Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Nicaraguasjön hotad?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Nicaraguasjön hotad?

  Hej
  Läste nyss att kineserna planerar att bygga en kanal genom Nicaragua. Hur månne det går för Nicaraguasjön då?
  Sent from my Nokia 920 using Board Express
  mvh
  Mikael W
  (NCS-medlem sedan 1981)

 • #2
  Kineserna? Har de samarbete med Nicaragua?
  Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!

  ///David
  Ordförande Nordiska Ciklidsällskapet

  Kommentera


  • #3
   Det verkar så. Ett avtal mellan regeringen och ett kinesiskt bolag undertecknades 13.6. i år och kanalen avses vara färdig 2019.
   Sent from my Nokia 920 using Board Express
   mvh
   Mikael W
   (NCS-medlem sedan 1981)

   Kommentera


   • #4
    Ja, det ska vara en konkurrent till Panamakanalen. Ett av många, många, megaprojekt i tropikerna just nu, många med stöd av Kina.

    Jag vet inte hur högt Nicaraguasjön ligger, så jag vet inte om det blir saltvatteninflöde, men det kommer säkert att bli omfattande ingrepp i sjön, föroreningarna kommer att öka, och fiskar kommer att kunna sprida sig mellan sjöarna via kanalen. Det försvinner säkert ett antal arter, det gör det jämt vid större projekt i tropikerna.

    Kommentera


    • #5
     Det finns ju haj i Nicaraguasjön så den kan ju inte ligga ju högt som helst.
     Med vänliga hälsningar

     Ola

     Kommentera


     • #6
      Bull shark - Wikipedia gå till fresh water tollerance
      20 mil simmar hajarna! San Juan River (Nicaragua) - Wikipedia
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentera


      • #7
       De simmar 400 mil upp i Amazonas! Ja ja, jag hittade en Wikipediasida om kanalen Nicaragua Canal - Wikipedia
       Med vänliga hälsningar

       Ola

       Kommentera


       • #8
        USA slutförde bygget av Panama kanalen och kallar den en av världens moderna sju underverk, nu är det Kinesernas tur att stoltsera med Nicaraguakanalen, hur det än är, så kommer det alltid finnas "någon" som vill briljera utan att tänka på konsekvenserna av hur annat liv påverkas av det. Insekter, fåglar, fiskar... trams! Vad spelar det för roll, här finns genvägar och pengar att tjäna för alla.
        Be careful when speaking. You create the world around you with your words.

        Kommentera


        • #9
         Alla sådana här projekt har naturligtvis bieffekter. Men nivåerna mellan Nicaraguasjön och haven är ganska liten.
         Man kan redan i dag paddla från Atlanten till stillahavet via Nicaragua sjön. Sjön och floden absorberar också vatten från ett relativt stort uppsamlingsområde både i Nicaragua och Costa Rica. Problemet är nog att slussar, etc. reglerar nivån i sjön samt vandring av fisk och andra djur mellan floder och hav.

         Hajarna i Nicaraguasjön är tjurhajar som troligtvis vandrar in och ut ur sjön. Vilket är ganska vanligt för den arten. Jag försökte få till en märkning av hajar i sjön för att bevisa detta men fick aldrig gehör för det. I Nicaragua var man mer intresserad av att ha en unik sötvattenshaj.

         I dag är San Juan Floden den naturliga länken mellan Atlanten och sjön. Problemet är att den också bildar gräns mellan Nicaragua och Costa Rica. Jag har inte sätt de nya planerna ser ut men jag misstänker att man skall gräva en kanal på Nicaragua sidan. Det kommer naturligtvis att påverka flödet i San Juan floden. Det stora arbetet blir nog att gräva sig fram till Stillahavet och man kan i dag inte säga hur ett ökat sötvattensflöde kommer att påverka kustområden i både Nicaragua och Costa Rica.

         Jag är ganska säker på att Costa Rica kommer att försöka stoppa Nicaragua kanalen. Då både en grävd kanal eller utnyttjande av San Juan floden kommer att påverka även Costa Rica. På den Costaricanska sidan är en stor del av landet som gränsar till San Juan nationalpark.

         En grävd kanal kommer sannolikt också att bryta den biologiska korridoren man försöker få tillstånd mellan nord och syd Amerika. Det kommer framför allt att påverka de stora kattdjuren. Detta problem existerar redan med Panamakanalen. Men det kommer starkt att påverka både puma och jaguar stammarna i Costa Rica.
         Webmaster för Ciklid.org.
         Underverk fixas med det samma. Mirakel tar något längre tid.

         Kommentera

         Sparar...
         X