så snålt att jag ej hann att få svar idag. Återkommer med deras svar så fort det kommer.

       Carpe Diem
       Carpe Diem

       Kommentera


       • #8
        Jo och sen är det ju ett lösningsmedel som dunstar iväg också men det borde det vara i vanlig frigolit med. Kollar man i specifikationen har skivan ett visst utsläpp i luft men inte i vatten... Skulle den inte härda i vatten då eller? så ett visst utsläpp i vatten måste man nog räkna med också. En försäljare från paroc sa att skivans specifikationer gäller inte den första tiden efter tillverkningen utan den är "omogen" några dagar först.
        Vi får se vad dom säger helt enkelt, ett riktigt smidigt matreal är det iallafall, har ägnat kvällen åt att yxa ut ett tätt rotsystem med miljoner gömställen "inuti" skivan.... Blir ett evighetsjobb och få det snyggt sen bara och för att inte tala om att få upp ev fiskar från det senare.
        R

        /R
        /R

        Kommentera


        • #9
         Sitter och funderar på en ny bakgrund och var väl egentligen klar över hur jag skulle göra ända fram till jag fick se iden med Ecoprim.

         Tanken var att kombinera lite olika tillvägagångssätt som jag hittat beskrivningar på runt om på nätet. Gjuta i glasfiber var fräckt men inte tillfredställande på grund av ett par detaljer. En avgjutning av en klippa i naturen kommer att resultera i en negativform och därmed måste man hitta "rätt" klippa för att en snygg avgjutning som fungerar utan omgjutning till positivform. Vill man ha de typiska sprickbildningar som finns i berg så faller iden då dessa kommer att framstå som upphöjningar på ett onaturligt sätt. Polyuretanskum som är plasten som används vid tillverkning av "originalet" BtN, lämnar ju prov på god detaljrikedom om formen varit den rätta men här inses snabbt att göra en avgjutning al a Alejandro Coronel till ett 720 liter akvarium är ju bara att glömma. Formbyggnaden och omgjutning i gips för en tvåmeters form kostar lika mycket som att köpa en BtN.

         Kombination av de båda varianterna var vad jag var ute efter. Gjuta negativform i glasfiber på plats i naturen och sedan köra på polyuretanskum på denna för att få ut en positiv avgjutning, det tror jag är fullt möjligt och jag har mailat lite firmor som håller på med plast så vi får se om det är lönt med avseende på priset.

         Skall dock ut och handla en skiva Ecoprim snarast för att se om den kan uppfylla mina krav på materialet. Jag vill nämligen bli av med den stora Frigolitkloss som bara stjäl plats i karet och som dessutom måste fästas med så mycket silikon att det är ohälsosamt att bara limma in den. Materialet måste vara "tätt" och möjliggöra total avskärmning av själva akvariets simyta samt gå att karva ur så att jag bara får ett skall på 15 mm tjocklek. Det verkar som det skulle vara möjligt med Ecoprimen för den har en hållfasthet som är ca 3-4 gånger större än Frigolit vilket börjar påminna om Polyuretanskum.

         Tanken med min bakgrund är att denna skall vara ett tätskikt mot själva simytan för fiskarna, precis som BtN, och att jag får en stängd "filterbox" bakom inredningen. I denna filterbox tänkte jag stoppa en 10 cm filtermatta, 60 cm hög och 50 cm lång före cirkulationspumparna (2 st Eheim på vardera 2080 l/h) men även för att kunna dra ut slang till en sump driven av en 200 liters pump innan återtransport till karet.
         -"Ja, där fick ni reda på mitt sommarprojekt samtidigt"

         Carpe Diem
         Carpe Diem

         Kommentera


         • #10
          Jag hade samma tanke först att göra en tunn bakgrund men slogs sen av iden med en "interaktiv" bakgrund och då föll ju en gjutning, lite för klurigt att gjuta av tex en grotta, så jag har täljt ut med ett stämjärn ett myllrande vertikalt rotsystem så även om bakgrunden kommer ut en bit i akvariet så finns en hel del simyta inuti bakgrunden, plus en jäkla massa gömställen. Detta är iden får se om det går och få det snyggt.
          Det går att få till "rötter" på ca 5mm i diameter innan dom börjar gå av med eprimen.
          Har även borrat längsgående hål i botten där jag trätt in betongborrkärnor för att minska flytkraften.

