Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

behöver lite råd med pump/rening för kar, ca 300 l

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • behöver lite råd med pump/rening för kar, ca 300 l

  Hej,

  Jag är nyregistrerad på forumet och har tänkt att återuppta upp mitt gamla akvarieintresse. Jag har tidigare haft akvarier i över tio år (senast hade jag malawi) men det är 6-7 års sedan jag hade något igång.

  Så, nu har jag tänkt mig ett kar i storleksordningen 310 eller 375 liter och jag ska ha amerikaner (står fortfarande och pendlar mellan syd- eller central/mellan-amerikaner men det lutar nog åt sydamerikaner).

  Det jag har mest huvudbry inför är att välja lösning för filtrering/pumpar. Jag vill ha så lite som möjligt synligt i akvariet så helst vill jag inte ha något stort innerfilter. Samtidigt så har jag två klåfingriga barn (ålder 3 och 1) så ett ytterfilter kan ju bli ganska vanskligt. Jag vill inte komma upp en morgon och se någon av barnen sitta och tokskratta med en slang i handen som pumpar 1000 l i timmen över golvet. Vad finns det mer för lösningar man kan tänka sig? Jag hade ett kar (runt 250 l tror jag) någon gång på slutet av 80-talet som hade bottenplattor. Har för mig att det var en hyfsad lösning och den var verkligen diskret med en liten cirkulationspump men idag verkar det inte finnas så mycket sådana lösningar på marknaden. Ett krav är också att det är hyfsat tystgående. Så, har ni några idéer på vettiga filtrerings/cirkulationslösningar som skulle kunna passa ett kar i storleksordningen 310 eller 375 l och som är hyfsat diskret?

  Alla förslag mottages tacksamt
  Hälsningar
  Magnus

 • #2
  Du skriver att du inte vill ha ytterfilter så då återstår bara innerfilter. De effektivaste är att köpa en cirkulationspump och sätta på grov filtermatta. Läs lite om hamburgerfilter så får du lite mer info. Dessa brukar inte behöva rengöras så ofta, men de har nackdelen att när du lyfter filtret så åker skiten ut i akvariet igen. Allt kan sedan döljas med inredning som rötter och växter om du inte vill kosta på dig ex. slimline.
  http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1728683
  http://www.bollmoraakvarieklubb.org/

  Kommentera


  • #3
   Hej och välkomen till forumet !

   En variant är ju att du bygger dej en egen filterhörna med hjälp av back to nature`s slimeline produkter. En snygg lösning !

   Kommentera


   • #4
    Gör en egen bakgrund med filterfack.

    Här har du en länk, finns många trådar som handlar om bakgrunder.
    http://www.ciklid.org/forum/showthre...light=bakgrund
    Medlem i NCS sedan 1993, värt varenda krona. Det kostar 80 öre per dag att vara med i gemenskapen.

    Kommentera


    • #5
     Hej och tack för råden.

     Hamburgerfilter och filtermattor är en ny lösning för mig men de ser ut att vara ett bra alternativ. Jag läste lite om vad för pump och kapacitet som behövs och hur mycket filtermatta som går åt och det är onekligen ett enkelt och mycket prisvärt alternativ.

     Jag var tidigare inne på back to natures bakgrunder men tyckte att de tog för mycket plats men då kände jag inte till deras slimline produkter. De ser väldigt vettiga ut. Att bygga en egen bakgrund verkar också vara ett bra alternativ men jag är osäker på om jag har lust att ge mig in ett sådant projekt i dagsläget.

     Hur är möjligheterna att kombinera filtermatta och ex.vis. back to natures slimline eller för den delen en egen konstruerad bakgrund? Om man döljer mattan bakom en bakgrund hämmas då inte dess kapacitet/effektivitet?

     Och om man går på filtermatta som alternativ, behöver man extra cirkulationspump också eller räcker det med den cirkulationspumpen som sitter kopplad bakom/till mattan?

     Anledningen till att jag undrar är att de siffror jag fått fram (vilket iofs kan vara fel) är att tankens vatten bör filtreras genom mattan 2 ggr/h, alltså en kapacitet på dubbla karets storlek. Det skulle för ett kar på 310 liter räcka med en cirkulationspump som tar ca 650 för att vara på den säkra sidan. De innerfilter som jag kört med tidigare är Fluval 4 som jag har för mig rekommenderas till ca 200 l och då ha rdet en kapacitet på 1000 l/h . Eller har jag fel här?

     Hälsningar
     Magnus
     Senast ändrad av Count_Zero; 2009-09-26, 20:30.

     Kommentera


     • #6
      Nu kan jag inget alls om Sydamerika - men det kan väl inte vara så att de kräver mindre filtrering än t.ex. Malawi där rekommendationen är 3-4 ggr - alltså ca 1000-1200 l/h för 300 liter ungefär - beroende på hur mycket fisk och hur mycket man matar.

