Nordiska Ciklidsällskapet
Ciklidbladet - Nordens bästa akvarietidning

Sponsor

Trematocranus spec. regani

Av: Jan Tollow


Innehåll:
Ciklidfronten
Svar till Stephan Hallberg nr 10 1981
Mitt första ciklidakvarium
Chichlasoma nigrofasciatus
Trematocranus spec. regani
Spirulina-foder
Importnytt
En "ful"-snygg ciklid - Limnotilapia dardenei
Lite mer om Limnotilapia dardennii
CB:s Tips- Råd- Information - Nytt foder "Spirulina"
Lamprologus ocellatus contra Lamprologus brevis
Våren 1981 köpte jag Trematocranus sp. regani som faktiskt var en avde vackrare varianterna av alla de nya Aulonocara och Trematocranus somkom in till Sverige vid denna tidpunkten. Vid samma tillfälle köpte jag ocksåAulonocara sp. golden blaze som jag har berättat om tidigare.
Enligt uppgift så fångas denne Trematocranus i södra delen avMalawisjön vid en plats som heter Cape MacLear inte långt från MonkeyBay.
Jag tycker denna nya variant är vacker och kroppsformen är precis somde övriga i detta släkte, den gamla T. jacobfreibergi. Men färgen är liteannorlunda. Bottenfärgen på denna variant är blå som kan skifta i enljusare blå nyans till mörkare och med 7-8 lodräta ränder på kroppen vilkagår i mörkare blåsvart. Ryggfenan är Ijusblå i överkanten medan kantenmot ryggen har en rödorange färg som går utåt ryggfenans undre del.
Samma rödorange färg har fisken på huvudet nedåt ögats undre del samten bit nedåt ryggen från överdelen. Samma färg kommer igen vid gälarnasundre del, buk- och analfena och med en Ijusblå söm liksom stjärtfenan.
Runt munnen har den en blå iriserande färg.
Om hanen är en riktig skönhet så kan man inte säga detta om honan.Precis som nästan alla Aulonocara och Trematocranus varianter är honbrunaktig med mörkbruna lodräta ränder på kroppen. Man känner lätt igenhenne på den svagt orangefärgade analfenan.
Trematocranus och Aulonocara släkterna är inte precis kända för att varaspeciellt våldsamma när de skall till att leka och leken sker på sedvanligtsätt och honan går och ruvar i ca 3-4 veckor innan hon spottar fram kullarsom kan vara upp till 60 st. Yngeln är ca 10-15 mm stora och de äter genastallt smått foder de bjuds på.
Jag plockar upp alla mina Malawihonor efter ca 15-18 dagar och stoppardem i ett yngelakvarium på ca 1 50 liter.
Yngeln växer inte speciellt snabbt och hanarna börjar så smått färga omvid 6-8 cm storlek. De liknar alla honan innan de färgar.
Jag kan faktiskt rekommendera denna nya variant till alla som tycker omen färggrann fisk som uppträder på ett mycket lugnt sätt i akvariet och ettstort plus för alla dessa Aulonocara och Trematocranus är att de integräver.