          /R
          /R

          Kommentera


          • #11
           Betongborrkärnor är en riktigt god ideé, väl värd att ta tillvara på om man tänker bygga och då speciellt i Frigolit men även i Ecoprim och andra material med densiteter understigande 1000 kg/kbm (sötvatten utan tillsatser).

           Carpe Diem
           Carpe Diem

           Kommentera


           • #12
            Tic, vilka dvärgciklider har du haft? nån speciell att rekommendera? favorit?

            /R
            /R

            Kommentera


            • #13
             Eftersom vi kommer lite grand in på annat ämne här så lägger jag en ny sträng i sydamerika forumet istället.
             Får försöka att hålla strängarna lite sorterade.

             Carpe Diem
             Carpe Diem

             Kommentera


             • #14
              Tänkte bara för inspirations skull nämna hur jag kommer göra min bakgrund till mitt 1200 liters diskus kar.
              Då jag bygger hus i sommar kommer jag när grunden är grävd lägga glasfiber direkt mot jorden, genom detta kommer jag få med olika jordlager. Ex gräs, rötter, matjord, silt, sand.

              Därefter tar jag loss bakgrunden, lägger ett lager lack och tar fram de rötter jag vill ha och fäster dessa.

              Självklart blir det lite fixande och trixande att ordna dolda filter, men spara jag bara lite jord frtån varje lager så tror jag det kommer funka.

              Voila, en klar bakgrund som tillsammans med löven på botten kommer bli relativt biotop riktig tror jag

              Lika bra att fråga lite x-tra, alltid lär man sig något nytt
              "Övning ger träning"

              Kommentera


              • #15
               Har idag fått svar ifrån tekniska avdelningen hos Paroc. Man säger att Ecoprim har samma egenskaper som Frigolit och det färgämne som tillsatts är stabilt. Färgen förändras dock i dagsljus på lång sikt.

               För de som vill bygga stora klippblock som dekoration i stället för "tunga stenar" på botten kommer här ett användbart tillgrepp.
               Limma ihop så många skivor som behövs för att skapa "stenen" (blir enklast med minst tre), men låt den/de mellersta skivan/orna utgöras av tomrum i mitten. Skär ut stenens form som den är avsedd. Testa sedan vilken volym som stenen utgör. Detta kan exempelvis göras genom att fylla lämplig behållare med vatten upp till kanten och sedan trycka ner skapelsen i denna behållare (om stenen vattenfylls pga dålig sammanfogning så låt den vattenfyllas helt, fyll på med vatten och sedan fortsätt enligt beskrivningen). Mät hur stor mängd vatten som behövs för att återfylla behållaren efter utfört prov, så får ni volymen på skapelsen. Efter att volymen bestämts sätter vi upp en ekvation för att kunna ta reda på hur mycket betong vi behöver fylla ut med för att åstadkomma en lämplig vikt på den färdiga "stenen".

               Jag utgår ifrån att vi vill ha en "sten" som endast lite överstiger densiteten för vatten, lämpligen 1100 kg/kbm.

               sätt upp ekvationen:

               Stenens volym * Tänkt densitet = Volym betong (som vi inte vet) * densiteten för betong +(Stenens volym - Volym betong) * Ecoprims Densitet (eller Frigolit)

               Beräkna och ut får vi volymen betong som behövs för att ge den totaldensitet vi vill ha, eventuellt får man här dela hela skapelsen och ta ur material för att uppnå önskad volym betong och sedan foga ihop denna igen (räcker utrymmet så ta upp två lagom stora hål och fyll på med betong (ett påfyllningshål och ett avluftningshål)).

               Exempel. Stenen 16 liter Material: Ecoprim 42 kg/kbm
               Betong 2400 kg/kbm. Hur många liter betong?

               16 * 1100 =X * 2400 + (16 - X) * 42

               17600 = 2400 X + 672 - 42 X

               16928 = 2358 X

               X = 16928/2358 = 7,18 liter betong

               Vi kan nu bestämma vikten på den färdiga stenen genom att ta 16 liter gånger vår tänkta densitet (tänk bara på att omvandla liter till kbm annars blir det fel)

               0.016[kbm] * 1100 [kg/kbm] = 17,6 kg (16 liter vatten =16 kg).
               Ett granitblock på 16 liter väger ca. 46 kg så viss viktbesparing blir det.

               Carpe Diem
               Carpe Diem

               Kommentera

               Sparar...
               X