      Ett annat svar på frågan "Hur mycket filter"? har jag sett svaras "Så mycket du har råd med"

      Men hursomhelst - T.ex. en Eheim 1250 på en filtermatta 35x10x15 så har du sannolikt tillräckligt för att klara ett 300 liters om Du inte slänger i för mycket fisk - och inte matar för mycket.
      Någon annan får kommentera vad gäller krav på extra cirkulationspump. Jag vet inte vad sydamerikaner kräver.

      Några ord om Fluval 4... Jag har själv en sån - pensionerad... I mina ögon håller den inte måttet helt enkelt. Den skall snurra runt 1000 l/h gentemot Eheim 2252 som skall klara 1200 l/h. Det är milsvid skillnad på prestanda från dag ett - och skillnaden blir större för var dag som går. Från att ha haft ett sammelsurium av pumpar och filter, kör jag enbart Eheim som huvudfilterpump (och innerfilter) numera.

      Det enda Fluval jag kan rekommendera är Fluvals ytterfilter FX5. Det upplever jag faktiskt som överlägset Eheims ytterfilter. Åtminstone de jag haft.

      Eheim är dyrare - men i mina (och de flesta andras) ögon klart bättre - och mer för pengarna trots mer än dubbla priset. Lycka till och välkommen tillbaka till akvaristiken.

      /Janne
      Time flies like an arrow. Fruit flies like a banana.

      Kommentera


      • #7
       Ursprungligen postat av Hogan1 Visa inlägg
       Nu kan jag inget alls om Sydamerika - men det kan väl inte vara så att de kräver mindre filtrering än t.ex. Malawi där rekommendationen är 3-4 ggr - alltså ca 1000-1200 l/h för 300 liter ungefär - beroende på hur mycket fisk och hur mycket man matar.

       Ett annat svar på frågan "Hur mycket filter"? har jag sett svaras "Så mycket du har råd med"

       Men hursomhelst - T.ex. en Eheim 1250 på en filtermatta 35x10x15 så har du sannolikt tillräckligt för att klara ett 300 liters om Du inte slänger i för mycket fisk - och inte matar för mycket.
       Någon annan får kommentera vad gäller krav på extra cirkulationspump. Jag vet inte vad sydamerikaner kräver.
       Jag trodde att en av poängerna med hamburgerfilter var att det inte fick vara för stor genomströmmning och att de då inte var lika effektiva. Detta för att de främst fungerar som en biologiskt filter och inte som en mekaniskt filter. Märk väl, jag har noll erfarenhet av filtermattor och detta är något jag läst så det kan mycket väl vara fel. Oavsett, storleken på mattan som du anger är ju sådan att den blir ganska enkel att gömma undan.

       Bland annat tittade jag på den här sidan där de även länkar till mallar för uträkning av flöden och filterstorlek.

       http://www.janrigter.nl/mattenfilter/

       Jag har hittat lite bra uppslag på hur man kan göra olika lösningar med filtermattor. Denna tyckte jag var mycket smidig:

       http://www.aquaticplantcentral.com/f...n-concept.html

       När den döljs med växter är den väldigt diskret men jag kommer nog att inledningvis köra med en enkel pappersbakgrund och ett filter som inte sitter fast och istället satsa på att senare bygga en bakgrund som har en inbyggd men löstagbar filtermatta.

       Fram tills dess funderar jag på någon lösning i stil med detta:

       http://www.hagblomfoto.com/article_spongefilter.htm

       Det borde ju kunna göras med de mått som du nämner och den borde då vara väldigt enkel att dölja med lite stenar/rötter/växter utan att för den delen cirkulationen hämmas.

       Är det någon annan som har lite mer uppslag/idéer/synpunkter på detta? Bara en pump med matta eller två pumpar, en med matta och en enbart för cirkulation? Storlek på matta och eventuellt hur man kan laborera med utformning?

       Tack för tipsen,
       Hälsningar
       Magnus

       ps: Ang. fluval 4 så var inte jag heller särskilt nöjd med den. Funkade hyfsat i ett 220 l kar men den behövdes göras rent stup i kvarten. Det är inget filter jag kommer köpa igen ds.

       Kommentera


       • #8
        Ursprungligen postat av jemmba Visa inlägg
        Hej och välkomen till forumet !

        En variant är ju att du bygger dej en egen filterhörna med hjälp av back to nature`s slimeline produkter. En snygg lösning !
        Hej och tack för förslaget.

