Akvarieleasing
Annons

Apistogramma sp. "winkelfleck"

A44, A45


Hane Foto: Yohei Tsunoda
Släkte: Apistogramma
Art:sp. "winkelfleck"
Grupp: Dvärgciklider
Beskrivning: Ej beskriven
År: 2011
Tidigare vetenskapligt namn: Apistogramma sp. "angle-spot", Apistogramma sp. "Carapintada", Apistogramma sp. "Tiger Stripes", Apistogramma sp. "Oroja"
Populärnamn: A44, A45
Geografiskt område: Sydamerika
Utbredning: Rio Orosa
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2016-03-07

Temperatur
24-30°C
Volym
80 cm & 100 l
Längd
5 cm
pH
5-7

Naturlig biotop

Finns ofta i långsamflytande, nära stillastående, svartvattenbiotoper. Flodbottnen är ofta täckt av mängder med grenar och halvt förmultnade löv som bildar mängder med gömställen. Vattnet är mjukt och har ett lågt pH-värde.

Föda

I naturen äter de små vattenlevande insekter som de finner frisimmande eller då de bökar i bottensedimentet. I akvarium äter arten de flesta typer av flingfoder och pellets av de allra minsta storlekarna. Bjud också regelbundet på mygglarver, artemia och annat fryst eller ännu hellre levande foder. Långvarig diet på torrfoder rekommenderas inte.

Könsskillnad

Hanen blir mörkare och färggrannare och får mer utdragna fenor än honorna som också blir något mindre. Hanen får vackra blå-orange markeringar fläck på kinden som blir mer framträdande hos äldre dominanta hannar.

Akvariemiljö

Såsom för alla Apistogramma skall vattencirkulationen hållas vid ett minimum om inte helt stillastående. Inred akvariet med gott om gömställen och områden där arten kan få utlopp för sitt beteende att rota i bottensedimentet i jakt på föda. Undvik alltför stark belysning då det leder till en skygg art som du alltför sällan får se. Är akvariet stort nog kan flera grupper hållas., Då krävs också väl separerade områden med förtätade gömställen. Arten är förhållandevis tålig när det gäller olika vattenparametrar och har odlats i allt från pH 3,5 till 7,5. Dock är leken mer frekvent vid lägre pH-värden. I allmänhet trivs arten bäst med ett pH på 4,5–5,5. Vattenbyten sker med fördel i små mängder men ofta för att hålla vattenvärdena så konstanta som möjligt.

Beteende & lek

En nyfiken och vacker ciklid som lugnt utforskar även det större akvariet till från hörn till hörn. Aggressionen mellan honor kan i för små akvarier leda till skador, men arten är i allmänhet förhållandevis mild mot artfränder. Ett par kan hållas i förhållandevis små akvarier. Som många Apistogramma är arten grottlekande och honan lägger rommen inne i grottan och hanen sprider sin säd utanför öppningen. Efter befruktningen gräver ofta honan igen den enda öppningen till grottan. Först när ynglen är frisimmande kommer de tillsammans ut i akvariet igen. Under tiden kan hanen leka med andra honor om sådana finns i akvariet.

Allmänt

Känns igen på det karakteristiska laterala banden som är format som en serie vinklar.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


närbild
närbild
Foto: Yohei Tsunoda
med yngel
med yngel
Foto: Yohei Tsunoda
Hane
Hane
Foto: Kaj Persson
Hane
Hane
Foto: Enrico Richter
Hane
Hane
Foto: Ted Judy

Fångstplatser


Rio Mayoruna, Peru

Dark, Dunkel, A45, Angle-spot 2
Apistogramma sp. "oroja"

De södra bifloderna av Rio Amazonas, mellan Rio Orosa och Rio Yavari, Peru.
Hane
Hane
Foto: Andrew Wood
Hane
Hane
Foto: Andrew Wood
Hona
Hona
Foto: Andrew Wood

Rio Orosa, Peru

Dark, Dunkel, A45, Angle-spot 2
Apistogramma sp. "oroja"

De södra bifloderna av Rio Amazonas, mellan Rio Orosa och Rio Yavari, Peru.
Black
Black
Foto: Mark Breeze

Rio Yavarí, Peru & Brasilien


Odlingsformer



Felanmäl artbeskrivningen

Apistogramma sp. "winkelfleck" i Ciklidbladet

Nummer Artikel
201103 Fototävlingen