        Jag har kikat på BTN slimline och tycker de ser riktigt bra ut. Två 50x45 moduler och en 20x45 modul täcker karet så en lösning skulle väl vara att bygga filterhörnan där 20x45 modulen skulle sitta, kanske då genom att ha två 50x45 moduler och sedan två 20x25 moduler som man bygger ett hörn av. Det skulle ge en filterhörna som är ca 20x20 cm. Men hur får man fast mattan och besörjer god genomströmmning? Ett hål till slangen för utflödet är väl lätt borrat men kommer inte bakgrunden att hindra vattnet som ska genom filtret? Eller har jag missförstått hur man går tillväga?

        Hälsningar
        Magnus

        Kommentera


        • #9
         Du skulle läsa Ciklidbladet 3/2009. Där har Göran Åsterbo beskrivit hur man kan göra med slimline. Blir du medlem så får du alla årets nummer.

         Jag kan göra ett försök att förklara iaf. Du behöver köpa några listor som du kan sätta över akvariumet så att du kan fästa slimline uppåt ex. 9 cm ut från bakrutan. I bottenglaset går det nog bra att fästa med silikon. I artikeln har Göran använt aluminiumskenor för 6 mm glas som finns hos glasmästaren. I gluggen eller gluggarna (beroende på om du sätter Slimline på mitten eller i ett hörn) sätter du filtermatta som är 10 cm hela vägen upp och täcker. I botten på fickan står en cirkulationspump och sedan drar du slangar upp och ut genom filtermattan för ut vattnet. Jag hoppas att jag förklarar så att du förstår. Annars får du väl låna numret av en vän.

         Framifrån syns det inte speciellt mycket och blir lätt att dölja.
         http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1728683
         http://www.bollmoraakvarieklubb.org/

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen postat av Koi-fantast Visa inlägg
          Du skulle läsa Ciklidbladet 3/2009. Där har Göran Åsterbo beskrivit hur man kan göra med slimline. Blir du medlem så får du alla årets nummer.

          Jag kan göra ett försök att förklara iaf. Du behöver köpa några listor som du kan sätta över akvariumet så att du kan fästa slimline uppåt ex. 9 cm ut från bakrutan. I bottenglaset går det nog bra att fästa med silikon. I artikeln har Göran använt aluminiumskenor för 6 mm glas som finns hos glasmästaren. I gluggen eller gluggarna (beroende på om du sätter Slimline på mitten eller i ett hörn) sätter du filtermatta som är 10 cm hela vägen upp och täcker. I botten på fickan står en cirkulationspump och sedan drar du slangar upp och ut genom filtermattan för ut vattnet. Jag hoppas att jag förklarar så att du förstår. Annars får du väl låna numret av en vän.

          Framifrån syns det inte speciellt mycket och blir lätt att dölja.
          Tackar tackar!

          Jag hittade den här beskrivningen på nätet också:

          http://www.riftlakes.com/cichlids/ar..._slimline.html

          Nå, jag har beställt karet och det blev ett 310 l med svart aluram. Det levereras nästa onsdag. Slimline med filtermatta verkar vara en sådan helguten lösning så den får det bli. Min tanke är att jag ska se till att ha pump, filtermatta och bakgrund till leveransen så att jag kan montera allt direkt.

          Med ett 310 l kar på 125 x 50 x 50 med aluramar bör väl en av vardera 50 cm moduler och en 20 cm modul räcka, samt en 10 eller 20 cm modul för att komma ut. Med tanke på att att jag vill kunna stoppa in doppvärmare också så är det väl dumt att snåla så en 20 cm modul måste väl vara en rimlig lösning eller vad tror ni?

          Tack för tipsen och synpunkterna!
          Hälsningar
          Magnus

          Kommentera


          • #11
           Hej,

           Jag tänkte bara avsluta tråden med att tacka för alla användbara tips som jag fått.

           Lite återkoppling om slutresultatet:

           Det blev en slimline-bakgrund med filterhörna. I den sitter filtermatta och en Eheim 1250. Mycket snygg och diskret lösning om jag får säga så själv.

           Vattnet var dock lite grumligt när jag bara hade filtermatta så jag ville komplettera med filtervadd. Detta löste jag genom att ta en pet-flaska, skära bort botten på den och stoppa i en nylonstrumpa fylld med filtervadd. Flaskhalsen trädde jag sedan på insugsröret till pumpen. Allt vatten filtreras således genom vadd och filtermatta. En dag efter att jag dragit igång denna konstruktion var vattnet kristallklart.

           Vad gäller fiskar så blev det jordätare, tuppkammar, tapajos orange head och iporangensis plus två malar.

           En lite kornig bild finns här

           http://img12.imageshack.us/img12/2495/091031.jpg

           Kommentera


           • #12
            Låter som en najs fisksetup
            Over and out // Mathias

            Jordätare - Eartheater - Dustsmasker

            Kommentera

            Sparar...
            X